Tarih: 10.09.2020 11:33

Çocukluğundan beri diyalize giren kadın kardeşinin böbreğiyle şifa buldu

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Istanbul'da kronik böbrek yetmezligi nedeniyle yasamini yillardir diyalize bagli sürdüren 30 yasindaki kadin, gönüllü bagisçi olan 18 yasindaki kiz kardesinden nakledilen böbrekle yasama tutundu.

Istanbul'da yasayan Selahattin ve Yayla çiftinin 5 çocugunun en büyügü olan Lale Yasik, 7 yasinda böbrek yetmezligi nedeniyle diyalize girmeye basladi. Rahatsizligi artan Yasik, kadavradan ya da gönüllü bagisçidan böbrek nakli bekledi.

Yasamini yillardir diyalize bagli sürdüren ve uygun donör bulunamayan kadin, 35 kiloya kadar düstü. Ablasinin bu durumuna çok üzülen Damla Yasik, gönüllü bagisçi olabilmek için yasal sinir olan 18 yasini doldurur doldurmaz böbregini vermek için basvurdu.

Testlerde, böbrek nakli için Damla'dan alinan dokularin uygun oldugunun görülmesi üzerine hazirliklara baslandi ancak Lale'nin uzun yillar diyalize girmesi nedeniyle boyun ve kasik damarlarinin tikali olmasi operasyon riskini artirici faktör olarak görüldü.

Yürüme zorlugu da yasayan Lale Yasik, kiz kardesinden alinan böbregi, Istinye Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Ayhan Dinçkan'in basarili bir operasyonla nakletmesiyle sagligina kavustu.

Lale'yi ve böbregi veren kiz kardesi Damla'yi saglikli gören aile üyeleri, mutluluk yasadi.

- "Bana mucize gibi bir hediye oldu"

Lale Yasik, AA muhabirine, yasitlarinin parklarda oyun oynadigi dönemde kendi çocukluk yillarinin diyaliz merkezlerinde geçtigini söyledi.

Bu dönemde diyalize girerken sürekli agladigini belirten Yasik, hemsire ve doktorlarin oyuncak ve çikolatalar ile kendisini sakinlestirebildigi günleri duygulanarak anlatti.

Yillardir diyaliz merkezine gittigi için orayi evi gibi gördügünü dile getiren Yasik, söyle konustu:

"Diyaliz merkezi için artik 'benim kaderim' demistim. Yillar geçtikçe vücudumda birçok saglik sorunlari çikmaya basladi. Böbregin bulunmasi artik gerekiyordu. Kiz kardesim 18 yasini doldurur doldurmaz gönüllü oldu. Bana mucize gibi bir hediye oldu. Canindan bir parça vererek beni hayata bagladi. Onun sayesinde hayata adeta yeniden basladim."

Diyalizdeki arkadaslarindan ve hemsirelerden ayrilmanin da zor oldugunu belirten Yasik, "Onlar 23 yildir benim ailem gibi oldu. Onlar için dua etmeye devam edecegim. Beni artik saglikli ve mutlu bir hayat bekliyor. Daha rahat nefes aliyorum. Yüzüm gülmeye, insanlari daha çok sevmeye basladim. Insallah bir ömür böbregimle böyle mutlu yasarim." ifadelerini kullandi.

Yasik, sagligina kavusmasini saglayan operasyonu yapan Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ve Doç. Dr. Funda Türkmen'e minnettar oldugunu kaydetti.

- "Birbirimize sarilip agladik"

Ablasinin yillardir aci çektigini ifade eden Damla Yasik ise "18 yasimi doldurmayi sabirsizlikla bekliyordum. Onun da saglikli bir hayat yasamasini istiyordum. 18 yasini doldurur doldurmaz hiç düsünmeden hastaneye gittim. Ablama böbregimi verebilecegimi ögrenince birbirimize sarilip agladik. Çok mutluyum. Insallah bundan sonra saglikli bir hayat sürer." dedi.

- "Ameliyati zorlu geçti"

Ameliyati gerçeklestiren Prof. Dr. Dinçkan ise Yasik'in 30 yasinda olmasina ragmen 35 kilo olduguna dikkati çekerek, diyalizin bütün sorunlarini yasayan bir hasta oldugunu söyledi.

Dinçkan, "Çok zorlu bir hastaydi. Biz nakli yapabilecegimizi söyledik. Damarlar tikandigi için farkli bir teknik uyguladik ve basarili olduk. Bizim de hekimlik hayatimizda en mutlu oldugumuz hastalarimizdan oldu. '23 yil sonra gelen bir mucize' diyebiliriz." seklinde konustu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —