Fındığın başkenti Giresun’da çay hasadı başladı

Fındığın başkenti Giresun’da çay hasadı başladı

Fındığın başkenti Giresun’da çay hasadı başladı

Türkiye’nin en kaliteli fındığını yetiştirilen ili Giresun’un Eynesil, Görele, Tirebolu, Çanakçı ve Güce ilçelerinde 15 bin dolayında üreticinin yılda yaklaşık 40 bin ton civarında üretimi gerçekleştirilen çay hasadı başladı.
Eynesil ilçesine bağlı Ören beldesinde bir özel çay firması tarafından düzenlenen birinci sürgün çay hasadı renkli görüntülere sahne oldu. Kemençe ve horonlarla başlayan hasatta yöresel kıyafetle çaylığa giren kadınlar kemençe eşliğinde çay topladı.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, ilçedeki bir çay bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaklaşık 1 milyon 400 bin ton yaş çay rekoltesi gerçekleştiğini ve bu rekoltenin de yaklaşık 40 bin tonunun Giresun’da gerçekleştiğini söyledi.
Giresun’da yetişen çayın kalitesini toprağın mineral yapısından ve iklimden aldığını dile getiren Çakırmelikoğlu, "Giresun’da Tirebolu, Espiye, Eynesil, Güce ilçelerimiz olmak üzere yaklaşık 12 üretim tesisimiz bulunmakla beraber 15 bin dolayında üreticimiz yılda yaklaşık 40 bin ton civarında yaş çay üretimi gerçekleştirilmektedir. 12 üretim tesisimizde hem istihdama hem de üretime katkı sağlamaktadır” dedi.
Özel çay firması yetkilisi Hüseyin Kara da bu yıl 15 bin ton yaş çay alarak 3 bin ton kuru çay üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Kara "Bu yıl rekoltenin yüzde 25 civarında düşük olmasını bekliyoruz. Bu bölge çayını hem Tirebolu markasıyla hem Eynesil markasıyla Giresun ili markası olarak internet üzerinden de satışını yaparak bu bölgenin çayını farklı bir damak tadı olarak Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Çay toplama etkinliğine Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci ile davetliler katıldı.


Güncel 4.06.2022 16:23:38 0

İlginizi Çekebilir

1

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh'den tatbikat değerlendirmesi:

2

DeFacto ve Karaca yılbaşı koleksiyonu için bir araya geldi

3

Burdur'da jandarma ve emniyete tahsis edilen 56 yeni araç törenle hizmete alındı

4

Burdur'da "Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı

5

"Antalya 2050 Vizyonu Arama Konferansı" başladı

6

Kumluca Cumhuriyet Başsavcısı Kıymacı için veda töreni düzenlendi

7

Kış aylarında migren atakları hava değişimiyle şiddetleniyor

8

Hatay'da son kullanma tarihi geçmiş şekerleme, çikolata ve cips imha edildi

9

Adana'da evlilik kredisi alan gençlere evlilik öncesi ve bağımlılıkla mücadele eğitimi verildi

10

Yöresel ürün markalarını oluşturan gelin görümce, 60 kişiye istihdam sağladı