Drone ve İHA tehdidine karşı üretilen "KALKA", kolluk kuvvetlerinin hizmetine sunuldu

Drone ve İHA tehdidine karşı üretilen

Drone ve İHA tehdidine karşı üretilen "KALKA", kolluk kuvvetlerinin hizmetine sunuldu

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Antalya'da Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) için yerli drone savar üreten firma, Türk mühendislerin tasarimiyla IHA ve drone tehditlerine karsi "KALKA" adi verilen yerli mobil "erken uyari hava savunma sistemi" gelistirdi.

Milli Savunma Bakanliginca verilen "NATO Gizli ve Milli Gizli Tesis Güvenlik Belgesi" bulunan Ulusal Harp Teknolojileri Savunma Sistemleri AS, bugüne kadar gelistirdigi 9 drone savar çesidine bir yenisini ekledi.

Firmanin Ar-Ge Koordinatörü Bekir Yalçin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, drone veya insansiz hava araçlarini sadece kolluk kuvvetlerinin kullanmadigini, bu araçlarla gözetleme, uyusturucu, bomba, yasaklanmis madde gibi faydasiz yük tasima ve terör amaçli uçuslar yapilabildigini söyledi.

Özellikle miting, konser, stadyum ve benzeri halka açik etkinliklerde, bu cihazlarin atesli silahlarla durdurulmalarinin sakincali olduguna isaret eden Yalçin, kötü amaçli uçuslari önlemek amaciyla "KALKA" adini verdikleri mobil erken uyari hava savunma sistemini gelistirdiklerini bildirdi.

Sistemi "araç üzerine konumlanan drone savar" olarak nitelendiren Yalçin, sistemin, drone savar görevinin disinda frekans takibi de yaptigini ifade etti.

Yalçin, cihazin yaklasik 25 yillik bilgi birikimi ve tecrübenin eseri oldugunu belirterek, fikri yil basinda ortaya koyduklarini, salgin sürecini avantaja çevirip yogun sekilde çalisarak ürünü kullanima sunduklarini bildirdi.

- Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretildi

Sistemin tamamen yerli ve milli imkanlarla üretildigini vurgulayan Yalçin, ürünün araç içinden yerli ve milli donanimlar, yazilimlarla kontrolünün saglandigini dile getirdi.

Yalçin, "Manuel veya otonom olarak çalisabilme, islem kayitlarini tutabilme yetenegine sahip KALKA, Türkiye'de ilk defa üretilen erken uyari hava savunma sistemi." dedi.

Yalçin, söyle devam etti:

"KALKA adini verdigimiz sistem, sabit ve tüfek tarzi olanlardan farkli, drone ya da IHA algiladiginda çalisan erken uyari sistemi, mobil olarak istenilen yere tasinabilmekte. Vip transferlerde, konserlerde, mitinglerde, toplumsal olaylarda ortam güvenligini saglamak için gelistirilen bir cihaz. KALKA, mobil olarak dairesel algilama ve koruma saglayan profesyonel IHA/drone algilama ve engelleme sistemi. Sistem sürekli olarak pasif tarama yapiyor, IHA/drone algilayinca çalisan ve araç içinden kontrol, izleme ve kumanda yapilabilen mobil bir sistem."

- 5 bin metreye kadar algilama yapiyor

Radar mantigiyla çalisan sistemlerin, algilama sahasina giren canli ve cansiz nesnelerde uyari verebildigini anlatan Yalçin, KALKA'nin ise sadece IHA ve drone tehditlerine karsi algilama yapip, uyari verdigini söyledi.

Yalçin, KALKA'nin 7/24 esasina göre çalismadigini, sadece drone veya IHA algiladiginda devreye girdigine dikkati çekerek, sistemin sürekli çalistigi takdirde internet ve benzeri bazi iletisim araçlarinin kullaniminda sikinti yasanacagini bildirdi.

Sistemin mobil kullaniminin yani sira sabit korunmasi gereken tesis, kurum veya kuruluslarin kullanimina sunulabildigini belirten Yalçin, "Mobil veya sabit olarak kullanima sunulan sistem otonom mod aktifken personele gerek kalmaksizin verileri kayit altina alarak algilama ve engelleme yapabilir. Cografi kosullara göre 5 bin metreye kadar algilama, 5 bin metreye kadar da engelleme yapma kabiliyetine sahip. Sürü halinde yapilan drone saldirilarina karsi da etkin çözüm sunmakta." diye konustu.

- Cihaz testlerden geçti, tam not aldi

Cihazin ilgili kurumlar tarafindan da begenildigini dile getiren Yalçin, sunlari kaydetti:

"Cihazin ilk gösterimi ve testleri Antalya Emniyet Müdürlügüne bagli ilgili birimlerin katilimi ve gözetimiyle gerçeklestirildi. Drone pilotlari ve yetkili kisilerin katilmis oldugu gösterimden tam not aldi. KALKA su an sadece yurt içi kolluk kuvvetlerinin kullanimi için sunuldu. Milli Savunma Bakanliginin bilgileri ve izinleri dahilinde yurt disi satislari da gerçeklestirilebilir. Su anda Rusya'dan talep var, ilk ihracatimiz buraya olabilir."

Yalçin, seri üretim için altyapinin hazir oldugunu belirterek, savunma sanayisinde disa bagimliligi en az seviyeye indirgemek için yaptiklari yerli ve milli çalismalarin sonucunu almaktan son derece mutlu olduklarini ifade etti.




Politika 16.10.2020 12:56:47 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı