Gastronomi kenti Hatay, yöresel lezzetlerinin ününü tescille artıracak

Gastronomi kenti Hatay, yöresel lezzetlerinin ününü tescille artıracak

Gastronomi kenti Hatay, yöresel lezzetlerinin ününü tescille artıracak

HATAY - LALE KÖKLÜ - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'ın, 6'sı tescilli 7'si de tescil yolunda olan lezzetleriyle gastronomi alanında tanınırlığının artırılması hedefleniyor.

Mutfağında 600'ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay'da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) girişimleriyle yöresel lezzetler tescilleniyor.

İlk olarak 2008 yılında künefenin coğrafi işaret belgesi almasıyla tescil yolculuğuna başlayan Hatay'da, sırasıyla Antakya sürkü, küflü sürk, kağıt kebabı, tuzlu yoğurt, carra peynirine Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi alınması sağlandı.

Tescilli ürünlere ulaşmak isteyen lezzet düşkünleri de tarihi Uzun Çarşı ve Hatay Gastronomi Evi'ni ziyaret ediyor.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, AA muhabirine, gastronomi kenti Hatay'ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Hatay'a özgü birçok ürüne coğrafi işaret belgesi aldıklarını belirten Çinçin, şöyle devam etti:

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin açıkladığı 2020 yılı coğrafi işaretli ürünler sıralamasında Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ülke genelinde tescil bakımından 5'inci, başvuru sayısı bakımından 3'üncü olarak büyük bir başarıya imza attık. Bu yolculukta şimdiye kadar 7 ürüne coğrafi işaret aldık. Bunlardan 6'sı başta künefe olmak üzere Hatay'a özgü lezzetler. Tescilli ürünlerin sayılarını çoğaltarak hem ürünlerimizin yapılış sistemini disiplin altına almak hem de gastronomi turizminde Hatay'ı vazgeçilmez bir destinasyon noktası yapmak istiyoruz. Aynı zamanda tescil sayesinde ürün disipline edilecek ve ürünün bizden sonraki kuşaklara doğru üretilmesi adına belgeli bir şekilde miras olarak intikal edecek."

Çinçin, daha birçok ürünün de coğrafi işaret belgesini almak için çalışmalar sürdürdüklerini dile getirdi.

Bunların arasında kabak tatlısı ve ceviz reçelinin öncelikli olduğunu aktaran Çinçin, aynı zamanda Antakya künefelik peyniri, biber salçası, nar ekşisi, Samandağ biberi ve halhalı zeytin için de tescil çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Tescilli ürünlerinin sayılarının artmasıyla gastronomi turizminin daha da hareketleneceğine inandıklarını ifade eden Çinçin, "İnsanlar Hatay'a lezzet şenliği görmeye geliyor. Ufak iller bile şimdi tescilli ürün peşinde. Tescilli ürünler alıcıya güven verir" dedi.




Bölgeden 31.07.2021 12:12:20 1
Ahmet yaşar
4.08.2021 09:26:50
İnşallah daha bir çok yiyeceklerimiz tescillenir. Ama antakyamızın daha önce a dan z ye güzel bir çevre ve çöp temizliğine ihtiyacı var. Tatile gelen arkadaşlarımız, yol,çevre ve çöpleri görünce bir şey almaktan ve antakyada kalmaktan vaz geçiyorlar. Bu üç şeyi gerçekleştirirsek antakya medeni ve medeniyetler şehri olacaktır.

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

2

Adana'da tartıştığı kişiyi bıçaklayan zanlı tutuklandı

3

Hatay'da sağanak nedeniyle kriz masası oluşturuldu

4

Hatay'da karşı şeride geçen tırın çarptığı otomobildeki 6 kişi öldü

5

Dörtyol'da karşı şeride geçen tırın çarptığı otomobildeki 6 kişi öldü

6

Adana'da kaçak 96 otomobil motoru ele geçirildi

7

Adana'da tır ile çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

8

Adana'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 10 kişi yakalandı

9

Bakan Yerlikaya ve AK Parti Sözcüsü Çelik, Adana'da iftara katıldı

10

Adana'da eşini öldürdüğü öne sürülen kadın tutuklandı