Doğu Akdeniz'in zeytin kokan ilçesi Altınözü'de turizm atağı

Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz'in zeytin kokan ilçesi Altınözü'de turizm atağı

HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOGLU - Dogu Akdeniz'in önemli zeytin üretim merkezlerinden Hatay'in Altinözü ilçesi, turizm alaninda yapilan yatirimlarla da adindan söz ettiriyor.

Dört bir yani zeytin bahçeleriyle dolu olan ve Zeytin Festivali'ne de ev sahipligi yapan Altinözü, kaymakamlik ve ilçe belediyesi ortakligiyla yapilan turizm yatirimlariyla ziyaretçilerin ugrak yeri haline geldi.

Tarihi degerlerin restorasyonu, sokak güzellestirmeleri, cam teras, zeytin müzesi gibi yatirimlarin tamamlandigi ilçede, asma köprü, ters ev, zipline gibi projelerin de önümüzdeki aylarda hizmete açilmasi planlaniyor.

Ilçede 4 yildir kaymakamlik yapan Bülent Uygur, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Hatay'in dogal, tarihi ve kültürel tüm zenginlikleriyle turizm adina önemli bir yer oldugunu söyledi.

Hatay'in UNESCO tarafindan "gastronomi kenti" seçilmesiyle avantajlarinin arttigini ifade eden Uygur, söyle konustu:

"Bu zengin Hatay mutfaginin temel tüm ürünleri Altinözü'de üretilmekte. Belediye ile beraber açtigimiz kültür evi ve öncülügünü yaptigimiz kooperatifte yaklasik 400 kadin bu ürünlerin üretimini yapiyor. Topraklarimizin yüzde 52'si zeytin agaçlariyla kapli. Son 4 yildir belediyemizle beraber bölgenin tek zeytin festivalini yapiyoruz. Bu festival zeytin kültürünün yasatilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi noktasinda çok faydali oldu. Bunun disinda eski zeytin sikma atölyesini zeytin müzesine dönüstürüp turizme kazandirdik. Su an ziyaretçileri kabul ediyor."

- "Özellikle yerel turizmden önemli pay aliyoruz"

Altinözü Belediyesi ile Hatay Valiligi himayelerinde Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi'nin (DOGAKA) projesiyle ilçeye cam teras kazandirildigini aktaran Uygur, bunun da bölgenin ilk seyir terasi oldugunu kaydetti.

Hafta sonlari ilçeye 2-3 bin aracin geldigini aktaran Uygur, "4 yil öncesine kadar bunlar yoktu. Belediye baskanimizla beraber bir hedef ortaya koyduk. Hatay'in turizm pastasindan ne kadar alabiliriz, diye düsündük ve 'yeni rota Altinözü' dedik. Bugün özellikle yerel turizmde ciddi bir pay aliyoruz. Ilçemiz özellikle son 4 yilda turizm adina yapilan alt ve üstyapi yatirimlariyla Dogu Akdeniz'de yeni turizm rotasi oldu, diyebiliriz. Altinözü kollarini açmis durumda, ziyaretçilerini bekliyor." diye konustu.

Uygur, Hristiyan vatandaslarin yasadigi 2 mahalle ve 3 kilisenin bulundugu ilçelerinin inanç turizmi açisindan da birçok zenginligi barindirdigini söyledi.

Turizmden daha çok pay alabilmek için çalismalarinin sürdügünü dile getiren Uygur, simdi de zeytinyagli ürünlerle kurulmus kahvalti sofralariyla marka haline gelmek için çalismalar yaptiklarini kaydetti.

- "Ziyaretçi sayimiz haftada 5-6 bini bulmaya basladi"

Altinözü Belediye Baskani Rifat Sari da ilçenin zenginliklerini, güzelliklerini degerlendirmek adina kisa, orta ve uzun vadeli projeler yaparak ise basladiklarini anlatti.

Kisitli imkanlarla yola çiktiklarini vurgulayan Sari, su ifadeleri kullandi:

"Öncellikle 50 bin metrekare alana 15 Temmuz Milli Irade Parki'ni insa ettik. Zeytinimizi de tanitmak gerekiyordu. 2017 yilinda yaptigimiz ilk zeytin festivalimizde de buranin açilisini yaptik. Vatandaslarin ilçemize teveccühünü görünce, baska neler yapabiliriz, diye düsündük. Kaymakam bey ile istisare yaptigimizda bölgemizde olmayan cam teras fikri dogdu. Güçlerimizi, fikirlerimizi birlestirip basladik. Cografyasiyla, iklimiyle güzel olan ilçemiz cam terasla beraber daha da güzellesti. Ziyaretçi sayimiz haftada 5-6 bini bulmaya basladi. Zeytin müzesi, kazi çalismalarinin sürdügü Roma döneminden kalan nekropoller ve Gelinler Dagi da turizmimize katki sagladi."

Sari, cam teras ve parkin bulundugu vadinin karsisini da turistik alana çevirmek için kamulastirma yaptiklarini söyledi.

- Zipline, ters ev, dev salincak ve asma köprü kurulacak

Bu alana zipline, ters ev, dev salincak ve asma köprü kuracaklarini belirten Sari, "Bunlar 40-45 gün içerisinde hizmete açilacak. Pandemi öncesi ayda 40-45 bine yakin ziyaretçiyi agirliyorduk. Tabii salgin döneminde insanlar mekanlarimiza mesafeli girmek zorundalar. Salgina ragmen ayda 30 bine yakin ziyaretçi agirliyoruz. Yeni yapilan alanlarla birlikte en az ayda 100-150 bin yerli ve yabanci turisti ilçemizde agirlamayi hedefliyoruz. Yeni yapilan turizm alanlariyla inaniyoruz ki ilçemiz sahlanacak." degerlendirmesinde bulundu.

Sari, ilçenin girisini zeytin sembolleriyle süslediklerini kaydederek, yol kenarlarini agaçlandirdiklarini, cadde kenarindaki evleri ise zeytini simgeleyen yesil renge boyadiklarini sözlerine ekledi.





Güncel 26.10.2020 11:34:22 0

İlginizi Çekebilir

1

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

2

Hatay'da iki motosikletin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

3

Adana'da evinde ruhsatsız 3 silah ele geçirilen zanlı tutuklandı

4

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması

5

Kahramanmaraş'ta lise öğrencileri de havacılık ve savunma sanayine dahil edildi

6

Antalya'da toptancı halinde çıkan yangında, 4 ardiye kullanılamaz hale geldi

7

Maviyemişin "kültür elçisi" profesör, 24 yılda üretimi şehir şehir yaydı

8

Kahramanmaraş'ta sabun imalathanesinde çıkan yangın söndürüldü

9

Huawei Radyolink Endüstri Forumu'nda 5.5G'nin temelleri müzakere edildi

10

Mersin'de iki meslek liseli, enkazda titreşim algılayan taşınabilir cihaz tasarladı