ADANA (AA) - ISMIHAN ÖZGÜVEN - Çukurova Üniversitesi, hindi yetistiriciliginin gelistirilmesi ve etinin tüketiminin yayginlastirilmasi için proje yürütüyor.
Genellikle yilbasinda ragbet gören hindi eti tüketiminin sürekli hale gelmesi ve yetistiriciliginin arttirilmasi için üniversite bünyesinde çalisma yapiliyor.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakütlesi Zootekni Bölümü tarafindan gelistirilen "Kanatli Sektörünün Canlandirilmasi" projesi çerçevesinde yetistirilen hindiler, küçük üreticilere veriliyor.
Zootekni Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mikail Baylan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kanatli üretimi denildigi zaman akla sadece tavukçulugun geldigini belirterek, Türkiye'de tavuk eti disindaki diger kanatlilarin üretim oraninin sadece yüzde 5'lerde, hindide bu oranin yüzde 2,5 civarinda oldugunu kaydetti.
Baylan, Avrupa ülkelerinde kisi basina hindi eti tüketiminin 8-10 kilo civarinda oldugunu, Türkiye'de ise yillik tüketiminin sadece 600 gram civarinda kaldigini aktardi.
Türkiye'de hindinin sadece yilbasinda hatirlandigini vurgulayan Baylan, tüketiminin ve yetistiriciliginin yayginlastirilmasi gerektigini vurguladi.
Baylan, hindi etinin besin degerinin kirmizi et ve tavuga göre daha yüksek oldugunu, yag oraninin düsüklügü ve liflerinin azligiyla daha kolay sindirilebildigini dile getirdi.
Üniversitede yürüttükleri projeyle bronz cinsi hindileri damizlik olarak kullanarak çogaltmaya çalistiklarini aktaran Baylan, bu kapsamda haftada 300 civarinda hindi palazi çikisi elde ettiklerini söyledi.
- "Hindi ciddi bir alternatif"
Hindilerin bir kismini kendilerine damizlik olarak ayirdiklarini, digerlerini de yetistiriciligin yayginlastirilmasi için üreticilere satisini yaptiklarini anlatan Baylan, söyle devam etti:
"Hindiler hem tavukçuluga hem de kirmizi ete ciddi bir alternatif. Çalismayla temel amacimiz iyi, kaliteli bir damizlik üretmek. Küçük üreticilere alternatif yetistirme sistemlerinde iyi kaliteli hayvanlar vererek onlari desteklemek. Hindinin sadece yilbasinda tüketilen bir et degil, yil içerisinde ragbet gören bir dagilima ulasmasi lazim. Yapmis oldugumuz arastirmayla eger hindinin yumurta verimini ve canli agirliklarini daha fazla arttirabilirsek sadece yilbasina degil yil içerisine de bunu yayabiliriz."
Baylan, hindinin çekirge ve yabanci ot mücadelesinde de kullanildigini, bu özelliginden dolayi organik üretime de faydali bir hayvan oldugunu sözlerine ekledi.