Doğu Akdeniz'de zeytinin yağa yolculuğu başladı

Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz'de zeytinin yağa yolculuğu başladı

HATAY (AA) - SALIM TAS - Dogu Akdeniz'in önemli zeytinyagi üretim merkezlerinden Hatay'da zeytin sikimina baslandi.

Hatay'in Altinözü ilçesinde çiftçiler, aromasi, kalitesi ve yüksek yag oraniyla dikkati çeken "Halhali", "Sari hasebi", "Savrani" ve "Karamani" türü zeytinleri elle ve zeytin silkme makineleriyle hasat ediyor.

Yaklasik 5 milyon zeytin agacinin bulundugu ilçede özenle toplanan zeytinlerin bir kismi sofralik olarak ayriliyor, kalani yaglari çikarilmak üzere çuvallara konularak fabrikalara gönderiliyor.

Fabrikalara gelen zeytinler yikama, kirma, pres islemlerinden geçiriliyor, ardindan suyu ayristirilarak zeytinyagi elde ediliyor.

- Amerika ve Orta Dogu'ya satiliyor

Altinözü Tarim ve Orman Müdürü Çaglar Kaya, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bu yil zeytin rekoltesinin 60 bin ton civarinda olmasini beklediklerini, 7 bin 500 ton zeytinyagi elde etmeyi planladiklarini dile getirdi.

Kaya, ilçede her türlü altyapiya sahip 50 civarinda zeytin fabrikasi bulundugunu belirterek söyle devam etti:

"Ilçemizde yetistirilen zeytinlerin aromasi, kalitesi diger zeytinlerden farklidir. Altinözü zeytini daha baskadir. Geçen yil Hatay genelinde 25 bin ton zeytinyagi elde edildi. Bunun yaklasik yarisi Altinözü'nden çikti. Zaten arazi ve zeytin agaci varligi olarak da Hatay'in yarisina sahibiz. Bundan dolayi toplam yagin yarisi ilçemizden çikiyor. Bu yil iklim sartlari nedeniyle geçen seneye oranla düsüs var. Bu sene Hatay genelinde 15 bin ton zeytinyagi rekoltesi bekleniyor, bunun yine yarisi ilçemizden çikar. Altinözü'nde üretilen yaglarin yaklasik yüzde 30'u Amerika ve Orta Dogu ülkelerine ihraç ediliyor."

- Üreticiler talebe yetisemiyor

Hatay Zeytinyagi Üreticileri ve Isletmelerini Koruma Dernegi Baskani Yilmaz Dönmez de zeytinyagina talebin çok fazla oldugunu bildirdi.

Dönmez, sunlari kaydetti:

"Ilçemizdeki zeytinlerden elde edilen yaglarin yüzde 30'undan fazlasini ihraç ediyoruz. Bu da çiftçimiz ve devletimiz için çok önemli, döviz getiriyoruz. Su anda çok ciddi sekilde zeytinyaglarimiza talep var. O kadar talep var ki yetistiremiyoruz. Ilçemizde yag fiyatlari çok iyi 20 liranin üzerinde satiliyor. Bu üretici ve tüketici açisindan olumlu. Ilçede 3 yillik ortalamaya baktigimizda 1,5 ila 5 milyon dolar civarinda zeytinyagi ihracatimiz oldu."

Zeytinyagi fabrikasi sahibi Ali Ayvazoglu da isletmesinde yilda ortalama 250 ton zeytinyagi üretildigini söyledi.

Sezonun yeni basladigini ve zeytin hasadinin sürdügünü belirten Ayvazoglu, yaglarinin kalitesi ve aromasi dolayisiyla yogun ilgi gördügünü ifade etti.




Politika 17.11.2020 11:43:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

2

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

3

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

4

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

5

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

6

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

7

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

8

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

9

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

10

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı