Çukurovalı kadınların zorlu nar ekşisi mesaisi

Çukurovalı kadınların zorlu nar ekşisi mesaisi

Çukurovalı kadınların zorlu nar ekşisi mesaisi

OSMANIYE (AA) - MENDERES ÖZAT- Çukurovali kadinlar, yemek ve salatalara lezzet katan nar eksisini hazirlamak için yogun mesai harciyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yasayan kadinlar nar eksisini imece usulüyle hazirliyor. Sabah erken saatlerde evlerinden yola koyulan kadinlar nar eksisi yapmak için bir araya geliyor. Daha sonra ellerinde sepetlerle nar bahçesine giden Çukurovali kadinlar, dalindan topladiklari ürünlerini dilimlere ayirdiktan sonra legenlerin içerisine birakiyor.

Sopa yardimiyla dövülerek taneleri kabugundan ayrilan nar taneleri, çuvallarin içinde eziliyor.

Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra odun atesi üzerine konulan bakir kazanlarda koyu kivama gelene kadar iyice kaynatiliyor ve siselere konularak kullanima hazir hale geliyor.

Elde edilen nar eksisinin bir kismini ihtiyaçlari için ayiran kadinlar, geri kalanini ise satarak aile bütçelerine katli sagliyor.

Kadirli'nin Bahadirli köyünde yasayan Leyla Tarimci, AA muhabirine yaptigi açiklamada, her yil sonbahar aylarinin baslarinda imece usulü bir araya gelerek nar eksisi yaptiklarini söyledi.

Fatma Türkmenoglu ise salata ve çorbalarda kullandiklari nar eksisinin sifa deposu oldugunu dile getirerek "Dalindan toplanan narlari dilimlere ayirarak legenlerde tanelerini kabugundan ayiriyoruz. Daha sonra çuvallara katip, tepelemek suretiyle suyunu çikarip bakir kazanlarda odun atesi üzerine kaynatiyoruz. Bu sekilde eksi oluyor." diye konustu.

Kadirli Ziraat Odasi Baskani Hanifi Ispir de nar eksisinin bölge ekonomisine önemli katki sagladigini söyledi. Organik olmasi nedeniyle bölgede, talebi hizla artan nar eksisi üretiminin de buna paralel olarak arttigini bildiren Ispir, sunlari kaydetti:

"Bölgede 'ata dede nari' olarak bilinen ürünümüzün hasadi basladi. Özellikle dag köylerinde evlerin ve tarlalarin çevresinde ekimi yapilan narlar, zahmetli bir yolcugun ardindan sofralara eksi olarak geliyor. Dogal nar eksisinin kilosu 30 ile 35 lira arasinda degisiyor. Köylülerimizin aile bütçesine katki oluyor hem de yemeklere lezzet katiyor. 15 kilo nardan 1 kilo eksi aliniyor. Nar kabugu ve çekirdegi de kurutularak degerlendiriliyor."



Yurt Dünya 30.09.2020 11:53:22 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da devrilen otomobildeki bebeğin öldüğü kaza güvenlik kamerasında

2

Adana'da kayıp olarak aranan kız çocuğu bulundu

3

ATP Yazılım ve Menulux'ten İşbirliği

4

Gıda okuryazarlığının eksikliği sofradaki riski artırıyor

5

Adana'da işçi servisinin camını kaskla kıran motosikletli adli kontrol şartıyla salıverildi

6

Maxion İnci'ye Chery'den "Yurtdışı Mükemmel İş Birliği Tedarikçi Ödülü"

7

Adana'da devrilen otobüsteki 8 kişi yaralandı

8

Alanya'da iki grup arasında çıkan kavgada 7 kişi yaralandı

9

Hatay'da otomobille çarpışan motosikletteki 2 kişi yaralandı

10

Adana'da ailesinin kayıp başvurusunda bulunduğu kız çocuğu aranıyor