Çukurova'nın dalyan havyarı sofraları süslüyor

Çukurova

Çukurova'nın dalyan havyarı sofraları süslüyor

ADANA - ÖMER FANSA - Akdeniz'in kıyısındaki Adana'da dalyanlardan avlanan kefallerden elde edilen havyar, Türkiye'nin farklı illerinde sofraları süslüyor.

Önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana, su ürünleriyle de ekonomiye katkı sunuyor. Akdeniz kıyısındaki kentte açıkta balıkçılığın yanı sıra iç sularda da su ürünleriyle ilgili faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda Karataş ve Yumurtalık ilçelerindeki 5 dalyanda avlanan kefaller öncelikle erkek ve dişi olarak ayrılıyor.

Erkekler perakende balık olarak pazara sunulurken dişilerin yumurtaları ekonomik değeri daha yüksek olan bottarga üretimi için kullanılıyor.

Bottarga, dişi kefal balığından çıkartılan havyarın, temizlenip kurutulması gibi zahmetli bir sürecin ardından uzun süre dayanması için bal mumuyla kaplanmasıyla hazırlanıyor.

Kentteki Yelkoma, Çamlık, Akyatan, Tuzla, Bahçe-Hurma Boğazı dalyanlarından avlanan dişi kefallerden elde edilen yılda yaklaşık 1200-1500 kilogram havyar İstanbul, İzmir, Antalya ile sahil şeridindeki bazı oteller ve restoranlarda sofraları süslüyor.

- "Besin oranı çok yüksek"

Yumurtalık'taki Yelkoma Dalyanı'nı işleten Sadiye-Kırmızıdam Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Yusuf Dahak, AA muhabirine, dalyanda çupra, levrek, mavi yengeç gibi su ürünlerinin yanı sıra yakaladıkları kefalden havyar üretimi yaptıklarını da söyledi.

Dalyandaki dişi kefallerden aldıkları yumurtaları zahmetli bir sürecin ardından hazır hale getirdiklerini anlatan Dahak, uzun süre dayanması için bal mumuyla kapladıkları havyara talebin fazla olduğunu belirtti.

Havyarın besin yönünden çok zengin olduğunu anlatan Dahak, "Özellikle kahvaltıda çocuklar için çok çok faydalı. Çocukların göz ve dişleri için büyük faydası var. Besin oranı çok yüksek." diye konuştu.

Havyar pazarlayan firmanın yetkilisi Tayfun Ulubaş da Çukurova'nın dalyanlarındaki kefallerden elde edilen havyara talebin çok fazla olduğunu belirtti.

Havyarın kısıtlı sürede yoğun emekle ve yüksek maliyetle elde edildiğini vurgulayan Ulubaş, ürünün kilosunun 3 bin 500 ila 5 bin lira olduğunu ifade etti.

Ulubaş, besin yönünden zengin olan havyarı özellikle çocuklarına hazır balık yağı veya tabletleri alan ailelerin tercih edilebileceğini vurguladı.

Havyarı tüketirken de üzerindeki bal mumunun altında kalan doğal zarının soyulması gerektiğine dikkati çeken Ulubaş, ürünün çiğnenip yutulması yerine çikolata veya şeker gibi ağız içinde emilerek tüketilmesi önerisinde bulundu.

Dalyanda uzun yıllardır kaptanlık yapan Fethi Aydan da kendi çocuklarının devamlı havyar yediğini, şimdi de torunlarının besin değeri yüksek lezzeti severek tükettiğini kaydetti.



Ekonomi 24.10.2025 12:53:49 0

İlginizi Çekebilir

1

Aston Martin Türkiye'den İstanbul'da özel sürüş etkinliği

2

Adana'da 2 tırın çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı

3

Kemer Devlet Hastanesi Başhekimi Dağlı'ya ödül verildi

4

Kepez'de Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi düzenlendi

5

17 Yaş Altı Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında Hindistan'ı 1-0 yendi

6

Manavgat Cumhuriyet Başsavcısı Selimefendigil, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

7

Mersin'de çöp biriktirilen evden ruhsatsız silah ve 115 bin lira çıktı

8

TT Ventures girişim hızlandırma programı PİLOT'un 14. dönem başvuruları başladı

9

NetWork kış sezonu için kürk dokulu dış giyim seçkisini tanıttı

10

Türkiye Açık Para Golf Turnuvası, Antalya'da başladı