Deloitte'tan "2020 Küresel Y Kuşağı Araştırması"

Deloitte

Deloitte'tan "2020 Küresel Y Kuşağı Araştırması"

ISTANBUL (AA) - Deloitte'un "2020 Küresel Y Kusagi Arastirmasi", Y ve Z kusaklarinin, daha iyi bir gelecek insa etmek için vizyon ve kararliliga sahip oldugunu ortaya koydu.

Deloitte açiklamasina göre, kurumun bu sene 9'uncu kez gerçeklestirdigi "2020 Küresel Y Kusagi Arastirmasi" önemli bulgulari ortaya çikardi.

Kovid-19 pandemisinin yasandigi esi görülmemis bir dönemde yapilan arastirma, iki jenerasyonun da kendi toplumlarinda ve küresel anlamda pozitif degisim için kararli ve dirençli olduklarini ortaya koydu.

Deloitte'un Kovid-19 salginindan önce ve salgin sirasinda iki faz halinde gerçeklestirdigi arastirmanin ilk fazinda 43 ülkeden 13 bin 715 Y kusagi ve 20 ülkeden 4 bin 711 Z kusagi mensubu yer aldi.

Ikinci faza ise pandemiden farkli derecelerde etkilenen 5 bin 501 Y kusagi mensubu ve 3 bin 601 Z kusagi mensubu katildi.


- Pandemi, genç kusagin isini dramatik sekilde etkiledi

Arastirmaya göre, Kovid-19 pandemisinin insan hayatinda yarattigi radikal degisimden genç jenerasyon daha fazla etkilendigi halde Y ve Z kusaklarinin belirsizlik karsisinda cesur ve dirençli bir sekilde dünyayi daha iyi hale getirme istegi öne çikiyor.

Arastirma, pandeminin genç çalisanlarin islerine olan etkisini de gözler önüne serdi. Anketin yapildigi dönemde Z kusaginin neredeyse yüzde 30'u ve 25-30 yas araligindaki genç Y kusaginin neredeyse çeyregi, isini kaybettigini veya geçici olarak ücretsiz izne çikarildigini belirtti.

Y kusaginin sadece 3'te biri ve Z kusaginin yüzde 38'i istihdamlarinin ve gelirlerinin etkilenmedigini aktardi.

- Y kusaginin en çok endise duydugu konular refah seviyesi

Türkiye'den 300 katilimcinin yer aldigi arastirmada, Y kusaginin sadece yüzde 17'si, ebeveynlerinden daha mutlu oldugunu belirtti. Bu oran dünyada ise yüzde 26 seviyesinde bulunuyor. Türkiye'de katilimcilarin yüzde 66'si, dünyada ise yüzde 45'i ebeveynlerinden daha az mutlu bir kusak olduklarini aktardi.

Türkiye'de Y kusaginin stres seviyesini en çok etkileyen konular refah seviyesi, kariyer ve is olanaklari, fiziksel ve ruhsal saglik olarak öne çikiyor.

Strese bagli nedenlerle son 12 ay içerisinde isten ayrilanlarin orani Türkiye'de ve dünyada yüzde 30'lar düzeyinde bulunuyor. Stres sebebiyle isten ayrilanlarin bunu isverenleriyle paylasma orani Türkiye'de yüzde 37 seviyesindeyken, dünyada bu rakam yüzde 44 olarak ortaya çikiyor.

Dünyada Y kusaginin yüzde 69'u, Z kusaginin ise yüzde 64'ü pandemi döneminde yayginlasan evden çalisma modelinin uygulanmaya devam etmesinin isteki stresi azaltacagini düsünüyor.

Geçen yil Türkiye'deki katilimcilarin yüzde 71'i gelecek 2 yil içerisinde mevcut is yerlerinden ayrilacagini belirtirken, bu oran bu yil yüzde 52’ye geriledi, dünyada ise yüzde 31 seviyesinde bulunuyor.

Endüstri 4.0 dönüsümünün ve etkisinin islerindeki sorumluluklarindan bir kismini alacagini düsünenlerin orani Türkiye'de yüzde 20, dünyada ise yüzde 17 seviyesinde. Etkisi olmayacagini düsünenler ise her iki tarafta da yüzde 30'lar düzeyinde.

- Kutuplasmanin artmasindan endise ediliyor

Türkiye'deki katilimcilarin sadece yüzde 22'si finansal durumunun gelecek bir yil içerisinde daha iyiye gidecegini düsünürken, dünyada bu oran hemen hemen 2 kati seviyesinde bulunuyor.

2018'de sosyal-politik ve ekonomik durumun önlerindeki bir yil içerisinde iyiye gidecegini düsünen Y kusagi katilimcilarinin orani yüzde 40'lar seviyesindeyken, 2019'da daha pesimist bir hale bürünerek yüzde 15'lere gerilemisti.

2020 için ise katilimcilarin yüzde 21'i ekonomik olarak iyilesme beklerken, sosyal-politik anlamda iyilesme bekleyenlerin orani yüzde 17'de kaldi.

Hem Türkiye'de hem dünyada arastirmaya katilan Y kusagi ekonomik, politik ve sosyal anlamda kutuplasmanin ve ayrismanin daha da artacagini düsünüyor.

Çevresel konulara da oldukça duyarli olan Y kusagi, insanlarin çevreye vermis oldugu zararin çok büyük oldugunu ve artik geri dönüsü olmadigini belirtiyor. Türkiye'de ve dünyada katilimcilarin yarisi bu konuda hemfikir.

Türkiye'deki katilimcilarin yüzde 91'i küresel isinmanin baslica nedeninin insan oldugu konusunda birlesirken, bu oran dünyada yüzde 83 seviyesinde bulunuyor.

- Y ve Z jenerasyonu gelecek için umut vadediyor

Raporu degerlendiren Deloitte Türkiye Yetenek Lideri Gülfer Irmak, genç neslin pandemi sonrasi dönemi "yeni bir baslangiç olarak" umutla degerlendirdigini belirterek, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm firmalarin, çevreye duyarli bir çalisma düzeni saglamalarinin öncelikli konulari içinde yer almasi gerektigini kaydetti.

Deloitte Türkiye Insan Kaynaklari Direktörü Sinem Tüzer ise belirli olan tek seyin belirsizlik oldugu bu dönemde Y ve Z jenerasyonu gençlerin, dünya genelinde pozitif bir degisim yaratma potansiyelinin yüksek oldugunu, öne çikan sagduyu ve kararlilik özellikleri sayesinde gelecek planlarina ulasacaklarini aktardi.



Yurt Dünya 30.06.2020 18:45:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Şehit polis Şimşek'in adı, memleketi Hatay'daki okulda yaşatılacak

2

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da "Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisinde konuştu:

3

Hatay'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

4

Burdur'da otluk ve kavaklık alandaki yangın söndürüldü

5

Mersin'de narenciye balı hasadı yapıldı

6

Adana'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı açık saha tesislerinin toplu açılışı yapıldı

7

Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliklerle sürüyor

8

Hatay'da otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusunu itfaiye kurtardı

9

Bakan Yumaklı'nın katılımıyla Antalya'da orman yangını tatbikatı yapıldı

10

Isparta'da şarampole devrilen otomobilin sürücüsü öldü