FEYZİOĞLU’NDAN “FETÖ’NÜN YERİNİ BAŞKA ÖRGÜTLER ALABİLİR” UYARISI

FEYZİOĞLU’NDAN “FETÖ’NÜN YERİNİ BAŞKA ÖRGÜTLER ALABİLİR” UYARISI

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, “FETÖ’nün yerini başka örgütlerin almaması, FETÖ tecrübesinden ders alıp Türkiye'nin yoluna devam etmesi için Türkiye'nin yargısını en güvenilir hale getirmesi lazım, hukuk devletini güçlendirilmesi lazım. İşte bu paket ve strateji belgesi bir daha Türkiye'nin 15 Temmuz’a giden süreci yaşamamasını amaçlamaktadır. İşte bu nedenle paketin ve strateji belgesinin desteklenmesi lazımdır” dedi.

Feyzioğlu, Kilis Barosu’nun sosyal tesislerini temel atma töreni için geldiği Kilis’te gazetecilere açıklama yaptı. 

ÜÇ SENE İÇİNDE SOMUT SONUÇLARINI GÖRECEKSİNİZ

Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki düzenlemelerin bir pakette hayata geçecek olmadığını kaydeden Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Ama uzun ucu açık değil. Üç sene içerisinde çok somut sonuçlarını göreceksiniz. Bu pakette inşallah 2 Ekim’de Meclis açılır açılmaz gündemdedir. Konuyu sulandırmak veya önemini azaltmak isteyenler bir tek pasaportu şuydu buydu oradan giriyorlar. 

10 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Şu anda düşünce özgürlüğü ile bağlantılı suçlardan tutuklu veya hükümlü olan yaklaşık 10 bin kişi İstinaf Mahkemesi'nin üstüne temyiz hakkı kazanıyor. Buna kim, hangi gerekçeyle karşı çıkabilir? Düşünce özgürlüğü tehdit altındadır diyen herkesi, gelin bu paketi okuyun, eleştirin, o zaman yapıcı olacaktır diye bilgi sahibi olmaya davet ediyorum. Ciddi bir dezenformasyon yapılıyor. Bu dezenformasyona karşı kamuoyunu her vesileyle bilgilendiriyoruz. Bazen haber yapıyoruz ama soruşturuluyoruz diyorsanız bunları düzeltmek için arkaya Türkiye'nin en büyük mahkemesi Yargıtay’ı alıyoruz. Çünkü bugünkü sistemde İstinaf ’tan sonra Yargıtay denetleyemiyor. Cezalar 5 yılın altında olduğu zaman dosya Yargıtay’a gitmiyor.  Şimdi düşünce özgürlüğü ile ilgili hepsi gidecek. 

SERİ MUHAKEME GETİRİLİYOR

Sonra seri bir muhakeme getiriliyor. Son derece önemlidir. Bu insanların damgalanmasını önleyecek. Cumhuriyet Savcısı, şüpheli ve şüphelinin avukatı yan yana gelecekler. Dosyayı açacaklar. Birlikte delileri tartışacaklar ve ondan sonra eğer suçun ispatı yönünde delil varsa ve şüpheli de kabul ederse çok ciddi ceza indirimi ile birlikte mahkemeye dosya sevk edilecek. Mahkemede tek duruşmada işi bitirecek. Bu neyi getiriyor biliyor musunuz? Asliye cezalık suçların yarısına yakınında avukat bulundurma zorunluluğu, avukat güvencesi ve kişilerin damgalanmadan bir an önce işin sonuçlanmasını getiriyor. Bunların hepsi çok ciddi reformlar. 

YARGITAY’DA HÜKMÜ BOZULANLARIN İNFAZI DURACAK

Cumhuriyet savcılarının takdir yetkilerini rahatça kullanabilmeleri noktasında yeni bir sistem getiriliyor. Bunların her biri fevkalade önemlidir. Ayrıca infazla şöyle bir husus geliyor. Birlikte suç işlediği söylenen birden çok kişi, Cumhuriyet Gazetesi olayı işte. Bir kısmının cezası 5 yılın üzeri. Bir kısmının cezası istinafa gidiyor kesinleşiyor. Bir kısmının cezası Yargıtay’a gidiyor bozuluyor. Böyle bir halde temyizde bozulduğu anda cezası kesinleşip infazı başlayanların infazlarının derhal durdurulması geliyor. Bunlar o kadar ciddi şeyler ki. Sadece temyiz edilebilir suçların sayısının arttırılması yılda 150 bin soruşturma ve dava konusu fiilin ve bu kadar vatandaşımızın temyiz hakkına yeniden sahip olması demek. Buna kim hangi gerekçeyle karşı çıkabilir? 

FETÖ’NÜN YERİNİ BAŞKA ÖRGÜTLERİN ALMAMASI İÇİN

Yargıda çok ciddi sorunlarımız var. Elinizde mucize yaratan bir sihirli değnek varsa gelin onu sallayalım, çözelim. Ama yok bir mucize değneğimiz. Ben Adalet Bakanlığı’nın ve Yargıtay'ın özellikle Türkiye'nin kılcal damarlarına nüfus etmiş olan FETÖ belası ile çok ciddi bir şekilde mücadele ettiklerini biliyorum ve bunun da altını çizmek istiyorum. Mücadele bir taraftan düşünce özgürlüğünü, bir taraftan da kamu düzenini koruyacak bir dengeyi bulma mücadelesidir. FETÖ’nün yerini başka örgütlerin almaması, FETÖ tecrübesinden ders alıp Türkiye'nin yoluna devam etmesi için Türkiye'nin yargısını en güvenilir hale getirmesi lazım, hukuk devletini güçlendirilmesi lazım. İşte bu paket ve strateji belgesi bir daha Türkiye'nin 15 Temmuz’a giden süreci yaşamamasını amaçlamaktadır. İşte bu nedenle paketin ve strateji belgesinin desteklenmesi lazımdır. Türkiye'nin bir daha böyle belalara girmemesinin kalıcı çözümü nedir derseniz, hukuk devletini güçlendirmek. Bu çerçevede yargısını güçlendirmek ve liyakat sistemini getirmektir.”

Feyzioğlu, paketin ve belgenin eksikleri olduğunu ancak süreç içinde adım adım eksiklerin giderileceğini söyledi. Feyzioğlu konuşmasının ardından Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut'un oğlu Avukat Burak Bulut'a cübbesini giydirerek, avukatlık ruhsatını da verdi.



Yurt Dünya 30.09.2019 15:30:00 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'da iftar programına katıldı:

2

Antalya'da şehit aileleri ve gazilere iftar programı

3

Adana Valisi Köşger koruyucu ailelerle iftarda buluştu

4

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

5

Kahramanmaraş'ta depremde 109 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davanın görülmesine devam edildi

6

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay Valiliğini ziyaret etti

7

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürdü:

8

Yüreğir'de yapımı tamamlanan aile sağlığı merkezi açıldı

9

İskenderun'da 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

10

Hatay'da 6 düzensiz göçmen yakalandı