DÜZİÇİ’NDE TURİZMİ CANLANDIRACAK 12 BASİT İŞLEM

DÜZİÇİ’NDE TURİZMİ CANLANDIRACAK 12 BASİT İŞLEM

Yıllardır ilçedeki turizm çalışmaları gezi gruplarına rehberlik etmekten öteye geçemedi. Bu konuda yapılan çalışmalar da pek desteklenmedi. Bir sergiyle tanıtalım demiştik mesela ilçenin dışına çıkamadık. Son dönemde teleferikle beraber ilçede turizm konusunda bir şeyler yapılıyormuş gibi göründe aslında hala bıraktığımız yerden bir adım öteye gidemedik.

Bu yazı bir gazetecinin dışardan gözlemlediği tespitlere dayanmıyor.  Bunları 9 yıl boyunca, ilçede 10’larca yürüyüş parkuru ve rota oluşturmuş, kamp alanlarını keşiflerini yapmış, fotoğraflamış, çevre il ve ilçelerden 10binlerce kişiye ilçede gönüllü rehberlik yapmış biri olarak yazıyorum.  Aşağıda okuyacağınız her şey dışarıdan gelen insanların görüşleri, istekleri ve eğilimleri gözlemlenerek ve aynı şekilde Türkiye’deki benzer potansiyele sahip il ve ilçelerdeki uygulamalar araştırılarak oluşturuldu.

1-LEVHALAR VE HARİTALAR

Doğa Turizmi aktivitelerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği alanlarda uyarıcı, eğitici levha ve tabelalar maalesef yok.  Bunların mutlaka konulması gerekiyor. İnsanlar otobandan ya da kanlıgeçitten ilçeye döndüğünde nereye nasıl gideceğini bilmeli.  Yine aynı şekilde gerçekleştirildiği alanlara yönelik, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda farklı temalara sahip doğa turizmi haritalara parkurların krokileri çıkartılıp hem bölgelere konulmalı hem de dijital ortam ve uygulamalarda paylaşılmalı. Haruniye kaplıcası dışında yollarda bir tabelamız yok. Gerçi orası da kapandı.

2-SOSYAL MEDYA TANITIMLARI

Son dönemde doğa turizmi sosyal medyadan yürüyor desek yeridir. Gezi grupları buradan organize oluyor. İnstagram’da insanlar doğada çektikleri fotoğrafları konum belirterek paylaşmaktan keyif alıyor. Ve bu durum git gide daha fazla insanın katılımıyla yaygınlaşıyor.

Dumanlı ve Düldül dağı başta olmak üzere ilçede henüz yürüyüşe açılmamış bir çok parkur ve Kamp alanının belirlenip yeniden fotoğraflanması gerekiyor.  Özellikle instagram ve diğer sosyal mecralarda gezi ve kamp yeni bir trend. Bu trendlere uygun fotoğraf çekimleri yapılmalı ve fotoğraflar instagram’daki ücretsiz fotoğraf yayınlayan 50bin ve üzeri takipçisi olan kamp ve gezi sayfalarına gönderilmeli. Ayrıca ilçe adına bir instagram sayfası oluşturularak burayı da ilçeyi ziyaret eden kişilerin fotoğraflarıyla zenginleştirerek sosyal medyada ilçe tanıtılmalı.

3-KATALOG ÇALIŞMASI

Teleferik bir yıldan kısa bir sürede açılacak. Birinci yıl teleferiğe çevre il ve ilçelerden tahmini 500bin civarı insan ziyarete gelecek.  Eğer doğru tanıtım ve planlama yapılmazsa ikinci yıl bu rakam 250bini geçmeyecek. Giderek azalan sayı 3. yılda en iyimser rakamla 100binin altına düşecek ve bu da teleferik ve tabi ki ilçe turizmi için sonun başlangıcı olacak. 3. Yılın sonunda teleferik kendi masraflarını bile karşılayamaz duruma gelecek.

Bunun olmaması için yapılması gereken iki şey var.

Birincisi ilçede sürekli bir turizm faaliyetinin olması için ilk yıl teleferiğe gelen insanlara doğru şekilde tanıtım yapılması çok önemli.  İlçedeki tarihi ve turistik alanlarla yürüyüş ve kamp alanlarını içinde barındıran tanıtım kitapçıkları hazırlanmalı. Teleferik için gelen yabancı misafirlere ilçedeki turistik değerler hem sözlü olarak anlatılmalı hem de bu kitapçıklardan verilmeli. Aynı zamanda ilçede  bir günlük gezi yapmak isteyenler için de program hazırlanıp bu kitapçıklara konulmalı ki gezinin zamanın da bu programa uygun olması gerekir ki o da bir alt başlıkta.

4-KALE VE ŞELALEYE ULAŞIM SÜRESİNİN KISALTILMASI.

Aşağıdaki otoparka aracınızı bırakıp şelaleyi gidip gezip gelmek  1  saatten fazla sürüyor.  Özellikle bir grupla geldiğinizde bu süre daha da uzuyor. Bu da ilçeye günlük turlarla gelenler için fazladan zaman kaybı. Şöyle ki: ilçede günlük gezi yapmak ve bu arada 7 tane mekan gezmek isteyen bir gezi grubu bunu 7-8 saat gibi bir zamana sığdırmak zorunda.  Misal: önce Şelaleyi gezdi (1.5 saat) Sonra astım mağarasını gördü (45) dakika Ardından Teleferiğe bindi indi (2.5 saat) Sonra berke barajını gördü (45) dakika, Elbeyli köyüne gidip Goca Çınar’ı ziyaret etti (45 dakika) Ardından kaleyi gezdi (1 saat) en son müzede sonlandırdı (yarım sat)arada geçen yol süresi ve yemeği de eklediğinizde 8 saati geçiyor.  Bu defa da gezi yapanlar kaleyi hatta fazladan bir yeri gezmekten vazgeçecekler ki bu da doyurucu bir tur olmaz. Bu durumda yapılması gereken; şelaleye ve kaleye ulaşımın daha da kısaltılması. Üst tarafta Gökçayır Köyü’nden gelen yol iyileştirilebilir ve üstten şelalenin altına inen bir merdiven eklenebilir.  Aynı şekilde kaleye merdivenlerden inip gezmek çok zahmetli. Araç yolunun Kale Cafe’nin yanına kadar gelmesi ve kalenin sağından yapılacak bir yolla ana yola bağlanmalı. Böylece zaten dar olan kale yolu rahatlamış olacak.  Bu da yarım saatte kalenin gezilebilmesi  ve toplamda 1 saat kazanmak demek.

5- MERSİN - DÜZİÇİ ARASI TREN SAATLERİNİN DÜZENLENMESİ.

Mersin’den gelen trenlerin geliş saatleri sabah 8:30-9:00 gibi Düziçi’ne ve Akşam da Düziçi’nden mersine gidecek şekilde düzenlenebilir.  Evet bu basit bir müdahale değil ama belki bir yolu vardır.

6-ŞENLİK VE FESTİVALLER

Doğa Turizmi faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı   alanlarda geleneksel doğa turizmi şenlikleri, festivali vb. organizasyonlar gerçekleştirilmek ilçeye ilgi arttıracak önemli bir adımdır. Düldül dağı için Başkonuş Yaylası’nda yayla şenliği yapılabilir. Bir çok insan Düldül’ün arka tarafındaki harika baraj manzaralarını ve doğal güzelliği bilmiyor.  Yine aynı şekilde sonbaharda Dumanlı yaylasında geceden kamplı  bir şenlik yapılabilir.  Bunun yanında uçurtma festivali gibi farklı fikirlerle yılda 3-4 festivalle ilçedeki hareketlilik korunur.

7-DÜLDÜL YOLUNUN ASFALTLANMASI

Düldül dağı bulutların ayağınızın altında dolaştığı, Çukurova’yı kuş bakışı izlenebilecek, herkesin gidip görmek isteyeceği güzelliklerle dolu. Özellikle dağcılık faaliyetleri, doğa yürüyüşleri hatta yamaç paraşütü için biçilmiş kaftan.   Fakat yolun stabilize ve yer yer bozuk olması –(herkesin off road ya da tabanı yüksek aracı  olmadığı için) insanların bu güzellikleri görmesinin önündeki en büyük engel.  Çağşak yaylasına kadar yapılacak asfalt bir yol buraya yılda binlerce insanın ziyaret etmesinin de önünü açmış olacak. Bölge Milli park yapılarak da tahribattan pekâlâ korunabilir.

8-YAMAÇ PARAŞÜT KURSU

THK bir çok yerde böyle kurslar açıyor. Düziçi yamaç paraşütüne oldukça müsait.  Türkiye’de 45 dakika havada kalabileceğiniz nadir bölgelerden biri. Kursun  açılması ve sürekli devam etmesi  ilçeyi bu konuda bir anda cazibe merkezi haline getirecektir. 

9- DUMANLI OFFROAD YARIŞLARI

Dumanlının üst tafafında buna uygun çok güzel bir vadi var ki böyle bir yer özel olarak tasarlansa işe bu kadar uygun düşmezdi.  Harika sonbahar manzarası içerisinde böyle bir yarışma ilgili ilgisiz binlerce insanı çekecektir.

10- BİSİKLET TURU

Dumanlı Yaylası, Terzi Deresi, Hodu Yaylası, Zindan ve Çatak Köylerini Dolaşıp şelaleden Gökçayır, Alibozlu, Hemenler, Elbeyli, Yeşilköyden devam edip baraj kenarı takip edilerek Çerçioğlu’na oradan da ilçeye kadar gelen yaklaşık 30 kmlik bisiklet turu için uygun yol var. Ve yol üzerinde 4 şelale 1 tarihi Çınar, dereler ve harika doğa manzarası bulunmakta.

11-MÜZE’NİN SÜREKLİ AÇIK KALMASI.

Bir müzemiz var ama özel izin dışında pek açıldığını görmüyoruz. Burasının sürekli açık kalması şehir dışından gelecekler için artı bir neden olacaktır.

12-ÇEVRE TEMİZLİĞİ

Maalesef piknik, gezi yürüyüş gibi amaçlarla Düziçi’nin neresine gidersek gidelim doğadaki insan izleri çöpleri görüyoruz. Sabun çayında, karasuda, buyduranda,  dumanlıda, vs. Maalesef doğal güzelliğin tadını kaçıracak kadar fazla. Ve anlaşılan bu durum da değişmeyecek, insanlar yakın zamanda bilinçlenmeyecek gibi. Buraların temiz tutulması insanların sürekli gelmesi için önemli bir neden.

BONUS -Andırın yolunu  açılması ve Berke Barajı’nda tekne turları

Andırın yolu maalesef bir türlü tamamlanamadı. Çift şeritli bir yol ilçeyi hem ticari hem de turizm açısından geliştirecektir.

Berke Barajının arka taraflarında Maraş’a doğru harika koy ve doğa manzaraları var. Teleferikle birlikte burada tekne turları oldukça ilgi çekecektir.

ARAŞTIRMA- HİLMİ İSİLİ - DÜZİÇİ 



Osmaniye 23.01.2020 16:59:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Şipal, gazetemizi ziyaret etti

2

Çukurova'nın Efes'i Kastabala

3

DP'li Enginyurt Osmaniye'ye Geliyor

4

Dörtyol'daki trafik kazasında ölen 6 kişi toprağa verildi

5

Bakan Tekin Düziçi'nde

6

Osmaniye'de Karaçay Deresi'nin kenarındaki toprak yol çöktü

7

Adana İl Tarım Müdürlüğünün Paylaştığı Adana Yer Fıstığı Görseline Osmaniye’den Tepki

8

Kaya, Ödül Törenine Katıldı

9

AK Parti’de Geleneksel Vefa İftarı

10

Jandarmadan Yaşlılar Günü Etkinliği