Çukurova çiftçisi alternatif ürünlere yöneldi pamukta ekim alanı daraldı

Çukurova çiftçisi alternatif ürünlere yöneldi pamukta ekim alanı daraldı

Çukurova çiftçisi alternatif ürünlere yöneldi pamukta ekim alanı daraldı

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Türkiye'nin önemli tarimsal üretim merkezlerinden Adana'da, çiftçinin alternatif ürünlere yönelmesiyle ekim alani geçen seneye göre yüzde 55 daralan pamukta 70 bin ton rekolte hedefleniyor.

Çukurova'da çiftçilerin tarlalarina özellikle misir, soya fasulyesi ve bugday gibi ürünleri ekmeyi tercih etmesiyle pamukta ekim alani, geçen yila göre yüzde 55 gerileyerek 385 bin dekardan 175 bin dekara düstü.

Kentte 70 bin ton rekolte beklenen üründe çiftçiler, kilogram basina 4,25-4,50 liraya satilan pamuk için destekleme primlerinin artirilmasini istiyor.

Adana Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, AA muhabirine, kentte pamuk hasadinin sürdügünü söyledi.

Artan maliyetler ve pamuk fiyatlarinin çiftçiyi memnun etmemesinden dolayi bu sene ekim alaninin yaridan fazla geriledigini belirten Dogru, "Adana'da geçen sene 172 bin ton civarinda pamuk rekoltesi elde etmistik. Bu da Türkiye üretiminin yaklasik yüzde 10'uydu. Bu sene 70 bin ton civarinda rekolte bekleniyor. Adini Türkiye'ye 'Beyaz Altin Ovasi' olarak duyurmus sehrimizde, pamuk üretiminin bu kadar geriye düsmesinden biz çiftçiler de çok mutlu degiliz. Istiyoruz ki daha fazla pamuk ekilsin çünkü pamuk stratejik bir ürün." dedi.

- "Çiftçi alternatif ürünlere yöneldi"

Pamugun kullanim alanlarina deginen Dogru, söyle konustu:

"Pamuk, hem yag hem tekstil hem de yem sanayisinin ana ham maddesi. Istihdam kaynagi, katma degeri yüksek bir bitki ama fiyatlardan ve yüksek girdi maliyetlerinden dolayi çiftçilerimiz baska alternatif ürünlere yöneliyor. Alternatiflerin basinda da misir, soya fasulyesi ve bugday var. Bu gibi ürünlere yönelen çiftçimiz 2020 yilinda pamuk ekiminden biraz kaçti."

Dogru, hasadin ilk dönemlerinde kütlü pamugun kilograminin 4 liranin altinda oldugu bilgisini vererek, "Çukurova Pamuk, Yerfistigi ve Yagli Tohumlar Tarim Satis Kooperatifleri Birligi, Antalya Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifleri Birligi ve Taris Pamuk ve Yagli Tohumlar Tarim Satis Kooperatifleri Birliginin açikladigi 4,25 ila 4,50 lira arasindaki fiyatlar neticesinde piyasada pamuk fiyatlari bir miktar yükseldi." diye konustu.

Fiyatta çiftçi lehine bir yükselme görüldügünü belirten Dogru, söyle konustu:

"Tarim ve Orman Bakanligimizdan pamuk üreticimiz adina bir istegimiz var; pamuk çiftçilerimize 3 yildir verilen prim kilogram basina 80 kurustu. 500 kilograma kadar verim sinirlandirilmasi getirilmisti. Pamukta, 500 kilogramlik verim sinirlandirilmasinin kaldirilarak bu yila mahsus kilogram basina 1,50 lira prim ödenmesini istiyoruz. Bu sene isteriz ki pamuk çiftçisi kazansin, gelecek sene de pamuk ekimine tesvik edilsin, daha fazla pamuk ekilsin."

- "Pamuk bu yil bizi üzdü"

Çiftçi Kazim Yüce de kentteki 220 dekar tarlasinda ektigi pamugun hasadini yaptigini dile getirdi.

Geçen sene de bu yil da verimin düsük oldugunu aktaran Yüce, "Ürünün hava sartlarindan etkilenmesinden dolayi 2 yildir düsük verim aliyoruz. Bu yil henüz fiyat verilmedi. Döküm yapacagimiz yere sorduk, daha piyasanin oturmadigi söylendi. Pamuk fiyatlari son yillarda çiftçiyi kurtarmayacak hale geldi. Pamuk bu yil bizi üzdü." diye konustu.



Politika 27.09.2020 11:30:30 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı