BTC hattından 14 yılda 4 bin 500'den fazla tankere ham petrol yüklendi

BTC hattından 14 yılda 4 bin 500

BTC hattından 14 yılda 4 bin 500'den fazla tankere ham petrol yüklendi

ADANA (AA) - IBRAHIM ERIKAN - Azerbaycan petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarlarina ulastiran ve "Yüzyilin enerji projesi" olarak adlandirilan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hatti'nin Ceyhan'daki deniz terminalinden, 14 yilda 3 milyar 457 milyon 928 bin 659 varil ham petrol tankerlere yüklenerek sevk edildi.

Faaliyete 2 Haziran'da baslayan ve resmi açilisi 13 Temmuz 2006'da yapilan BTC Ham Petrol Boru Hatti'nin son duragi olan Adana'nin Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali'nden bugüne kadar 4 bin 500'ü askin tankerle dünya pazarina sevkiyat yapildi.

BTC hattinin Türkiye tarafini isleten BOTAS International'in (BIL) Genel Müdürü Nadim Ekiz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, BIL'in kurulusunun 14. yil dönümüne yaklasildigini söyledi.

- "BIL, enerji sektöründe Türkiye'nin yüz aki oldu"

Mayis ayi sonu itibariyla 4 bin 500'üncü tankere yükleme yaptiklarini, su anda da bu sayinin üzerine çiktiklarini aktaran Ekiz, "Yüklenen ham petrolün de 3 milyar 450 milyon varili geçmesiyle BIL, enerji sektöründe Türkiye'nin uluslararasi alandaki yüz aki oldu." dedi.

Ekiz, kuruluslarindan bu yana dünya pazarina gerçeklestirdikleri sevkiyata iliskin bilgi vererek, söyle konustu:

"Faaliyete basladigimiz 2 Haziran 2006'den bugüne kadar ham petrolü güvenli sekilde dünya pazarina ulastiran BIL, ülke ekonomisine de önemli katkilar sundu. Türkiye, enerji alaninda stratejik bir konumda bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizin güzide kuruluslarindan biri haline gelen kurumumuz, bu sene 14. yilini kutluyor. Ülkemiz, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde enerji alaninda önemli projelere imza atti. Bizler de BIL olarak tüm enerjimizi, Sayin Cumhurbaskanimizin belirledigi 2023 hedeflerini gerçeklestirmek için harciyoruz. Ülkemizin kararli bir sekilde enerji alaninda attigi dev adimlar, bizlerin bu hedeflere ulasma azmini daha da perçinliyor."

BIL'in, 14 yilda Türkiye'nin enerji piyasasindaki global bir markasi haline dönüstügünü vurgulayan Ekiz, "Sektörde önemli bir konuma sahip olan BIL, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiz Sayin Fatih Dönmez'in belirledigi enerji politikalari ile gelecekte de sektördeki basarilarini arttiracagina, bugün oldugu gibi yarin da adindan söz ettirecegine inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

- BTC Ham Petrol Boru Hatti

Hazar Denizi'nden çikartilan ham petrol, boru hatti kullanilarak Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarina ulastiriliyor.

Uzunlugu 1776 kilometre olan ve 1076 kilometresi Türkiye'den geçen hattan, Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne ulasan ham petrol, buradan BTC hattinin Türkiye'deki kismi isleten BIL tarafindan tankerlerle petrol alicilarina ihraç ediliyor.

Bölgede, her biri yüzer metre çapa, yirmiser metre yükseklige ve birer milyon varil depolama kapasitesine sahip 7 petrol tanki, 51 blok vana istasyonu, 4 pompa istasyonu, 2 pig istasyonu bulunuyor.

BTC ile Hazar petrolü, Istanbul ve Çanakkale bogazlarindaki mevcut yogun tanker trafigini artirmadan güvenli sekilde dünya pazarlariyla bulusturuluyor.



Politika 2.06.2020 10:58:07 0

İlginizi Çekebilir

1

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

2

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

3

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

4

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

5

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

6

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

7

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

8

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

9

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

10

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı