Demirci çırağı Emine, zorlu baba mesleğini gururla sürdürüyor

Demirci çırağı Emine, zorlu baba mesleğini gururla sürdürüyor

Demirci çırağı Emine, zorlu baba mesleğini gururla sürdürüyor

MERSIN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Mersin'de demircilik yapan ve eleman sikintisi çeken babasina destek amaciyla 8 yil önce çalismaya baslayan Emine Kalkan, zorlu meslegi basariyla sürdürmenin gururunu yasiyor.

Küçük yaslardan itibaren babasinin Toroslar ilçesindeki demirci dükkanina giden Kalkan, is yerinde eleman sikintisi yasayan babasina destek için ise basladi.

Önce daha basit isleri yaparak babasinin yükünü bir nebze azaltan Kalkan, daha sonra meslegin ince ayrintilarini da ögrenmek istedi.

Babasinin destegiyle 10 yasindan beri çiraklik yapan 18 yasindaki Kalkan, zamanla demir dograma, kesim, bükme ve kaynak islerini de yapmaya basladi.

Demirciligi meslegi haline getirerek büyük gayretle çalisan Kalkan, "demircilik erkek isi" diyenlere inat çalismalarini sürdürüyor.

Bir yandan ates önünde demir dövüp, kaynak yapan, balkon, pencere ve kapi korkuluklari hazirlayan Kalkan, elde ettigi kazançla kendi ayaklari üzerinde durabilmenin gururunu yasiyor.

Ayni zamanda Mesleki Egitim Merkezi Metal Bölümü son sinif ögrencisi olan Kalkan, is yerinde ve okulda gösterdigi basariyla bu yil Ahilik Haftasi etkinliklerinde "Yilin Çiragi" ödülünü aldi.

Emine Kalkan, AA muhabirine, bir kadin olarak demircilik meslegini severek yaptigini söyledi.

Bu noktaya gelmesinde babasinin büyük emeginin oldugunu vurgulayan Kalkan, "Babama yardimla basladim. Babam da destek verdi. Her animda yanimdaydi. Sasiranlar oluyor. 'Bir kadin bu isi nasil yapar?' diyenler, küçümseyenler de oldu. 8 yilda bu küçümsemeleri astim. Artik alistilar. Usta olarak benimsediler beni." diye konustu.

- "Zoru basarmak kadar güzel bir sey yok"

Kalkan, demirciligin zor bir meslek olmasina ragmen bu isi basariyla yapmanin gurur verdigini belirterek, söyle devam etti:

"Burada biçak, zirai aletler, egzoz kaynaklari ve kapi, pencere korkuluklari yapiyoruz. Zorluklari var ama zoru basarmak kadar güzel bir sey yok. Is konusunda kadin erkek ayrimi olmamali. Herkes her isi yapabilir. Herkes esit. Ayrimcilik olmamali ve herkes kendi ayaklari üzerinde durmali. 'Kadin bu meslegi yapamaz' algisini kirdigimi düsünüyorum. Bu gerçekten gurur verici bir sey. Yorucu ama bir sey ortaya çikardigimda mutlu oluyorum. Daha fazla seyler üretmeye çalisiyorsun."

Kazanciyla ailesine ve kardeslerine destek oldugunu anlatan Kalkan, mesleginde daha iyi noktalara gelecegini ifade etti.

Tüm kadinlarin kolay, zor demeden bir is yapip kendi ayaklari üzerinde durmasi gerektigine dikkati çeken Kalkan, "Çalismak gerekiyor. Ben kazancimla kendi ihtiyaçlarimi karsiliyorum. Kardeslerimin gelecegine katkida bulunmaya çabaliyorum." dedi.

- "Her türlü zorlu mücadelede yanimda oldu"

Baba Eyüp Kalkan ise kizina mesleginin tüm ince noktalarini anlattigini dile getirdi.

Isinde kizindan büyük destek gördügüne isaret eden Kalkan, sunlari kaydetti:

"Emine degil, Eminem, elim, kolum ayagim. Allah ondan razi olsun. Benimle birlikte her türlü zorlu mücadelede yanimda oldu. Benimle güldü, agladi. Üstelik kiz çocugu olmasi gurur veriyor. Görenler sasiriyor ama biz gurur duyuyoruz. Benim bir kolum oldu. Meslegimi devam ettirecek. Kizim çok sey katti bize."





Yurt Dünya 1.10.2020 11:52:26 0

İlginizi Çekebilir

1

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, Kahramanmaraş'ta ceviz ve kültür festivalinde konuştu:

2

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'da narenciye hasadına katıldı

3

Mersin Kızkalesi'nde turizm hareketliliği sürüyor

4

Adanaspor, Çorum FK maçının hazırlıklarını tamamladı

5

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi'nin 7'nci etabı Antalya'da başladı

6

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'da sektör temsilcileriyle buluştu:

7

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen'in attan düşerek hayatını kaybeden kızı toprağa verildi

8

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi

9

Adana'da evde çıkan yangın ormanlık alana sıçramadan söndürüldü

10

Çukurova Üniversitesinin kuruluşunu anlatan belgesel Altın Koza'da gösterildi