Ejder meyvesi üreticileri satışlardan memnun

Ejder meyvesi üreticileri satışlardan memnun

Ejder meyvesi üreticileri satışlardan memnun

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Türkiye'nin yas meyve ve sebze üretimiyle öne çikan kentlerinden Mersin'de, hasadina baslanan ejder meyvesi dalindan toplanir toplanmaz tanesi 10 ile 15 liradan alici buldu.

Muz ve çilegin yani sira kivi, avokado ve mango gibi birçok tropik meyvenin yetistirildigi kentte, ejder meyvesi üretimine olan ilgi de artti. "Pitaya" ve "Dragon Fruit" olarak da adlandirilan meyvenin kilogrami ise 50 liradan satiliyor.

Mersin Il Tarim ve Orman Müdürü Arif Abali, AA muhabirine, kentte ejder meyvesi üretiminin arttigini belirterek, "Ejder meyvesi üretim alanlari ve üretici sayilari her yil artis gösteriyor. Kent genelinde 2019 yilinda 38 üretici 114 dekar alanda ejder meyvesi üretimini gerçeklestirirken 2020 yilinda ise 44 üretici, 119 dekar alanda üretim yapti. Meyve en çok Toroslar, Akdeniz, Silifke, Erdemli ve Tarsus ilçelerinde yetistirildi." dedi.

Meyvenin, birçok etkenden dolayi öne çiktigini vurgulayan Abali, söyle konustu:

"Üretim alanindan alinan verimin yüksek olmasi, yetistiriciliginin kolay, raf ömrünün uzun olmasi, meyvelerinin beslenme ve saglik açisindan önem tasimasi ve piyasada yüksek fiyatla alici bulmasi ejder meyvesi yetistiriciligini cazip hale getiriyor. Yapilan çalismalarda ejder meyvesinin besin içeriginin sindirim açisindan oldukça yararli oldugu, düzenli tüketildiginde astim ve öksürüge iyi geldigi, kolestrol seviyesini ve kan basincini düsürücü etkisinin oldugu belirlenmistir. Ilimizde ejder meyvesi yetistiriciliginin yayginlasmasiyla hem iç tüketim talebi karsilanacak hem de Avrupa ülkelerine ihracat edilebilecektir."

- "Hasat edilir edilmez satiliyor"

Erdemli ilçesinde üretim, birçok ilde de ejder meyvesi yetistiriciligi konusunda danismanlik yapan Oguzhan Kiliç da katma degeri yüksek, adet olarak satilabilen ve ihracata dayali ürün arayan çiftçilerin ejder meyvesine yöneldigini kaydetti.

Kiliç, üretimin artmasiyla ihracata yöneldiklerini ifade ederek, "5 dönüm arazimizde 40 ile 50 bin adet meyve rekoltesi beklentimiz var. Biz, bu seneye kadar üretim açisindan yüksek adetlere ulasamamistik. Ürünleri hep iç piyasada degerlendirdik ama bu sezonun ürünlerini ihracata Rusya'ya gönderiyoruz. Hemen arkasindan ikinci bir siparis de aldik. Agustos sonu gibi yani 2. ve 3. hasatlar için Kuveyt, Misir, Dubai ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle de görüsüyoruz. Bu ülkeler, meyvelerin çikmasini bekliyorlar. Çikar çikmaz da ihracatini yapacagiz." diye konustu.

Ürünün, hem fiyatiyla hem kalitesiyle sevindirdigini vurgulayan Kiliç, sunlari kaydetti:

"Son 4 yilda çok sükür hem kilogram hem adet bazinda çikan ürünler bizi çok memnun etti. Iç piyasada 200-300 gram arasi meyveler 10 lira, 300-400 gram arasindakiler 12 lira, 400 gramin üzerindeki meyveler ise 15 liradan satiliyor. Kilogram fiyati ise ilk hasat yapilan ürünlerde 50 liradan satildi. Ikinci ürün gruplarina da 40-45 liradan satiliyor. Rusya için de kilogram olarak 10 dolarlik teklif verdik. Bu fiyattan ürünleri gönderiyoruz."






Politika 5.08.2020 10:52:41 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı