Fedakar sağlık çalışanları "entübe hastalar nefes alabilsin" diye mücadele ediyor

Fedakar sağlık çalışanları

Fedakar sağlık çalışanları "entübe hastalar nefes alabilsin" diye mücadele ediyor

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde görevli saglik ekibi, solunum sikintisi olusan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarinin rahat nefes alabilmeleri için canlari pahasina fedakarca çalisiyor.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yilmaz'in sorumlulugunda, tip fakültesinin yogun bakim ünitesinde çalisan saglik çalisanlari rahatsizligi ilerleyen hastalarin durumunu titizlikle takip ediyor.

Kovid-19'un kendilerine bulasmasini önlemek için de hassas davranan saglikçilar, tulum, önlük, maske, gözlük ve siperlikle koruyucu tedbirlerini aliyor. Üst üste maskeler ve siperlik takan, önlüklerin üzerine tulum giyen saglik çalisanlari, solunum cihazina bagli hastanin nefes alabilmesi için mücadele veriyor.

Tüpler yardimiyla doktorlar tarafindan yapilan akciger temizliginin ardindan doktor, hemsire ve hasta bakicilari, daha rahat nefes alabilmesi için belirli araliklarla hastanin yatis yönünü degistiriyor.

Akcigerlerinde tüp takili, üzerinde çok sayida kablo bagli oldugu için milim milim en az 6 kisilik ekip tarafindan sirtüstü ya da yüzüstü çevrilen hastanin temizliginden beslenmesine kadar her ihtiyacini saglik personeli karsiliyor.

Anadolu Ajansi (AA) ekibi, özellikle son haftalarda vaka sayilarinda artisin ardindan yogun bakimda entübe hastalarin bir günlük tedavisini görüntüledi.

Saatlerce hastanin basinda kalan saglik personelinin tulumlarini çikardiklarinda önlüklerinin terden islandigi, maskeden yüzlerinde izler olustugu görülüyor.

En küçük alarmda hastanin basina kosan saglik çalisanlari, günlerce sevdiklerinden ayri entübe Kovid-19 hastalarinin hayata tutunmasi için canlari pahasina fedakarca mücadele ediyor. Solunum cihazina bagli olsa da hastanin beslenmesi küçük tüplerle yapiliyor.

- "Bu bir ekip isi"

Prof. Dr. Murat Yilmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hastalarin tedavisinin bir ekip isi oldugunu, en az 6-7 kisinin ayni anda hastayla ilgilendigini söyledi.

Günde defalarca kiyafetlerini degistirmek zorunda kaldiklarini anlatan Yilmaz, "Hastanin bakimini da altinin temizligini de personelimiz yapiyor. Kalabalik bir ekibiz. Sadece doktorla hemsireyle olacak bir sey degil, bu ekip isi. Odadan çiktigimizda hamamdan çikmis gibi oluyoruz." dedi.

Solunum cihazina bagli hastalarin nefes almakta güçlük çektigini dile getiren Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Hastalarin bakimlari gerçekten çok zor. Hastalari saga, sola çevirirken çok dikkat etmek gerekiyor. Sadece bir kisi, solunum yollarina gönderdigimiz tüpün yerinden oynamamasi için onu sabit sekilde tutuyor. Tüpteki bir santimlik oynama hastanin hayatina mal olabilir. Saga sola çevirirken boynunda kirilmalar meydana gelmesin, ani hareketler olmasin diye en az 6-7 kisi ayni anda hastayi tutarak çevirmeye çalisiyor. Damar yollarinin çikmamasi gerekiyor. Küçücük odada, kat kat marul gibi kiyafetlerin içinde durmak çok zor. Gerçekten insanin nefesi daraliyor. Hastalara nefes verebilmek için bizim bu kat kat maskelerin içinde nefesimiz kesiliyor."

Yilmaz, Kovid-19 olmamak ve yayilmasini önlemek için herkesin kurallara uymasi gerektigini vurguladi.

- "Hastanin sagligi bizim için her seyden daha önemli"

Yogun bakim hemsirelerinden Hasan Özer ise tulumun içinde su gibi terlediklerini, bazen her saat kiyafet degistirmek zorunda kaldiklarini aktardi.

Zorlu bir süreç oldugunu anlatan Özer, "Hastanin durumu kötüye gittikçe 2-3 saat hastanin basinda kaliyoruz, çiktigimizda sirilsiklam terlemis oluyoruz. Hastanin sagligi bizim için her seyden daha önemli. Kendi canimizi tehlikeye atsak da hastalarimiz için buradayiz." ifadesini kullandi.

Hemsire Aysena Ünal ise 21 yildir yogun bakimda çalistigini, salginda bulasma riskinin oldugunu dile getirdi.

Hastanin sürekli ihtiyaçlari olduguna dikkati çeken Ünal, "Dikkatli olmak zorundayiz. Isin psikolojik kismi, tükenmislik, yorgunluk da var. Hastanin orada tek basina kalmis olmasinin getirdigi vicdani sorumluluk var. Bunlar bizi çok zorluyor." diye konustu.

Uzman hekim Hatice Oguz da sürekli hastanin oksijen seviyesini takip ettiklerini, akcigerlerin toparlamasi için islemlerde bulunduklarini söyledi.

Tüm ekibin çaba sarf ettigini dile getiren Oguz, hastanin günlük temizliginden tedavisine, beslenmesine kadar tüm ihtiyaçlarini kendilerinin karsiladigini ifade etti.



Yurt Dünya 10.09.2020 11:18:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Otomobil kanalete düştü: 2 ölü

2

Yeşilay Genel Başkanı Dinç’ten Osmaniye’ye Ziyaret

3

Özel İdareden Sumbas’ta Yol Çalışması

4

Kadirli’de hibe desteği bilgilendirmesi

5

Av. Akif Özer Vefat Etti

6

Karaçay Şelalesi’nde 3 kişi kayboldu

7

Vali Dr. Erdinç Yılmaz Üniversiteli Gençlerle Buluştu

8

Vali Yılmaz, soğuk havaya rağmen gezilerini sürdürüyor

9

Osmaniyespor, Çankayaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor

10

Başkan Kadıoğlu, Öğretmenler Günü Etkinliğine Katıldı