Deprem gerçeği sürekli gündemde tutulmalı

Deprem gerçeği sürekli gündemde tutulmalı

Deprem gerçeği sürekli gündemde tutulmalı

ISTANBUL (AA) - MEHMET FATIH ERDOGDU - O¨zge Yapi Satis¸ ve Pazarlama Koordinato¨ru¨ Levent Tokses, depreme yönelik gerekli tedbirlerin alinmasi için bu konunun ülkemizin gündeminden hiçbir zaman düsmemesi gerektigini belirterek, "Gündemin sürekli degistigi dünyada ve ülkemizde en büyük yikimlar depremle birlikte geldigi için her zaman dikkatli ve tedbirli olmamiz kaçinilmaz. Deprem kaçinilmaz bir doga olayidir ve depremi felakete dönüstüren maalesef kötü yapilardir." seklinde konustu.

Hekim Holding sirketlerinden Özge Yapi AS.'nin Satis ve Pazarlama Koordinatörü olan Tokses, AA muhabirinin deprem ve prefabrik konut ile insaat sektörünün gelecegine iliskin sorularini yanitladi.

Tokses, deprem gerçeginin unutulmamasi gerekliligine isaret ederek, "Gündemin sürekli degistigi dünyada ve ülkemizde en büyük yikimlar depremle birlikte geldigi için her zaman dikkatli ve tedbirli olmamiz kaçinilmaz. Deprem kaçinilmaz bir doga olayidir ve depremi felakete dönüstüren maalesef kötü yapilardir." ifadelerini kullandi.

- "Hafif çelik ve müstakil yapilar güvende hissettiriyor"

Yer ve saatinin bilinememesi gibi nedenlerden dolayi depremden korunmanin sadece yapilarimizi saglam ve dayanikli yapmayla olacagina dikkati çeken Tokses, "Dayaniksiz binalarimizi da güçlendirmek zorundayiz. Kisa dönemli planlamalarda hasarli binalarin bir an önce yikilmasi ve yeniden mevzuatlara uygun binalar yapilmasi gerekiyor. Uzun dönemde özellikle 1'inci derece deprem bölgesi olan alanlarda çok katli yapilardan ziyade bahçeli, müstakil ve çelik konstrüksiyonlu yapilarin kurulmasi için gerekli düzenlemelerin yapilmasi faydali olacaktir." dedi.

Prefabrik ve çelik binalara ilginin her dönem olmakla birlikte, ülkemizde yasanan depremlerden sonra taleplerin arttigini belirten Tokses, "Insanlar çok katli ve hatali üretilmis betonarme binalarda depreme yakalanmaktan oldukça endise ediyor. Bizim hafif çelik ve müstakil yapi sistemlerimiz insanlarimizin kendini daha güvende hissetmesine yardimci oluyor. Bu güvenin en güzel göstergesi ise bizlerin dünyanin 100’e yakin ülkesinde tercih ediliyor olmasidir." seklinde konustu.

Tokses, yanlis üretilmis betonarme yapi sistemlerinin esneme payinin düsük olmasi sebebiyle depremlerde yikici etkilere sebep oldugunu dile getirdi.


- "Prefabrik yapilar gelecegin yeni kentlerine öncülük ediyor"


Prefabrik yapilarda kullanilan karkaslarin galvanize çelikten üretildigi için dogal kosullara dayanikliliginin diger yapilara göre daha fazla oldugunu kaydeden Tokses, "Buna bagli olarak çelik konstrüksiyonla üretilen binalar hem hafif hem de saglam. Isi, ses izolasyonlari ve yangin dayanimlari, kullanilan malzemeler sebebiyle yüksek. Çevre dostu malzemelerle üretilen prefabrik yapilar insan sagligina zararli maddeler içermiyor. Her türlü iklim kosulunda kullanilabilen yapilar çok kisa sürede istenilen mimaride de planlanabilmekte." dedi

Çelik yapilarin günümüzde kullanim alanlari ve buna bagli olarak sayisinin gittikçe arttigina dikkati çeken Tokses, sunlari söyledi:

"Dünyamizda her zaman dogal afetlerin yasanacagi düsünüldügünde yapilacak yapilarin saglam ve içinde yasayacak insanlara güvenli bir ortam sunmasi gerekli. Insanlarin en temel ihtiyaçlarindan olan güvenli barinaklarin olusturulmasi bir zorunluktur. Çelik binalarda kullanilan galvanize saclar hem binanin zamanla korozyondan etkilenmesini önlemekte, hem de kaynak kullanmadan üretildigi için malzemenin deforme olmasini engellemektedir. Binalar sadece bir yasam alani degil, ayni zamanda bir yasam stilidir. Modern dünyanin tüm avantajlarini ve estetigini de bünyesinde barindiran ekonomik, kolay montaj yapilabilen, sürdürülebilir imalat teknolojilerine sahip prefabrik yapilar gelecegin yeni kentlerine öncülük ediyor. Firma olarak bu sorumlugun bilinciyle Türkiye’yi gelecege tasiyoruz."


- "Insaatin gelecegi bütüncül yaklasimli dijital sisteme dayaniyor"


Bina bilgi modellemesi anlamina gelen BIM'in son zamanlarda sektörde çok yaygin olduguna deginen Tokses, "Sürekli degisen ve ilerleyen teknolojinin temeli dijitallesmeye dayandigi için insaat sektörünün gelecegi de bütün taraflari birbirine baglayan bütüncül bir yaklasim üzerine kurulmus dijital bir sisteme dayaniyor. Temiz yapilar, verimli süreçler, düsük maliyetler, daha az zaman, hizli çözüm ve yapinin tüm yasam süreci boyunca yüksek kaliteye sahip olmasini saglayan BIM, insaat sürecinin sorunlarini hizlica çözebilmektedir." diye konustu.

Tokses, insaat ile birlikte prefabrik yapi sektörünün de BIM ile ilgili çalismalarini sürdürdügünü, konunun öneminde olan sirketlerinin yaklasik iki yildir çalisanlarina bu konuda egitim vererek ve BIM süreçlerine uygun olarak planlamalar yaptigini belirterek, bununla her asamada kontrol edilebilir, erisilebilir planlamalarin sektöre farkli bir dinamik getirecegini aktardi.

Türkiye'nin, prefabrik ve çelik yapi sektöründe dünyada bilinen öncü ve yatirimci büyük bir ülke oldugunu dile getiren Tokses, "Yüksek üretim kapasitesi ile dünyadaki taleplerin çogunu karsilanmakta. Sektörel bazda her türlü yeniligi takip eden sirketimiz hem modern makine ve ekipman gücü hem de sektörde yetismis tecrübeli eleman kadrosu ile çalismalarini basariyla sürdürüyor." ifadelerini kullandi.




Politika 30.06.2020 11:37:29 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı