Tarih: 29.10.2020 11:44

EXPO 2021 Hatay 2 bin 200 bitki türünün vitrini olacak

Facebook Twitter Linked-in

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Hatay'da "Medeniyetler Bahçesi" temasiyla gerçeklestirilecek EXPO 2021, 2 bin 200 bitki türüyle renklenecek.

EXPO 2021'e ev sahipligi yapacak hosgörü kentinde, organizasyon gelecek yil 23 Nisan-29 Ekim tarihlerinde gerçeklestirilecek.

"Medeniyetler Bahçesi" temasiyla düzenlenecek EXPO 2021 için sayili günler kala kentte bitki yetistirme çalismalari yogun sekilde sürüyor.

Kisecik Mahallesi'nde kurulan yaklasik 40 dönümlük arazide olusturulan üretim fidanliginda, açik alanda ve 6 serada birçok bitki yetistirilmesi için yogun emek harcaniyor.

EXPO alaninda kurulacak tibbi ve aromatik bitkiler bahçesi ve bitki müzesinde 2 bini dogal, 200'ü süs olmak üzere 2 bin 200 bitki türü, canlisindan tohumuna, kurusundan yagina kadar yerli ve yabanci ziyaretçiler için sergilenecek.

EXPO Genel Sekterligi Peyzaj ve Bahçe Isleri Direktörü Biyolog Samim Kayikçi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Hatay'in Türkiye'deki bitki çesitliligi açisindan çok özel bir yere sahip oldugunu söyledi.

Bu bitki zenginligini tüm dünyaya göstermek için EXPO 2021'in büyük bir sans oldugunu aktaran Kayikçi söyle devam etti:

"EXPO 2021 Hatay'da yapilacak pek çok organizasyon ve etkinliklerin yaninda biz, Hatay'in o essiz bitki zenginligini ulusal ve uluslararasi düzeyde tanitma amacini güdüyoruz. Bu amaç dogrultusunda üretim seramizda bitki üretim çalismalarimizi yürütüyoruz. EXPO 2021 alani içerisinde bir bitki müzesi ve bir de tibbi aromatik bitkiler bahçesi kuracagiz. Bitki müzesi modern bir müze olacak, içerisinde hem kurutulmus örnekleri, bitkilerden elde edilen uçucu yaglari, tohum örnekleri ve mikroskobik bitkileri tanitma firsati bulacagiz. Bitki müzemizin kapali alaninin disinda bir bahçemiz olacak, orada da burada yetistirdigimiz bitkilerin canli örneklerini sergileyecegiz. Böylelikle gelen ziyaretçilerimiz hem bitkilerin kuru örneklerini hem de canli halini görebilecek. Içinde tibbi aromatik ve endemik bitkiler ile gida olarak kullandigimiz bitkiler olan 2 bine yakin dogal bitkiyi, müzemizde ve bahçemizde sergilemeyi planliyoruz. Bunun yaninda alanda agaçtan ota 200'e yakin da süs bitkisini sergileyecegiz. Böylelikle alana gelen ziyaretçilerimiz 2 bin 200'e yakin bitki türünü EXPO 2021 alaninda görme firsati bulacak."

- Organizasyon, bitki zenginliginin ekonomik potansiyelini de ortaya çikaracak

Bitkilerin bir taraftan dogayi süsledigini diger taraftan da ekonomik potansiyeli oldugunu kaydeden Kayikçi, EXPO 2021 sayesinde bu ekonomik potansiyelin de hayata geçirilmesi için çalistiklarini söyledi.

Kayikçi, bu kapsamda Hatay Büyüksehir Belediyesinin bir kirsal kalkinma projesi hazirladigini ifade ederek, "O projeyle de bu bitkileri degerlendirecegiz. EXPO 2021 bizim için aslinda bir vitrin, yani bizim sahip oldugumuz zenginlikleri hem ulusal hem uluslararasi düzeyde tanitmamiz için bir vitrin. Bu firsati degerlendirerek hem buradaki yerel üreticilerle hem ticaretle ugrasan insanlarla hep birlikte bu vitrinde, bu zenginligimizi tanitip ticari iliskiler kurup bu zenginligi ilimize ve ülkemize kazandirmak gibi bir niyetimiz var." diye konustu.

- 1000 gönüllü EXPO çalismalarina katki sunuyor

Kayikçi, bitki üretiminde ve EXPO 2021 tanitim çalismalarinda gönüllülerden de destek aldiklarini anlatti.

Herkesi bu gönüllü grubuna üye olmayi davet eden Kayikçi, sunlari kaydetti:

"EXPO'daki bütün islerle ilgili bir gönüllüler ordusu kurmak istedik ve bu kapsamda farkli alanlarda çalisan gönüllü arkadaslarimiz var. Su anda 1000'e yakin arkadasimiz gönüllü oldu ve bizim serada da bir taraftan uzman arkadaslarimizla çalismalarimizi yürütüyoruz, öteki taraftan da gönüllü arkadaslar bize destek oluyorlar. Vatandaslarimiz da EXPO 2021 Hatay sayfasini ziyaret edip gönüllü olabilir ve EXPO 2021'de ilimizi ve ülkemizi bütün dünyada tanitmak için bize destek olabilir."





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —