Emlakçılardan fırsatçılara tepki

Emlakçılardan fırsatçılara tepki

Emlakçılardan fırsatçılara tepki

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, konut kredisi faiz oranlarının düşmesini fırsat bilerek gayrimenkul fiyatlarına zam yapan fırsatçılara tepki gösterdi.
Bazı kamu bankaları ile birçok banka konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti. Buna bağlı olarak konut kredisi faizleri 0,64 ile 0,74 oranına geriledi. 15 yıl vade ile ödenen kredilerin ardından konut satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. SATEM Başkanı Mevlüt Oral, kredi faiz oranlarının inmesinin bazı kişiler tarafından fırsatçılığa dönüştürüldüğünü ve konut fiyatlarının arttığına dikkat çekerek tepki gösterdi.

“Konut faizleri indi, fırsatçılar konut fiyatlarını arttırdı”
Faiz indirimi öncesinde konut satamayan kişilerin faiz indiriminden sonra gayrimenkul fiyatlarını arttığını dile getiren SATEM Başkanı Mevlüt Oral, “Konut kredisi faizleri oldukça düştü. Faizlerin biraz daha aşağı çekilmesini umut ediyorum. Oran 0,50’nin altına düşerse daha iyi olur. Faizler düştü diye müteahhitler veya 2. el konut satışı yapanlardan bazıları fırsatçılık yapıyor. Piyasada sıkıntılar olduğu zaman 400 bin TL’lik dairesini 350 bin TL’ye satmak isteyenler bugün aynı daireyi 450 bin TL’ye satmayı düşünüyor. Son günlerde bu tür örnekler oldukça çoğaldı. Faizler düşünce fiyatlar yükseldi. Böyle bir şey gerçekten çok üzücü. Çünkü sıkıntılı süreçte çok daha düşük fiyata dairelerini satmaya çalışanlar faizler düşünce fiyatları yükseltiyor. Durum böyle olunca burada fırsatçılık yapıldığını düşünüyorum. Eğer ki insanlar fırsatçılık yapıyorlar ise vatandaşlardan talebim; ‘Bu kadar beklediniz biraz daha bekleyin. Gayrimenkuller fırsatçıların elinde patlasın.’ Ayrıca fırsatçılık yapan insanların yanına da gitmeyelim” dedi.

“Emlakçılar fırsatçılık yapanların yanına müşteri götürmesin”
Emlakçıların fiyatlarda fırsatçılık yapanların yanına müşteri götürülmemesi gerektiğinin altını çizen Oral şunları söyledi:
“Meslektaşlarım, fırsatçılık yapanların yanına müşteri götürmesin. Şu anda faizlerin düşmesiyle birlikte tam konut alma zamanı. Yarın ne olacağı belli değil. Biz faiz oranını 2,70’lerde de gördük. Şu andaki oranlar oldukça avantajlı. Bunu iyi değerlendirip, sabırlı bir şekilde fırsatları değerlendirsinler. Faizlerin düşmesiyle emlakçıların işlerinin artacağına inanıyorum. Samsun’da sıfır daire fiyatları ortalama 250 bin ile 300 bin TL arasında gidiyor. 150 bin TL ve 500 bin TL’ye de daireler var ama ortalama olarak 250 bin TL’ye daire alınabilir. Bunlar da yeni kredi imkanları ile 15 yıl vadeyle 2 bin TL civarında bir aylık ödemeye denk geliyor.”


Güncel 2.06.2020 16:02:15 0

İlginizi Çekebilir

1

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Kütüphaneye dönüştürdüğü kulübenin ardından köy evinde de çocukları kitap okumaya teşvik ediyor

2

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremzede Ensar Taşhan ve ailesi, kendilerini hayata bağlayan Kızılay ekibiyle buluştu

3

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremlerden etkilenen Hatay'da 3 yılda 100 bin yeni konuta doğal gaz verildi

4

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nden TARSİM'e ziyaret

5

Mersin'deki kazada ikiz kızlarından biri ölen, diğeri yaralanan ailenin evinde yas hakim

6

Antalya'da "İlk Yardım Eğitimi" düzenlendi

7

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Türkiye'nin ilk "kırsal uydu kenti" depremzedeleri güvenli konutlarla buluşturdu

8

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremde kaybettiği babasının izinden giden Buse, AFAD personeli oldu

9

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremlerde Adana'dan havalanan helikopterler 180 "hayat uçuşu"na imza attı

10

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremzede besici, devlet desteğiyle hayvan sayısını katladı