Ebeveynlerin dikkati, çocuklarda görülen skolyozun önüne geçiyor

Ebeveynlerin dikkati, çocuklarda görülen skolyozun önüne geçiyor

Ebeveynlerin dikkati, çocuklarda görülen skolyozun önüne geçiyor

Çocuk yaşta görülen skolyoz hastalığının erken teşhisin öneminden bahseden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Teoman Benli, ebeveynlerin sürekli çocukların sırt ve bel bölgelerini kontrol etmeleri gerektiğini belirtti.
Özel Adatıp Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Teoman Benli, çocuklarda skolyoz hastalığının tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdi. Benli, çocuklarda görülen skolyoz hastalığının erken teşhis edilmesinin en büyük etkeninin ebeveynler olduğunu belirterek, çocukların bel ve sırt bölgelerini sürekli incelenmesi gerektiğini aktardı.

"Skolyoz tedavi yönteminde ilk sıra klinik gözlem"
Özel Adatıp Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Teoman Benli, çocuklarda skolyoz hastalığının tanı ve tedavisi ile ilgili, "Sağlıklı bir insan omurgasına yandan bakıldığında dümdüz olmadığı görülür ama arkadan bakıldığında omurga düz bir hat üzerindedir. Omurganın yana doğru eğriliği skolyoz olarak adlandırılmaktadır. Skolyoz tedavi yönteminde ilk sıraya klinik gözlemi koyabiliriz. Eğrilik açısı 25 derecenin altındaki orta dereceli deformiteler için kullanılan en yaygın yaklaşım, hastanın düzenli aralıklarla muayene edilmesidir. Takip aralıkları; hastanın yaşı, eğriliğin derecesi ve iskelet yapısına göre belirlenmektedir. Ayrıca sırt ve bel kaslarının güçlenmesi için pilates gibi egzersizlerin yapılması da hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyecektir. Eğer bunlara rağmen eğrilik ilerlerse, çocuk büyüme yaşını tamamlamak üzereyse veya eğrilik 40 derecenin üzerinde ise cerrahi tedavi seçenekleri önerilmektedir" dedi.

"Çocukların sırtları, omurgaları düzenli aralıklarla ebeveynler tarafından incelenmelidir"
Çocuk yaşta görülen skolyozun belirtilerinin kolaylıkla anlaşılabildiğini ve erken teşhisin sağlanmasında en büyük görevin ebeveynlere düştüğünü belirten Benli, "Çocukların sırtları, omurgaları düzenli aralıklarla ebeveynler tarafından incelenmelidir. Çocuk öne eğildiğinde sırt çıkıntılarının oluşması skolyoz belirtisi olabileceği gibi sırtta tüylenme artışı, renk değişimleri ve denge problemleri de skolyozun belirtileri arasında gösterilmektedir. Direkt olarak karşıdan bakınca bile anlaşılabilecek en önemli belirtilerden biri ise birbirine eşit olmayan omuzlardır. Omurga bir tarafa doğru daha çok eğilim gösterebileceğinden kalçada yan duruş olabilir, bacaklarda gövdeye oranla orantısız bir kısalık görülebilir. Bu belirtilerin fark edilmesi halinde hiç vakit kaybetmeden bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurulması gerekmektedir" diye konuştu.


Güncel 19.09.2022 16:45:34 0

İlginizi Çekebilir

1

Vali Dr. Erdinç Yılmaz’ın 24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutladı

2

Osmaniyespor Aliağaspor’u Bekliyor

3

Ayağından yaralı bulunup, tedavi edilen eşek, 6 ay sonra yeniden yürüdü

4

Öğrenciler, sigaranın zararlarına dikkat çekmek için izmarit topladı

5

Osmaniye’de gençler bowling turnuvasında yarıştı

6

Osmaniye’de cayrokopter destekli trafik ve asayiş denetimi

7

Çağşak’ta ağız ve diş sağlığı etkinliği

8

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Salih Bahçeli İlkokulunu Ziyaret Etti

9

Gıda Toptancıları Derneğinden, Emniyet Müdürü’ne Ziyaret

10

DEAŞ Üyesi Bahçe’de Yakalandı