Diyabetlilere "ayak yarasına dikkat edin" uyarısı

Diyabetlilere

Diyabetlilere "ayak yarasına dikkat edin" uyarısı

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN / SERVET TÜMER - Yara Bakim ve Doku Onarim Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tugbay Tug, diyabetik ayak yarasi olusan hastalarin, ayagini kaybetme tehlikesine karsi çok dikkatli olmalari gerektigini bildirdi.

Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dali Ögretim Üyesi de olan Tug, AA muhabirine yaptigi açiklamada, diyabetin önemli bir saglik problemi oldugunu söyledi.

Tug, son yillarda Türkiye'de diyabet hastaliginin görülme sikliginin arttigina isaret ederek, 5 yil önce Türkiye'de yüzde 7 olan diyabetli hasta görülme sikliginin son yapilan çalismalarda yaklasik yüzde 14,8'e yükseldigini kaydetti.

Bu hastalarin yüzde 20 ila 25'inde "diyabetik ayak" denilen bir komplikasyon gelistigini anlatan Tug, diyabetli hastalarda sinir ve damar bozuklugu nedeniyle ayakta yaralar açildigini ve bunlarin kronik yaralar olmasi nedeniyle de kendi kendine iyilesmedigini belirtti.

Tug, bu yaralarin tibbi tedavi gerektirdigini dile getirerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Diyabetli hastalarin ayaginda açilan yaralar, çok zor tedavi ediliyor. Diyabetik ayak yarasi olusan hastalarin yaklasik yarisinin ayaginin kesilmesi gerekebiliyor. Ayagi kesilmis olan bir diyabetli hasta birçok kanser tipinden daha öldürücü bir hastalikla karsi karsiya kaliyor. Çogu kanserlerde yüzde 20-40 olan ölüm orani, tamir edilemeyecek sekilde hasarlanmis ayak yarasi geçirmis diyabetli hastalarda yüzde 50'lere yükselebiliyor."

Diyabetik hastalarin yara nedeniyle olusan tedavilerinin mali boyutunun da yüksek olduguna isaret eden Tug, hastalarin yara olusumunu engellemesi için çok dikkatli olmalari gerektigini bildirdi.

Tug, diyabetik ayak yaralarinin dogru merkezlerde tedavi edilmesi gerektigini vurgulayarak, bu sayede tedavi sürecinin kisalacagini, organ kayiplari ve mali kayiplarin da önlenecegini kaydetti.

- "Diyabet görülme yasi 14-15'e düstü"

Prof. Dr. Tug, diyabetin Türkiye'de görülme yasinin da düstügünü söyledi. 2 tip diyabet bulundugunu birinin dogustan ortaya çiktigini, digerinin ise zaman içerisinde insülinin etkisizlesmesi ile olustugunu anlatan Tug, daha önce 20'li yaslardan sonra görülen diyabetin, 14-15 yaslara kadar indigini kaydetti.

Bu durumu beslenme tarzindaki bozukluklara baglayan Tug, hastalikta, fastfood yiyecekler, gidalarda kullanilan seker suruplarinin içeriklerinin degismesi, çocuklarin hareketsizlesmesi gibi nedenlerin etkin rol oynadigini belirtti.

Tug, ailelerin çocuklarin beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiginin altini çizerek, ebeveynlerin çocuklarini spor yapmaya, teknolojik ürünlerden de mümkün oldugunca uzak durmaya tesvik etmeleri gerektigini söyledi.



Yurt Dünya 18.08.2020 11:19:15 0

İlginizi Çekebilir

1

ABD Adana Konsolosluğu önünde Gazze'ye destek için oturma eylemi

2

Hatay'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan kişi tutuklandı

3

Adana'daki denetimlerde ruhsatsız 2 bin 218 silah ele geçirildi

4

Hatay'da evin çatısında bulunan 2 baykuş yavrusu koruma altına alındı

5

Kumlu'da çöplük alanda çıkan yangın söndürüldü

6

Antalya Düşünce Platformu üyeleri, Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal'ı ziyaret etti

7

Mersin'de yatağa bağımlı 69 yaşındaki hasta, fizyoterapi desteğiyle iyileşiyor

8

Hatay Büyükşehir Belediyesi limanlarda denetim gerçekleştirdi

9

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina kontrollü şekilde yıkıldı

10

Hatay'da öğrenci yurduna giren yılanı itfaiye ekipleri çıkarttı