Doğu Akdeniz, yeni sezon turunçgil ihracatına "hızlı" başladı

Doğu Akdeniz, yeni sezon turunçgil ihracatına

Doğu Akdeniz, yeni sezon turunçgil ihracatına "hızlı" başladı

MERSIN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'nin turunçgil üretim merkezlerinden Mersin, Hatay ve Adana'dan, ihracat sezonunun ilk 2 ayi eylül ve ekimde,109 milyon 363 bin dolarlik dis satim yapildi.

AA muhabirinin Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) verilerinden derledigi bilgilere göre, Türkiye'nin "meyve deposu" olarak bilinen Mersin, Hatay ve Adana'dan eylül-ekim döneminde yapilan turunçgil ihracati geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 12 artti.

Turunçgil dis satimindan bu dönemde, ülkeye 109 milyon 363 bin dolarlik döviz girdisi saglandi. Eylül-ekimde, Türkiye'nin 153 milyon dolarlik ihracatinin yüzde 71,24'ünü söz konusu 3 il gerçeklestirdi.

Yeni sezonun ilk 2 ayinda, Mersin'den 65 milyon 666 bin, Hatay'dan 30 milyon 345 bin ve Adana'dan 13 milyon 352 bin dolarlik turunçgil dis satimi yapildi.

- "Turunçgilin kalbi Çukurova'da atiyor"

Ulusal Turunçgil Konseyi Baskani Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, turunçgil üretiminde ve ihracatinda yeni sezona güzel bir giris yaptiklarini söyledi.

Mersin, Hatay ve Adana'nin turunçgil üretiminin lokomotifi oldugunu dile getiren Kaçmaz, söyle konustu:

"Yeni sezonun ilk iki ayinda Dogu Akdeniz'den 109 milyon dolarlik döviz girdisi sagladik. Kasim ve aralikta portakalin da devreye girmesiyle bu rakam artarak devam edecek. Su anda herhangi bir sikinti yasamiyoruz. Beklentimiz ölçüsünde ihracatimizi gerçeklestirecegiz. Çukurova bu ihracata önemli katki sagladi. Turunçgilin kalbi Çukurova'da atiyor. Bundan dolayi bu illerin lokomotif olmasi normal. Mersin'de liman olmasi da bu ihracata katki veriyor."

- "Son rakamlar küresel ekonomik sorunlara ragmen umut veriyor"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ayhan Kiziltan da turunçgil üretim ve ihracatinin baskentinin Mersin oldugunu söyledi.

Bu sektörde ihracat pazar yelpazesinin daha da genisletilmesi gerektigine dikkati çeken Kiziltan, ürünleri en kaliteli pazarlara götürme hedefleri oldugunu vurguladi.

Kiziltan, üreticilerin nitelikli pazarlara üretim yapmasinin önemine deginerek, sunlari kaydetti:

"Mersin olarak narenciye üretiminin yaninda, sektörün ihracat ve lojistik ayaklari da çok güçlü olunca dünya pazarlarinda rekabetçi ve iddiali bir kentiz. Son rakamlar küresel ekonomik sorunlara ragmen iyi ve umut veriyor. Mersin özelinde Çukurova, bu ihracat rakamlarini çok daha yukarilara tasiyacaktir."




Politika 18.11.2020 11:25:38 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı