Direkli Mağarası'nda kazılar başladı

Direkli Mağarası

Direkli Mağarası'nda kazılar başladı

KAHRAMANMARAS (AA) - Kahramanmaras'ta 13 yildir devam Direkli Magarasi'ndaki kazilarin bu yilki bölümü yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altinda basladi.

Merkez Onikisubat ilçesine bagli Döngel Mahallesi'ndeki Direkli Magarasi'nda, Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Ögretim Üyesi Cevdet Merih Erek'in girisimiyle 2007'de baslayan kazilarin bu yilki bölümüne, üniversite ögrencileri ile Kültür ve Turizm Bakanligi yetkilileri katiliyor.

Erek, AA muhabirine, pandemi tedbirleri altinda 14. sezon kazilarina basladiklarini söyledi.

Pandemi nedeniyle 2020'nin diger yillara göre daha farkli olduguna isaret eden Erek, her seyin basinda sagligin geldigine deginerek, normal hayattaki islerin de tedbirlerle yerine getirilmesi gerektigini belirtti.

Kültür Varliklari Müzeler Genel Müdürlügüyle yaptiklari temaslar sonucunda bu sene kazilari gerçeklestirmeye karar verdiklerini ifade eden Erek, pandemi nedeniyle ekip sayisini yari yariya indirerek 10 kisiyle çalismalara basladiklarini aktardi.

Kazi evlerinin müsait olmasi nedeniyle de her odada tek kisi kalarak pandemi sürecini geçirdiklerini ifade eden Erek, "Is güvenligi uzmanlarinca yapilan testlerde de ekip üyelerimizin hiçbirinde de virüse rastlanmadi. Bu de sevindirici bir haber. Kültür ve Turizm Müdürlügümüzün destekleriyle kazilarimizi sürdürüyoruz." dedi.

- Yeni mezar yapisi bulundu

Cevdet Merih Erek, bu seneki kazilarda yeni bir mezar yapisi bulduklarini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Kazmayi planladigimiz alanlar 31 Aralik 2019'a kadar farkliydi ama su anda farklilasti. Daha küçük alanlarda çalismaya karar verdik. Buna ragmen 2020 kazilarinda 2016'da buldugumuz bir mezarimiz vardi. Bu mezarin disinda bir mezarimiz daha oldu. Bu mezar önceki kadar derli toplu degil. Önemli olan suydu. 2016'da buldugumuz mezardaki bireyin DNA analizleri Ortadogu Teknik Üniversitesi'nde yapildi. Bu analizlere ilave olarak yeni çikan bireyin de analizleri yapildiginda Anadolu kökenli bir insanin bu magarada yasadigini anlamis olacagiz. Bize ilk analiz sonuçlari bunu verdi."

- "Turizmin alt yapisini olusturuyor"

Kahramanmaras Il Kültür Müdürü Seydihan Küçükdagli da kentte 2020 yili içerisinde 8 ayri noktada kazi çalismasi yapilmasini programladiklarini söyledi.

Kazilarin, hem bilime hem de kent ekonomisine olan katkisina vurgu yapan Küçükdagli, sunlari kaydetti:

"Bu doneler, bilgi ve belgelerin yaninda tarihi doku kültürel miras, kültürel degerler ayni zamanda bilimsel makaleler tamamen turizmin alt yapisini olusturuyor. Kahramanmaras'a gelecek yerli ve yabanci turistlerin sayisini artiracagini düsünerek, kazilarimizda her geçen gün artis yasanmaktadir."



Güncel 8.08.2020 13:27:49 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyeleri uygulama sınavına girdi

2

Adana'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

3

Koruyucu aileliğini üstlendiği minik Ela'nın "süt annesi" oldu

4

Hatay'da uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarında 30 şüpheli yakalandı

5

Mersin'de "change araç" operasyonunda 12 kişi yakalandı

6

Antalya'da 22 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı

7

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

8

Hatay'da iki motosikletin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

9

Adana'da evinde ruhsatsız 3 silah ele geçirilen zanlı tutuklandı

10

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması