Defne dalından yakıt üreten kadın girişimci yurt dışına satış yapıyor

Defne dalından yakıt üreten kadın girişimci yurt dışına satış yapıyor

Defne dalından yakıt üreten kadın girişimci yurt dışına satış yapıyor

HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOGLU - Hatay'in Yayladagi ilçesinde, defne dallarini pelet cinsi yakita dönüstüren kadin girisimci, elde ettigi ürünü yurt içi ve disina pazarliyor.

Ilçede, ailesinin islettigi defne yapragi kurutma tesisinde çalisan bir çocuk annesi Aysegül Abaci, is yerinde 2016'da çikan ve 6 gün söndürülemeyen yanginda, defne dallarinin alevlerden uzun süre kurtulamadigini fark etti.

Defne dalinin yanici özelliginden faydalanmak isteyen Abaci, daha sonra agaç kirintilarindan yapilan pelet türü yakiti arastirdi.

Abaci, isletmelerinde her gün tonlarca çikan atik durumundaki defne dallarini pelet cinsi yakita dönüstürmeye karar verdi.

Yaklasik 4 yil önce kurdugu isletmesinde, parçaladigi dallari sicak presle pelete dönüstüren Abaci, elde ettigi ürünü Türkiye'nin yani sira yurt disina pazarlamaya basladi.

- "Kazandigim ödül, pazar sikintisini asmamda yardimci oldu" -

Abaci, AA muhabirine, defne yapragi kurutma tesisinden atik malzeme olarak çikan dallarin zamaninda kendileri için büyük bir yük oldugunu söyledi.

Yaklasik 4 yil öncesine kadar dallari verecek yer dahi bulamadiklarini anlatan Abaci, söyle konustu:

"Burada 2016 yilinda bir yangin çikti. Alevler 6 gün boyunca söndürülemedi. Bu sirada ben defne dalinin yanici özelligini fark ettim. Bu sirada pelet türü yakiti ögrendik. Ilk baslarda numune olarak ürettigimiz defne peletini analiz için gönderdik. Defne peletinin diger pelet yakitlara göre daha yüksek isi kalorisi oldugunu ve daha hafif oldugunu anladik. Bunun üzerine seri üretime basladik. Üretimden sonra bir süre pazar sikintisi yasadik çünkü insanlar böyle bir yakittan habersizdi. Sonra Kadin Girisimciler Derneginin seçtigi Türkiye'de yilin 15 girisimci kadini arasina girdim. Bundan sonra ürünü tanitmaya basladik."

Abaci, yaptiklari pelette hiçbir kimyasal kullanmadiklarini vurgulayarak, "Bugüne kadar defnenin yagi ve yapragindan faydalaniliyordu. Dallari ise büyük bir atik olusturuyordu ve ne yapilacagi bilinemiyordu. Bu is sayesinde hem kendi atiklarimizi hem de çevre il ve ilçelerdeki defne atiklarini toplayip yakita dönüstürüyoruz. Çevreyi atiklardan korumus oluyoruz. Su an Türkiye'nin çesitli illerine ürün gönderiyoruz. Ilk olarak da geçen ay Finlandiya'ya yakitimizi gönderdik." ifadesini kullandi.

- "Zehirleme riski olmayan bir yakit"

Aylik yaklasik 100 ton üretim yaptiklarini aktaran Abaci sunlari kaydetti:

"Kapasitemizi aylik 600 tona çikarmayi hedefliyoruz. Bununla ilgili makineleri siparis verdik. Bir kismi da geldi. Bu sekilde var olan pazara cevap vermis olacagiz. Hedefimiz öncelikle pelet deyince akla gelen bir marka olmak istiyoruz. Tüm Türkiye'ye adimizi duyurmak istiyoruz. Ülkemizde çok sayida termik santral ve endüstri alaninda faaliyet yapan fabrika var. Bunlarin da bu yakiti kullanmasini saglamak istiyoruz çünkü bu yakit tamamen doga dostu. Çevreyi kirletmeyen, kül orani yüzde 1 olan ve zehirleme riski olmayan bir yakit. Dogayi kirletmeden ihtiyaçlari olan enerjiyi bu yakitla alabilirler."

Kadinlarin yapamayacagi bir is olmadigini belirten Abaci, küçük bir ilçede ürettigi yakitin yurt içi ve disina satilmasinin kendisine moral verdigini sözlerine ekledi.



Politika 12.11.2020 11:58:59 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı