Düşük maliyetli keçiboynuzu, üreticisinin yüzünü güldürüyor

Düşük maliyetli keçiboynuzu, üreticisinin yüzünü güldürüyor

Düşük maliyetli keçiboynuzu, üreticisinin yüzünü güldürüyor

MERSIN (AA) - GÜL MELTEM TEMIZ - Gidan kozmetik sektörüne kadar yaygin kullanim alaniyla öne çikan keçiboynuzu, düsük maliyeti ve yüksek kar oraniyla Mersin'deki üreticisini memnun ediyor.

Halk arasinda "harnup" adiyla da bilinen asilanmis keçiboynuzu sofralarda dogrudan veya pekmez olarak tüketilirken, çesitli formlardaki haliyle ilaç ve kozmetik sektörlerinde yaygin sekilde kullaniliyor.

Taslik alanlarda bile rahatça yetistirilebilen keçiboynuzunun, yabani olarak büyüyen çesidi olan "Haraç" ise hayvanlara yem olarak veriliyor.

Ürünün yaygin olarak üretildigi Erdemli'de kayitli yaklasik 7 bin keçiboynuzu agaci bulunuyor ve bu agaçlardan yillik 500 ton rekolte elde ediliyor.

Erdemli Tarim ve Orman Müdürü Mesut Yildiz, AA muhabirine, keçiboynuzunun, bakiminin kolay ve getirisinin yüksek olmasi nedeniyle üreticilerin ilgisini çektigini belirterek, taslik arazilerde, suya ihtiyaç duyulmadan üretim yapilabildigini anlatti.

Yildiz, temmuz ayinda yetisen ürünlerin bozulmadan eylüle kadar hasat edilebildigini vurgulayarak, "Keçiboynuzunun ilaç, sulama ve gübreleme maliyeti düsük. Pazar ve satis sorunu da yok. Limondan sonra en çok gelir getiren ürün olarak düsünülebilir." dedi.

Atil arazilerin üretime kazandirilmasi için Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne ait fidanlikta ürettikleri harnup fidelerini girisimcilere dagittiklarini aktaran Yildiz, "Üretimimiz su an için iç piyasaya ancak yetiyor. Öncelikle ülkemizin ihtiyacini karsilamak istiyoruz. Gelistirilip yayginlastigi takdirde ihracatini da yapabilecegimizi düsünüyorum." diye konustu.

Yildiz, keçiboynuzu fidelerinin gerek erozyonun gerekse yanginlarin önlenmesi için de orman arazilerine dikildigine dikkati çekti.

- Üreticiler gelirden memnun

Keçiboynuzu üreticilerinden 60 yasindaki Mehmet Türker de 35 dönüm alanda keçiboynuzu üretimi yaptigina deginerek, "Keçiboynuzu yüzyillardir var, önceden de bilinirdi. Harnup suyu içiliyordu, dövülerek ezmesi yapiliyordu ve misafir agirlanirken en önemli ikramlardan biriydi." ifadesini kullandi.

Elde ettikleri gelirin kendilerini mutlu ettigini bildiren Türker, "Bitki, dikiminden bir yil sonra asilaniyor ve ürün alinabiliyor. Kilogrami 10 ile 15 lira arasinda satiliyor. Haraç ise 5 liraya yakin alici buluyor. Hem verimden hem gelirden memnunum. 200 dekar arazi satin aldim, orada da keçiboynuzu üretmeye devam edecegim." ifadesini kullandi.

Ürünün endüstriyel potansiyeli nedeniyle ihracata açik oldugunu vurgulayan Türker, "Benimki gibi taslik bir alanda tarim yapmak imkansiz ama bu bitki arazimi tarima imkanli hale getiriyor. Bu ürüne gerçekten inaniyorum. Zaman içerisinde ürünün hem bölge tarimi içerisinde önemli yer tutacagini hem de birçok atil arazinin bahçe kurularak Türk ekonomisine katki saglayacagini düsünüyorum." dedi




Politika 21.07.2020 10:59:06 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı