Çukurova'da yetiştirilen renkli "gelincik" pamuğunun hasadı yapıldı

Çukurova

Çukurova'da yetiştirilen renkli "gelincik" pamuğunun hasadı yapıldı

ADANA (AA) - Adana Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitü Müdürlügünce yürütülen "Çukurova'nin Renkli Pamugu, Tekstilin Yeni Umudu" projesi kapsaminda yetistirilen "gelincik" çesidi renkli pamugun hasadi gerçeklestirildi.

Vali Süleyman Elban, Gökçeli Mahallesi'nde hasat için düzenlenen "tarla günü" etkinliginde, teknolojinin gelismesi, bilimin ilerlemesi ve yapay malzemelerin çogalmasiyla dogal ürünlere dönüsün ve çevre hassasiyetinin arttigini söyledi.

Dogal olmayan malzemelerin çok fazla kullanilmasiyla çevreye zarar verildigini ifade eden Elban, söyle konustu:

"Bunu bertaraf etmek, dogala en yakin hale getirebilmek için çok fazla emek ve kaynak harcamak zorunda kaliyoruz. Bugün, gelistirilen 'gelincik' gibi dogal renkli ürünler, hem tekstil sanayisinde boya kullanmamizi ve o boyanin çevreye verdigi zarari önleyecek hem enerji ve kaynak kullanmamizda tasarruf saglayacak hem de ürünlerin daha sonra bertarafi nedeniyle çevrede olusabilecek zararlarin önlenmesini saglayacak. En basta kendi insanimiz, dogal malzemelerden üretilmis kiyafetler giymis olacak. Bu ve benzeri çalismalar hem ilimiz hem de insanlik için gerçekten önemli."

Elban, yetistirilen çesitlerin bundan sonra ülke ve dünya sanayisinde kullanilan dogal ürünlere öncülük etmesi temennisinde bulundu.

Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitü Müdürü Abdullah Çil de enstitülerinde gelistirdikleri tohum çesitleriyle ilgili bilgi vererek mevcut çesitlerle ilgili de arastirmalari sürdüreceklerini aktardi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Adil Alan'in da konusmasinin ardindan Vali Elban ve diger katilimcilar, "gelincik" çesidi pamugun hasadini yapti.



Yurt Dünya 6.11.2020 16:44:08 0

İlginizi Çekebilir

1

"Kahramanmaraş Uluslararası Geleneksel Ağustos Fuarı" açıldı

2

Kahramanmaraş'ta yaban hayvanlarına ait boynuz ve kafatasları ele geçirildi

3

Adana'da arkadaşını öldüren zanlı, 26 yıl önce de cinayet işlemiş

4

Antalya açıklarında denizde rahatsızlanan kişiye tıbbi tahliye

5

Antalya'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan 2 şüpheli tutuklandı

6

Antalya'da aranan 3 kişi yakalandı

7

Alanya'da sahipli köpeğin saldırısına uğrayan Kazakistan uyruklu çocuk yaralandı

8

Kahramanmaraş'ta bir araçta tarihi eser niteliğinde 2 heykel ele geçirildi

9

Gazipaşa'da nohut hasadı başladı

10

Antalya'nın Akseki ilçesinde orman yangını çıktı