Damla Sulamayla Buğday Üretiminde 11 Milyar Dolarlık Büyüme Fırsatı!

Damla Sulamayla Buğday Üretiminde 11 Milyar Dolarlık Büyüme Fırsatı!

Damla Sulamayla, Kuru Tarıma Oranla 3 Kata Yakın Verim Alınıyor.

 

Tarımda sürdürülebilir bir gelecek için çalışan sektör lideri NETAFIM, dünyanın en temel besin kaynağı ve stratejik ticari ürünü olan buğday için verim artışı çalışmalarını yürütüyor. NETAFIM’in saha çalışmalarında, damla sulamayla buğday üretiminde, kuru tarıma göre 3 kata yakın verim artışı sağlandı.

 

Kuru Tarımla Dekar Başına 278 kg., Damla Sulamayla 1 Tona Varan Buğday Üretimi!

 

Kuraklığın arttığı ve yer altı su kaynaklarının hızla azaldığı ülkemizde, buğday üretimi yaygın olarak kuru tarımla yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, kuru tarımla yapılan buğday üretimi dekar başına 278 kg.da kalıyor.

 

Netafim, kuraklığın en yoğun yaşandığı GAP bölgesindeki 40 dekarlık buğday üretim alanında, aynı koşularda kuru tarım, damla sulama ve yağmurlama sulama parselleri hazırladı. Damla sulamayla, kuru tarım parsellerinin rekoltesine kıyasla buğday verimi 3 kata varan seviyelere ulaştı. Buna göre damla sulamayla alınan verim, dekar başına 780-800 kg., yer yer 1 tonu buldu.

Damla sulama parsellerinde, yağmurlama parsellerine göre de minimum yüzde 25’lik bir verim artışı sağlandı.

Damla sulama sisteminin eş zamanlı yaptığı gübreleme ve bitki köklerine homojen olarak yayılma avantajı, buğday bitkisinde gelişim farkı ve koçandaki dane sayısı fazlalığıyla kaliteli verim artışı yaratıyor.

 

Buğday Rekoltesini 2,5 Katına Çıkartarak, Türkiye’ye 11 Milyar Dolar Ek Gelir Sağlama Fırsatı!

 

Çalışmalar, Türkiye’nin tarım stratejisinde damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına önem verilerek, buğday üretimin yıllık 11 milyar dolara varan ek gelir sağlayabileceği sonucunu ortaya koyuyor.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporları ve Ulusal Hububat Konseyi 2023 tahminlerine göre; Türk çiftçisinin 2023 yılında 21,5 milyon tonluk buğday üretimiyle, dünya buğday rekoltesinin %2,7’sini karşılaması öngörülüyor. Ülkemizde yaygınlaştırılacak damla sulamayla rekolte karşılama oranı %5.5 - %6 seviyelerine çıkabilecek.

 

Aynı Damla Sulama Sistemiyle Buğdayın Ardından Mısır, Ayçiçeği ya da Pamuk Üretimi Mümkün!

 

Netafim, kuru tarım ve sulama sistemleri arasındaki verim farklılığı çalışmasıyla, buğdayın ana vatanı olan GAP ve İç Anadolu bölgelerinde ekonomik ve sürdürülebilir tarımın önünü açmayı hedefliyor. Su kıtlığının olduğu tüm arazilerde, üretim alanlarına kurulacak damla sulama sistemiyle, buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak mısır, ayçiçeği ya da pamuk üretimi de yapılarak yüksek verimlilik sağlanabiliyor.



Yurt Dünya 15.08.2023 16:10:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da CHP ilçe başkanının darbedilmesine tepki

2

Hatay'da depremzede çocuklar için şenlik düzenlendi

3

Mersin'de Gazze için yardım kampanyası başlatıldı

4

Mersin'de asayiş uygulaması yapıldı

5

Hatay'da karantinaya alınan 2 mahallede kuduz aşısı çalışmaları başlatıldı

6

Antalya'da Gaziantep Yemek Şenliği düzenlendi

7

Alanya'da hırsızlık zanlısı tutuklandı

8

"Asrın felaketi"nin merkez üssünde hak sahiplerinin 3'te birinden fazlası evine kavuştu

9

Antalya'da kaçak tütün operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

10

Akdeniz ve Ege'deki yaban hayatı fotokapanlarla görüntülendi