Dalında satılan Şahinkaya ayvası 10 ülkeye ihraç ediliyor

Dalında satılan Şahinkaya ayvası 10 ülkeye ihraç ediliyor

Dalında satılan Şahinkaya ayvası 10 ülkeye ihraç ediliyor

KAHRAMANMARAS (AA) - TUNAHAN AKGÜN - Kahramanmaras'in Sahinkaya Mahallesi'nde yetistirilen ve halk arasinda "sari altin" olarak nitelendirilen ayva ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Iran, Irak'in aralarinda yer aldigi 10 ülkeye ihraç ediliyor.

Merkez Onikisubat ilçesine bagli Sahinkaya Mahallesi'nde çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarindan Sahinkaya ayvasi, özellikle aromasi ve sulu olmasi nedeniyle yurt disindan ilgi görüyor.

Binbir emekle çiftçiler tarafindan toplanan ayvalar, bahçelerde kalitesine göre ayristirilarak büyük bölümü yurt disina gönderilmek üzere hazirlaniyor.

Kahramanmaras Ziraat Odasi Baskani Mehmet Çetinkaya, AA muhabirine, Sahinkaya ayvasinin lezzeti ve sulu olmasiyla diger ayvalardan daha ön plana çiktigini söyledi.

Yaklasik 2 bin dönümlük arazide üretilen ayvalardan dönüm basina 10 ton hasat yapildigini dile getiren Çetinkaya, "Sahinkaya ayvasinda rekolte ve fiyat çok iyi. Ürün üreticisinin yüzünü güldürüyor. Sahinkaya ayvasi pazar konusunda hiç bir sikinti yasamiyor. Son derece kaliteli olan ayvamizi tedarikçi firmalar dalindan satin aliyor. ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Iran, Irak gibi 10 ülkeye ihraç ediliyor." diye konustu.

- "2 bin kisiye istihdam sagliyor"

Sahinkaya Mahalle Muhtari Hasan Sisman da ayvanin yillik üretimini ikiye katlayan bir ürün oldugunu, yetistirdikleri ayvanin yurt disindan oldukça ilgi gördügünü ifade etti.

"Üretimimiz oldugu gibi dis piyasaya gidiyor" diyen Sisman, yeni bahçe kuranlar oldugunu, Il Tarim ve Orman Müdürlügünün bölgede sik sik denetleme yaparak ilaçlama, budama konularinda kendilerine yardimci oldugunu belirtti.

Hasattan çiftçinin memnun oldugunu belirten Sisman, "Yagmur düsünce ayvalarimiz rengini aldi. Hasadimiza da basladik. Sikintimiz tek yagmurdu onu da Rabbim verdi çok sükür." dedi.

Ilçede 15 yildir ayva üreticiligi yapan Taylan Kurtoglu ise yaklasik 2 bin kisiye istihdam saglayan ayvalarinin depo ömrünün uzun, bu yilki veriminin de çok güzel oldugunu dile getirdi. Kurtoglu, "Pazar sikintimiz yok. Bu sene gelen tüccar memnun kaldigi için seneye de geliyor." dedi.




Politika 17.11.2020 11:13:09 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı