Cumhuriyetin 100’üncü yılına 2 bin yıllık "Ahmet Buğdayı" tohumu

Cumhuriyetin 100’üncü yılına 2 bin yıllık

Cumhuriyetin 100’üncü yılına 2 bin yıllık "Ahmet Buğdayı" tohumu

ISTANBUL (AA) - Koronavirüs (Kovid-19) salginiyla birlikte Türkiye'de tarimin ne kadar önemli oldugu bir kez daha anlasilirken, 2 bin yillik tarihiyle "Ahmet Bugdayi", Duru Bulgur ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi'nin ortaklasa yürüttügü projeyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100’üncü yilinda yeniden Türk çiftçisine sunulacak.

Duru Bulgur'dan yapilan açiklamaya göre, Kovid-19 pandemisi ile mücadele için saglik ve ekonomi alanlarinda alinan tedbirlerin yani sira pek çok ülke tarimin önemini ve öz kaynaklarla beslenmenin ne kadar hayati oldugunu bir kez daha fark etti.

2 bin yillik tarihiyle Ahmet Bugdayi, Duru Bulgur ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi'nin ortaklasa yürüttügü projeyle yeniden Türk çiftçisine sunuluyor.


- Cumhuriyetin 100’üncü yilinda 2 bin yillik bugday çiftçilere dagitilacak

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ile Duru Bulgur’un 4 yildir yürüttügü tohum islahi çalismasinin geldigi nokta ile ilgili bilgi veren Üniversitenin Biyomühendislik Bölüm Baskani Prof. Dr. Nevzat Aydin, Türkiye'nin 2 bin yillik yerli bugdayi olan Ahmet Bugdayi'ni yeniden tarima kazandirmak için artik gün saydiklarini belirtti.

Dogru tarim uygulamalarina dikkati çeken Prof. Dr. Aydin, “Üniversitemizle Duru Bulgur'un ortaklasa yürüttügü proje dogru tarim uygulamasina önemli bir örnektir. Türkiye'de kiraç arazilerin ekilerek ekonomiye kazandirilmasi çok önemli. Islah ettigimiz bu tohumla kiraç arazide yetisen bugday daha verimli ve kaliteli hale gelecek.” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Aydin, islah çalismasinin 4 yildir basarili ilerledigini ve sonuçlanmasiyla ilk tohumlarin en geç 2023 yilinda Türk çiftçisiyle bulusacagini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Dünyada prestijli bilimsel dergilerde yayinlanan hizli islah yöntemininin TÜBITAK’a önerilmesinin ardindan üniversite-sanayi is birligi ile çalismalara basladik. Üniversite olarak özel sektörle yapilan projemiz nihayetine ulasti ve gelistirmis oldugumuz tohumlari 2019 Ekim ayinda toprakla bulusturduk. Insallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda 2 bin yillik Ahmet Bugdayi’ni tüm çiftçilerimize dogru tarim uygulamalari için verecegiz."


- "2 bin yillik bir mirasi islah ettik"


Duru Bulgur Onursal Baskani Ihsan Duru ise Anadolu'nun çok önemli bir tahil merkezi oldugunu ancak bilinçsiz ve yanlis tarim uygulamalari sonucu ekimin, verimin ve kalitenin düstügünü belirterek, "Biz 3 kusaktir tarim tabanli sanayi isletmecisiyiz. Bölgemizde yanlis tarim uygulamalarinin bugdayin verim ve kalitesini gün gün nasil düsürdügüne sahitlik ettik. Ihtiyaç duydugumuz kaliteli bugday arayisi bizi 4 sene önce Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ile bulusturdu. Bu konuda çok güzel çalismalar yaptik. 2 bin yillik bir mirasi islah ettik." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de temel besin maddesi olan basta ekmek, makarna, hamur isi besinler ve bulgur için bugday üretiminin çok stratejik olduguna dikkati çeken Duru, sunlari kaydetti:

“Bugday üretiminde kendimize yetmemiz hayati öneme sahip. Atalarimizdan miras ve bölgemizin iklimine uygun tohumlari islah ederek kullanmamiz ülke olarak bizi rahatlatir. Su anda Türkiye’de 1 milyon ton civarinda bulgur üretimi var. Disariya da açilmasini istedigimiz bir ürün ve dis pazarlarda çok ragbet görmeye basladi. Üniversitemiz ile islah ettigimiz Ahmet Bugdayi da bulgura çok yatkin bir bugday. Bölge iklimine uygunlugu, rekolte, renk, kalite ve besleyici özü ile Türkiye'de üretilecek bulgura çok katkisi olacagini düsünüyoruz."


- Islah edilen Ahmet Bugdayi’nin ekonomiye katkisi yaklasik 165 milyon TL


Ihsan Duru, devletin ekilebilir her alanin tarima kazandirma noktasinda aldigi kararin çok yerinde oldugunu belirtti.

Türkiye'de su anda yaklasik 1 milyon 240 milyon metrekare alanda bugday üretimi yapildigini, ekilebilir yeni alan kullanimiyla bunun artacagini düsündügünü aktaran Duru, "Bu alanlarin yaklasik yüzde 60 civari kiraçtir. Ahmet Bugdayi ile bizim amacimiz kiraç alanda su anda alinan 250 kilo civarindaki bugday üretimini 280 kilo civarina çikartmaktir. Bunun da 2019 fiyatlariyla Türkiye ekonomisine katkisi yaklasik 165 milyon TL gibi bir rakam olacaktir." ifadelerini kullandi.






Yurt Dünya 4.06.2020 11:34:00 0