Borusan'dan tedarik zincirinde çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğe teşvik

Borusan

Borusan'dan tedarik zincirinde çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğe teşvik

İSTANBUL - Borusan Grubu, Sürdürülebilir Satın Alma Politikası'yla tedarik zincirinde çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği teşvik ediyor.

Gruptan açıklamaya göre, Borusan Grubu, geçen yıl hayata geçirdiği Sürdürülebilir Satın Alma Politikası kapsamında hem tedarikçilerini değerlendiriyor hem de geliştirilmesi gereken alanlar konusunda onlara rehberlik ediyor.

"Biz Aslında Daha Yeni Başladık" mesajıyla 80. yılını kutlayan grup, sürdürülebilirliği iş süreçlerine entegre ediyor, fayda odaklı projeler geliştiriyor.

İklim, İnsan ve İnovasyon (i3) odak alanları üzerine inşa ettiği sürdürülebilir iş modeliyle toplum ve dünya üzerinde etki oluşturmayı amaçlayan, geçen yıl, sürdürülebilirlik anlayışını değer zinciri boyunca yaygınlaştırmak için adım attı.

Grup, Sürdürülebilir Satın Alma Politikası kapsamında sürdürülebilirlik yaklaşımını tedarik zincirine de aktarmayı hedefleyerek tedarikçilerinin sürdürülebilirlik performanslarını detaylı bir şekilde değerlendiriyor ve çıkan sonuçlara göre de geliştirilmesi gereken konularda tedarikçilerine rehberlik ediyor.

Çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) başlıklarında ilgili alt katmanları da barındıran değerlendirme yaklaşımıyla tedarikçilerle Sürdürülebilir Satın Alma Platformu aracılığıyla iletişim sağlanarak, sürdürülebilirlik performansının da dikkate alındığı daha dirençli bir tedarik zinciri yönetimi inşa edilmesi planlanıyor.

- Platforma dahil edilen tedarikçilerin yüzde 80'inden geri dönüş alındı

Tedarik zincirindeki fayda ve etki evrenini büyütme hedefiyle yola çıkılan bu çalışmada şimdiye dek bu platforma dahil edilen tedarikçilerin yüzde 80'inden sürdürülebilirlik performanslarına ilişkin geri dönüş alındı.

Grup, ilk fazdaki değerlendirmeleri sonucunda, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar atarken, özellikle yeşil dönüşümün kilit unsurlarından biri olan, sera gazı emisyonlarının takibi ve yönetilmesi konusunun gelişime en çok ihtiyaç duyulan alan olduğu gözlemlendi.

Grup, Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile özellikle tedarik zincirinde yer alan küçük ve orta ölçekli işletmeleri "Karbon Emisyon Azaltımı" alanında daha fazla gelişmeye teşvik ederek ve bu alandaki olgunluk seviyelerini yükseltmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Öte yandan sürdürülebilirliğin tüm unsurlarını bütüncül olarak ele alan yaklaşım ile tedarikçilerin çevresel ve sosyal yönetişim mekanizmalarının güçlendirilmesi, çevresel etkilerinin azaltılması, sosyal kapsayıcılığın desteklenmesi, çalışan refahı gibi alanlarda da gelişim sağlanması ile daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile 4 temel (Genel Sürdürülebilirlik Anlayışı, Yönetişim Katmanı, Çevresel Katman ve Sosyal Katman) odak alanını esas alan grup, tedarikçi değerlendirmelerinde sektörlere özel bir yaklaşım benimsiyor ve farklı sektörler için kapsamlı risk analizleri yapıyor. Sektörün özel yapısına uygun olarak belirlenen bu analizler, ulusal ve uluslararası çapta kabul gören sürdürülebilirlik derecelendirme ve raporlama kriterleri göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor.

Çalışmanın sonuçlarına göre Genel Sürdürülebilirlik Anlayışı katmanında en yüksek performansı sürdürülebilirlik alanındaki gelişmelerden en çok etkilenen enerji sektörü gösterdi.

Çevresel etkilerin yönetimi, doğanın koruması, karbon emisyonları ve döngüsellik anlayışının değerlendirildiği Çevresel Katman'da ise en yüksek puanı yine çevresel alanda da yüksek etkiye sahip olan enerji sektörü elde etti.

Sosyal katmanda işlenen insan hakları, iş sağlığı ve güvenliği, eşitlik ve kapsayıcılık, toplumsal ilişkiler konu başlıklarında ise en iyi performansı enerji ve ulaştırma ve araç kiralama sektörlerinin sergilediği görülüyor.

Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, çıkar çatışması, haksız rekabet, etik, uyum, veri güvenliği konularının olduğu yönetişim katmanında ise en yüksek performans bilişim teknolojileri sektörünün oldu.

- "Sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı amaçlıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Borusan Finansman, Mali İşler ve Ortak Hizmetler Başkanı Barış Kökoğlu, Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile şeffaf bir iletişim kurarak etki ettikleri tüm alanlarda daha sürdürülebilir bir tedarik zinciri inşa etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Geçen yıl sürdürülebilir iş modelleriyle toplum ve dünya üzerinde olumlu bir etki oluşturma hedeflerine tedarikçi zincirlerini de ortak ettiklerini de aktaran Kökoğlu, sürekli güncelledikleri politikalarıyla tedarikçilerinin sürdürülebilirlik performanslarını detaylı değerlendirdiklerini kaydetti.

Kökoğlu, "Gelişmeleri gereken alanlarda onlara rehberlik ederek daha hızlı aksiyon alınmasını sağlıyoruz. İlk fazdaki incelemelerimizden elde ettiğimiz veriler ışığında 'Karbon Emisyon Azaltımı' konusunun gelişime en çok ihtiyaç duyulan alan olduğunu gördük. Biz de bu kritik alandaki iyileştirmeleri teşvik etmeyi önceliklendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş de Borusan Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile ticari bir bakış açısının ötesinde, uzun vadeli iş birlikleri, karşılıklı fayda ve etkiyi büyütme prensipleri üzerine kurulu bir anlayışla, tüm paydaşlar için değer yarattıklarına dikkati çekti.

Kökoğlu, "Kapsayıcı bir ekosistem oluşturarak tedarik zincirimizi daha dirençli kılarken, dünya için sürdürülebilir bir geleceğe de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Ekosistemde yer alan bütün paydaşlarımızı çevreye ve topluma duyarlı, sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermeye teşvik ediyor, bulunduğumuz sektörlerdeki öncü rolümüzle ilham kaynağı olarak Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemeye devam ediyoruz." açıklamasında bulundu.



Ekonomi 23.08.2024 15:35:40 0

İlginizi Çekebilir

1

Borusan'dan tedarik zincirinde çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğe teşvik

2

Medipol Üniversite Hastanesi'nden "çocuklarda davranış bozukluğuna" ilişkin değerlendirme

3

Kuveyt Türk ve TÜMOSAN'dan tarımsal yatırım ve üretim işbirliği

4

Kuveyt Türk ve TÜMOSAN'dan tarımsal yatırım ve üretim işbirliği

5

TARSİM'den Aydın ve Muğla'daki yangından etkilenen tarım alanlarını ziyaret

6

Opel Corsa, yılın ilk yarısında Almanya'da sınıfının en çok tercih edilen aracı oldu

7

EY Girişimci Kadın Liderler Programı 2024'ün başvuru süresi uzatıldı

8

Otokar, Bus Monitor'ün ilk yurt dışı satışını Portekiz'e gerçekleştirdi

9

Akbank'tan "ileri dönüşüm" projesiyle deprem bölgesine destek

10

Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinde dış koruma kabuğunun alt kısmı montajlandı