Doğu Akdeniz'in üzüm cennetinde "bağ bozumu" heyecanı

Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz'in üzüm cennetinde "bağ bozumu" heyecanı

HATAY (AA) - HILMI TUNAHAN KARAKAYA - Üzüm üretimiyle adindan söz ettiren Hatay'in Hassa ilçesinde lezzeti ve kalitesiyle damakta ayri bir tat birakan meyvenin hasadina baslandi.

Yaklasik 50 bin dekarlik alanda 8 çesit ürünün yetistirildigi Hassa'da, üzümlerin toplanmasi için yogun çaba sarf ediliyor.

Sabahin erken saatinden itibaren genellikle kadin isçiler tarafindan toplanan üzümler, sandiklara yerlestirildikten sonra nakil için hazir hale getirilip, araçlara yüklenerek satisa gönderiliyor.

Hassa Ziraat Odasi Baskani Mehmet Sahiner, AA muhabirine, dört yani üzüm baglariyla dolu ilçede üreticilerin mesakkatli hasat sezonunun basladigini söyledi.

Hassanin üzüm üretiminde ilçe bazinda Türkiye genelinde Manisa Alasehir'in ardindan ikinci sirada yer aldigini belirten Sahiner, ilçenin adinin bu ürünle anildigini kaydetti.

Üzümleri yurt içinin yani sira yurt disina da gönderdiklerini ifade eden Sahiner, söyle devam etti:

"Insallah bu yil da bereketli güzel bir hasat yapariz. Su ana kadar verim güzel gözüküyor. Fiyat da kilogrami ortalama 2 liradan gidiyor. 50 bin dekarlik alandan yaklasik 120 bin ton ürün bekliyoruz. Günlük ortalama bin ton civarinda üzüm hasat ediliyorsa bunun 300 tonu ihracata, geriye kalani ise yurt içi piyasasinda dagiliyor. Yani yüzde 25-30 civarinda ihracatimiz oluyor. Iklimimiz güzel olunca üretilen üzüm de kaliteli oluyor."

Yaklasik 50 yildir üzüm üreticiligi yapan Ökkes Duran da fiyatlardan duydugu memnuniyeti diler getirdi.

Üzüm hasadinin yaklasik 2,5 ay sürdügünü aktaran Duran,"Dedem ve babamin ardindan üçüncü kusak olarak üzüm yetistiriyorum. Ürettigimiz üzümler Türkiye'nin dört bir yanina gidiyor. Üzümümüzün tüm bakimini kendimiz yapiyoruz. Iyi bakinca da ürünümüz çok kaliteli çikiyor." dedi.

Üretici Hidayet Teke ise Hassa'da üretilen üzümlerin kendine has tadi ve aromasi olmasi dolayisiyla çok tercih edildigini kaydetti.

Üzüm yetistiriciliginin mesakkatli bir is oldugunu aktaran Teke, alinan verim ve olusan fiyat sayesinde tüm yorgunluklarini unuttuklarini söyledi.




Politika 17.08.2020 10:59:09 0

İlginizi Çekebilir

1

Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov, Kahramanmaraş'ta konuştu:

2

CHP İl Başkanı Tanburoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirdi

3

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Hatay'da konuştu:

4

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Osmaniye'de konuştu:

5

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Antalya Valiliğini ziyaret etti

6

Adana'da CHP ilçe başkanının darbedilmesine tepki

7

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, Antalya'da Kumluca Belediyesini ziyaret etti:

8

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

9

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

10

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması