Büyükada Rum Yetimhanesi restorasyon hazırlıkları başladı

Büyükada Rum Yetimhanesi restorasyon hazırlıkları başladı

Büyükada Rum Yetimhanesi restorasyon hazırlıkları başladı

1964 senesinden bu yana kapalı olan ve tamamen yıkılma tehlikesi altında olan Büyükada Rum Yetimhanesi Binası için restore çalışmaları öncesi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Yetimhanenin son hali ise havadan görüntülendi.
2018 yılında ‘Avrupa’nın tehlike altındaki 7 Kültürel miras alanından biri’ olarak ilan edilen Büyükada Rum Yetimhanesi binasının kurtarılması için çalışmalar başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki BİMTAŞ tarafından yapılan dijital belgeleme, rölöve çizimleri ve malzeme analizleri ilgili anıtlar kuruluna sunuldu, restitüsyon çizimleri ise hızla devam ediyor.
Restorasyon sürecine dair başlatılan çalışmaların toplumun geniş kesimleri ve proje paydaşları ile paylaşılması amacıyla, İstanbul Rum Patrikhanesi Yetimhane binasının bahçesinde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Europa Nostra Türkiye Başkanı Burçin Altınsay Özgüner ve proje koordinatörü Laki Vingas katılım sağladı.
Öte yandan, tarihi Büyükada Rum Yetimhanesi havadan görüntülendi.

"Çalışmaların destekçisi olacağız"
Program kapsamında konuşan Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Farklı din ve kültürlerin yaşadığı şehrin adı İstanbul’dur. Bizim vazifemiz kültürel mirasların korunmasıdır. Bu yapıların restorelerini tamamlamaya gayret ediyoruz. Özellikle azınlık vakıflarıyla yaşanan sorunlar Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde çözüme kavuşturduk. Buradaki Rum Yetimhanesi 1. dereceden tarihi sit. Burada yürütülen çalışma da iki önemli başlık için titizlikle çalışmalar yürütülüyor. İlk sor restorasyon nasıl olacak? İkinci soru ise restore sonrası bina hangi fonksiyonla varlığını sürdürecek? Böylesine önemli bir yapı belli bir aşamaya getirilmiş. Şu an için neler yapılacağı konuşuluyor. Biz de bu süreçte yürütülen çalışmaların destekçisi olacağız" diye konuştu.


Güncel 28.08.2021 09:56:57 0

İlginizi Çekebilir

1

15.Uluslararası Alanya Yeni Yıl Pazarı sona erdi

2

Osmaniye'de otomobille hafif ticari araç çarpıştı, 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

3

61. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya'da başladı

4

Osmaniyeli genç avukatlar kaza kurbanı: 3 ölü, 2 yaralı

5

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi

6

Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Yaşar şehadetinin 1. yılında Adana'da anıldı

7

7. Uluslararası Mersin Maratonu koşuldu

8

Bölgesel Amatör Lig

9

Serik'te 2 otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı

10

Hatay’da milli sporcu, yamaç paraşütüyle süzüldüğü gökyüzünden sırt paraşütüyle indi