ISTANBUL (AA) - Cengiz Holding bünyesindeki Eti Alüminyum, Ar-Ge çalismalari sonucu gelistirdigi iki yeni ürünle 70 milyon dolarlik ithalatin önüne geçecek.
Eti Alüminyum'un açiklamasina göre, savunma sanayisinden otomotiv sektörüne, havaciliktan insaata farkli alanlarda ham madde olarak kullanilan alüminyumun 2019 küresel tüketimi 63 milyon ton olarak gerçeklesti.
Alüminyumun her geçen yil kullanim alani büyürken, küresel pazarda yeni ürünlerin gelistirilmesi için büyük rekabet yasaniyor. Ar-Ge merkezlerine bu amaçla milyonlarca dolarlik kaynak aktariliyor.
Türkiye'nin cevherden alüminyum elde eden ve madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre alüminyum fabrikasi Eti Alüminyum ise gelistirdigi yeni iki ürünle bu rekabette önemli bir adim atti. Ar-Ge çalismalariyla gelistirilen "Özel Alüminyum Trihidroksit (ATH)" ve "Özel Alümina" sayesinde 2021'de en az 70 milyon dolarlik ithalat önlenecek.
- "Özellestirmeden sonra 580 milyon dolarlik yatirim yaptik"
Açiklamada görüslerine yer verilen Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, yaptiklari yatirimlar sayesinde sirketin Türkiye'nin stratejik kurumlari arasina yerlestigini bildirdi.
Arkan, 2005'te özellestirilen sirkete yaptiklari yatirimlara deginirken, "Özellestirmeden sonra 580 milyon dolarlik bir yatirim gerçeklestirdik. Verimsiz halde olan tesis, bugün Türkiye'nin alüminyum ihtiyacinin yüzde 10'unu tek basina karsilar hale geldi. Yapilan yatirimlar, teknolojik yenilikler, yetismis insan gücüyle Türkiye'nin ekonomisine katki sunmanin yaninda ileri teknoloji ürünlerimizle ülkenin stratejik kurumlari arasinda yer aliyoruz. Savunma, havacilik, otomotiv ve denizcilik sektörüne katma degeri yüksek ürünler veriyoruz. Ar-Ge merkezinde çalismalar yürüterek katma degeri yüksek ürünler üzerinde çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.
- "Iki stratejik ürün gelistirdik"
Mehmet Arkan, yapilan bu çalismalar çerçevesinde, stratejik öneme sahip iki ürün gelistirdiklerini belirterek, sunlari kaydetti:
"Alüminyum ve alüminyum bilesikleri sahip oldugu birçok özellik onlarca sektörde tercih edilirliklerini artirdi. Bu kapsamda biz de alüminyuma ileri teknoloji katarak daha önce Türkiye'de üretilmeyen ürünleri üretmeye basladik. Bu ürünler sayesinde 2021'de en az 70 milyon dolarlik ithalatin önüne geçmis olacagiz. Mutfak malzemelerinde, insaat islerinde, zirhli araçlarda, çiplerde, fren balatalarinda, kisaca neredeyse bütün sektörlerde kullanilan ancak daha önce yurt disindan temin etmek zorunda kalinan ürünleri artik üretebiliyoruz. Bunu da kendi kurdugumuz altyapi ve yetismis insan gücümüz ile basardik."
Arkan, kurduklari sistem sayesinde yeni basarilar elde edeceklerini, yeni ürün çalismalarinin devam ettigini ve bunlari da kisa sürede kamuoyu ile paylasacaklarini bildirdi.
- "Batarya için çalisiyoruz"
ETI Alüminyum Genel Müdürü Arkan, üzerinde çalistiklari yeni ürüne deginerek, 1950'li yillardan itibaren kullanimi hizla artan lityumun, 21. yüzyilin enerji kaynagi ve hafif alasimlari için ideal bir malzeme haline geldigini aktardi.
Son yillarda bilgi teknolojisi ve elektrikli otomobillerin hizli gelisiminin, lityum pilini en saglam büyüyen endüstrilerden biri haline getirdigini vurgulayan Arkan, Türkiye'de yerli otomobilin üretilmesinin kendileri için çok degerli oldugunu belirtti.
Arkan, bütün bu avantajlara karsin lityum kaynaklarinin dünyada çok sinirli ve degerli oldugunu aktararak, su degerlendirmelerde bulundu:
"Örnegin, lityum karbonat üretiminde ABD, yillik 2,3 milyar dolarlik bir pazar hacmine sahip. Gelisen elektrikli araç sektöründe, Türkiye'nin koydugu yerli ve milli otomobil hedeflerine Eti Alüminyum olarak katkida bulunabilmek adina, firma bünyesinde lityum karbonat üretimi Ar-Ge çalismalari baslatildi. Çalisma kapsaminda, boksit cevherinden lityumun geri kazanilmasi konusunda laboratuvar çapinda çok olumlu sonuçlar elde edildi. Yapilan numune çalismalarindan 'Li-ion bataryalarinda kullanima uygun' oldugu görüldü. 2021'de devreye alacagimiz pilot tesis, yillik 3,5 ton lityum karbonat üretecek. ETI Alüminyum AS, yilda 370 ton lityum karbonat üretim potansiyeline sahip."
- Ar-Ge merkezinde üretilen 2 ürün
Verilen bilgiye göre, Özel Alüminyum Trihidroksit (ATH), dünyada 1,5 milyar dolarlik bir pazar hacmine sahip. Türkiye'de ise yaklasik 14 bin 500 ton özel ATH ithal ediliyor ve 13,7 milyon dolarlik bir cari açiga sebep oluyordu. Eti Alüminyum, EtiFine markasi ile ATH yatirimina 2015'te basladi ve ithalatin azalmasina sagladi.
Gelecek yil ise 50 milyon dolarlik yatirimla üretim kapasitesi 50 bin tona çikartilacak. Kapasite artisiyla hem Türkiye'nin ihtiyaci karsilanacak hem de ihracat kapilari açilacak. ATH, yanma geciktirici, duman bastirici, halojensiz ve toksik olmayan mineral katkisi özellikleri sayesinde insaat, otomotiv, uçak, tren ve tekstil sektörlerinde kullaniliyor.
"Özel Alümina"nin toplam yillik pazar hacmi ise 3 milyar dolar. Türkiye'de yaklasik 58 bin 500 ton Özel Alümina ithal ediliyor ve 59 milyon dolar cari açiga sebep oluyor. EtiAlu markasiyla "Özel Alümina" üretimine baslayan Eti Alüminyum'un üretim kapasitesi 2021 itibariyla 35 bin ton olacak. Özel Alümina; safligi, yüksek sicakliga ve asinmaya dayanimi, kimyasallara karsi direnci, elektriksel yalitkanligi ile özellikle insaat, savunma sanayi, otomotiv sektörü ve elektronik cihazlarda yaygin olarak kullaniliyor.