Osmaniye`nin Toprakkale İlçesi`ne bağlı Tüysüz Beldesi`nde iki hayvan üreticisi, sıcaktan bunalan ineklerini buharlı fıskiye sistemiyle serinletti. Yetiştiriciler, çok ucuza kurdukları sistem sayesinde hayvanların süt veriminin arttığını söyledi.
Veteriner hekim Ali Laçinbala, aşırı sıcaklar nedeniyle kümes hayvanlarını buharlı fıskiye ile serinletti. Bunu gören besiciler Mehmet Everek ile Medet Derelioğlu, sıcaktan bunalan ineklerini serinletmek için aynı sistemi ahırlarına kurdu. Everek, aşırı sıcaklar nedeniyle hayvanların strese girdiğini ve bunun da ineklerde süt verimi düşüklüğüne neden olduğunu belirterek, "Bu soğutma sistemini denedik ve çok da güzel oldu. Hayvanlarımız serinliyor ve şu anda süt verimleri artmış durumda. Bu sistem bize 100 liraya mal oldu. Günün sıcak saatlerinde açarak hayvanlarımızı serinletiyoruz" diye konuştu.
GEBELİK DÖNEMİNİ DE RAHAT GEÇİRİYORLAR
Medet Derelioğlu da sistem sayesinde süt veriminin arttığını söyledi. Sistemin, süt veriminin dışında ineklerin rahat bir gebelik geçirmesine de katkısı olduğunu kaydeden Derelioğlu, şunları söyledi:
"Bu sistemi gördük ve hemen biz de ahırlarımıza 300 lira harcayarak kurduk. Sıcak havada özellikle gebe olan hayvanlarımız yavrularını erken doğum ile dışarı atmaktalar. Ama bu istem sayesinde hayvanlarımız rahatlamakta, rahat bir gebelik dönemi geçirmekte. Süt veriminde artış olmakta ve ayrıca sinek de bu sistem sayesinde olmamakta. Sistemi sabah saat 10.00 gibi açıyor akşam üzeri saat 15.00 gibi de kapatıyoruz."
`HAYVANLAR STRESE GİRİYOR`
Veteriner hekim Ali Laçinbala ise, buharlı fıskiye sisteminin tavukların yumurtlamasına dahi etkisi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Çöl sıcaklarının yaşandığı şu günlerde sistemin hayvanlar üzerinde büyük olumlu etkilerini gördük. Çiftçilerimize iyi örnek olduk. Sistemi hemen kendi ahırlarına çok ucuz maliyetlerle kurdular. İnsanlar kendi konforları için yaylaya denize gidiyorlar ama zor doğa şartlarında hayvanlar sıcakta kavruluyorlardı. Bu da hayvanlarda stres oluşturmakta verimlerinde düşüşler görülmekteydi. Sıcaklarda bazı hayvanlarda ölümler dahi görülmekteydi. Bu sistem sayesinde bunun önüne geçerek ülke ekonomisine bir nebze de olsa katkımız olduğunu düşünüyorum. Bu sistemin kullanıldığı ahırlardaki ineklerin süt verimlerinde yüzde 10 artış görüldü. Günlük 20 litre süt veren bir hayvan, yüzde 10`luk verim artışı ile ayda 60 litreye yakın süt verimi artışı olmakta. Sütte olduğu gibi etinde de artış olmakta. bu sistem ile büyük bir katkı sağlanmış oldu." -
Haber:İbrahim EMÜL/OSMANİYE