Tarih: 13.11.2020 12:09

Burdurlu makine ustaları 10 orman işçisinin yapacağı işi tek makineye sığdırdı

Facebook Twitter Linked-in

BURDUR (AA) - HÜSEYIN ÇUBUK - Burdur'un Bucak ilçesinde makine tamir ve bakimi yapan 4 usta, kendi tasarladiklari 10 biçakli agaç tomrugu kabugu soyma makinesi üretti.

Bucak Organize Sanayi Bölgesi'nde makine tamir ve bakim atölyesi isleten Ali ve Durmus Alagöz kardesler ile Samet Aytaç ve Ismet Arçin, sekiz ay önce farkli bir tomruk kabuk soyma makinesi üretmeye karar verdi.

Dört usta, mekanik çizimleri ve tasarimi kendilerine ait orman endüstrisinde ve kerestecilik alaninda kullanilan agaç tomruklarinin hizli ve kolay soyulmasini saglayan mekanizma yapti.

Logo ve marka tescili çalismalarina da baslayan ustalar ürettikleri mekanizmayi Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettirmek için basvuruda bulundu.

Kereste sektöründen talep alan ustalar, tescil islemlerinden sonra seri üretime geçerek ülke ekonomisine katma deger olusturmak istiyor.

Ustalardan Ismet Arçin (43), AA muhabirine, makineyi üretme fikrinin 2017'de ortaya çiktigini, kizilçam kereste sektörünün ihtiyacinin 10 biçakli bir makine oldugunu söyledi.

Bunun için makineyi kendilerinin yapmaya karar verdigini aktaran Arçin, "Yurt disindaki benzer makineler 5 biçakli, onlarla kizilçam soyamayiz. Çünkü kizilçamin kabugu daha kalin ve soymasi daha zor. Bizim makinemiz 10 biçakli olmali diye düsündük." dedi.

Arçin, makinenin tamamen yerli ve milli oldugunu vurgulayarak söyle konustu:

"Çogu parçalarini kendimiz ürettik. Çevre temizligi ve insan sagligini koruma konusunda çok önemli bir makine. Çünkü bu makine olmasa, bu isi isçiler elleriyle yapiyor, bu da çalisanlarda belirli is kazalarina sebebiyet veriyor. Agaç soyarken insanlar dikkat etmedikleri takdirde el, kol, bacak gibi uzuvlarini kaybedebiliyor. Çevre temizligi olarak da bu is genelde dagda yapildigindan çikan kabuklar dagda birakiliyor bu da çevre kirlilige ve orman yanginlarina sebep oluyor. Bu islem makinede yapildiginda çikan kabuklari is yerinde kaldigindan ham madde olarak ya da yakit olarak kullaniliyor."

Makinenin bir isçinin 30 dakikada yaptigi soyma isini 30 saniyede yaptigina deginen Arçin, üç dört isçinin bir ay zaman harcadigi isin makineyle bir günde yapildigini kaydetti.

- "10 isçinin yapabilecegi isi tek vardiyada yapiyor"

Proje fikrine maddi destek veren kereste isleme firmasi sahibi Mehmet Atan ise makineyle günlük 10-15 bin lira tasarruf ettiklerini, zamandan da kazandiklarini söyledi.

Agaç kabuklarinin elle soyulmasinin çok zaman aldigini belirten Atan, "Bu makineyle günde 250 metreküp agaç soyuyoruz. Bir isçi günde ancak 25 metreküp agaç soyabilir. Makinemiz 10 isçinin yapabilecegi isi tek vardiyada yapiyor. Özellikle soyulan kabuklar dagda kalmiyor, firin islemlerimizde yakit olarak kullaniyoruz. Çünkü bu islemlerde yakit olarak daha önce kömür kullaniyorduk. Kömürden de tasarruf etmis oluyoruz." diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —