Ekmeklerini ateş ve külden çıkaran Torlakçıların çocukları palyaçoya bürünen ağabeyleriyle mutlu bir gün geçirdi

Ekmeklerini ateş ve külden çıkaran Torlakçıların çocukları palyaçoya bürünen ağabeyleriyle mutlu bir gün geçirdi

Ekmeklerini ateş ve külden çıkaran Torlakçıların çocukları palyaçoya bürünen ağabeyleriyle mutlu bir gün geçirdi

Güneydoğu illerinden Erzincan’ın İliç ilçesine gelerek ekmeklerini ateş ve külden çıkaran Torlakçıların çocukları palyaçoya bürünen ağabeyleriyle mutlu bir gün geçirdi.
Erzincan’da geçimlerini mangal kömüründen sağlayan işçiler, zorlu çalışma koşullarına rağmen gece gündüz mesai yapıyor.
Erzincan İliç’e bağlı Bağcuğaz köyü yakınlarındaki yaylada geçimlerini mangal kömüründen sağlayan mevsimlik işçiler, sabah odun toplayarak başladıkları mesailerini, odun kömürü için yaktıkları ateşin başında gece yarısına kadar devam ettiriyor. Nisan ayından bu yana günün ilk ışıklarıyla başlayan mesaileri gün boyu süren işçiler, ateş karşısında duman ve ise aldırış etmeden meşe odunundan kömür üretiyor.
Odunların yaklaşık 20 gün boyunca yakılmasıyla üretilen mangal kömürü, daha sonra satışa sunuluyor.
Şanlıurfa’dan aileleriyle ekmek parası için her yıl nisan ayı başında ilçeye gelerek çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, köye yaklaşık 2 kilometre mesafedeki bir dağın eteğine kurdukları çadırda ekmek mücadelesi veriyor.
Atalarından gördükleri doğal yöntemlerle odun kömürü üreten işçiler, Orman İşletme Müdürlüğü’nün belirlediği bölgelerden elde ettikleri meşe odununu yakıp mangal kömürüne dönüştürüyor. Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan ve traktörlerle ormana ulaşmak için yolun bitimine kadar giden işçiler, yürüyerek meşelerin bulunduğu dağlık alanlara dağılıyor. Zorlu bir yürüyüşten sonra çalışma alanına gelen işçilerin kimi motorlu testereyle kimi ise balta yardımıyla mangallık kömür yapmak için meşe kesiyor. Kesilen meşeleri çadırların bulunduğu alanda kurdukları ocaklarda, 2 ila 3 hafta kontrollü şekilde ve başında nöbet tutarak yakan işçiler, daha sonra soğutma çalışması yapıyor. Bu işlemler sonucu oldukça meşakkatle elde edilen odun kömürleri, kamyonlara yüklenip alıcılarına götürülerek satışa sunuluyor.
“Çocuklar palyaçoya bürünen ağabeyleriyle mutlu bir gün geçirdi”
İliç Gençlik Merkezi’nin “Merkezim Her Yerde Projesi” çerçevesinde Bağcuğaz köyü yakınlarında yaylada yaşayan Torlakçıların yanına giden gençler çocuklarla güzel bir gün geçirdi.
Etkinlik de 2 lider 1 gönüllü ve İliç Gençlik Merkezi Müdürü Sezai Öz yer aldı. Gençlik Merkezi gönüllüsü Selahattin Abdullah Yılmaz’ın palyaço kıyafeti giyinerek çocuklarla eğlenmesi renkli görüntüler oluşturdu. Etkinlikte çocuklarla çeşitli oyunlar oynandı ve sonunda da hediyeler dağıtıldı.


Güncel 25.10.2022 11:54:42 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye fıstığı "yok" sattı

2

Osmaniye-Kadirli Yolu Çift Şerit Oluyor

3

Kaya, Osmaniye’lilerin yeni yılını kutladı

4

CHP’li Kaya, Başak Gazetesi’ni Ziyaret Etti

5

Depremde hayatını kaybeden Şair-Yazar Ölmez anısına şiir yarışması

6

Osmaniye’de otomobilden 8 kaçak göçmen yakalandı

7

Osmaniye’de kaçak alkol operasyonu, 4 gözaltı, 1 tutuklama

8

Osmaniye’de Jandarma 70 Kişi Yakaladı

9

Başkan Aksoy, Yeni Yılı Kutladı

10

Otomobilden 1’i kadın 5 düzensiz göçmen çıktı, organizatör tutuklandı