Gayrimenkul uzmanı Alp: “Bankalar konutta kredi musluklarını açmalı”

Gayrimenkul uzmanı Alp: “Bankalar konutta kredi musluklarını açmalı”

Gayrimenkul uzmanı Alp: “Bankalar konutta kredi musluklarını açmalı”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) konut kredileri ilgili aldığı yeni kararı değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp, “Bu şekilde açıklanan ama uygulanamayan kredi oranları piyasada yüksek olan satış rakamlarının daha fazla yükselmesine sebep olacaktır” dedi.
BDDK konut kredilerine ilişkin aldığı yeni karar göre, 1’inci ve 2’inci el konutlar için konut kredilerinde kredi değer oranı farklılaşırken, BDDK’nın kararını Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp değerlendirdi. Kredi limit oranlarının arttırıldığını ama uygulanamayan banka kredileri olduğunu belirten Alp sözlerine şöyle devam etti;
“Kredi limitleri güncel oranlarla arttırıldı ancak uygulanamayan banka kredileriyle karşı karşıyayız. Yeni kredi oranlarıyla bankalara gittiğiniz zaman eğer devlet bankasına gittiyseniz; 250-300 bin TL kredi kullanabileceğinizi öğreniyorsunuz. Özel bankalarda ise durum daha vahim. Kredi kullandırabilmek için henüz resmi yazının kendilerine ulaşmadığını söylüyorlar veya kredi şartlarını yerine getirseniz bile kredinizin onaylanmadığı şeklinde cevap alıyorsunuz. Yıllık yüzde 30-32 faiz ile verilecek kredinin ödeme tablosu oldukça ağır birçok vatandaşımızın bu ödeme şartlarını sağlayabilmesi pek de mümkün değil. Burada belki kanun koyucunun ya da BDDK’nın ortak bir çözüm bularak faizlerde ve kredi tutarında da tüketiciye ya da konut kredisi müşterisine erişilebilecek faiz ve limitlerin sağlanması için bankalarla görüşmesi bir ortak yol bulması gerekecektir. Yurtdışında birçok ülkede uygulanan düşük faizli vade süresi uzun mortgage kredilerine ihtiyacımız var. Özellikle özel bankaların bu konuda büyümek ya da risk almak istememesinin önüne geçilmesi ve çözüm bulunması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde açıklanan ama uygulanamayan kredi oranları piyasada yüksek olan satış rakamlarının daha fazla yükselmesine sebep olacaktır."


Güncel 4.03.2023 11:54:52 0

İlginizi Çekebilir

1

9. Uluslararası Kozmetik Kongresi Antalya'da başladı

2

SabancıDx ve Bulutistan'da üst düzey atama

3

Antalya'da Akdeniz Melek Yatırım Zirvesi düzenlendi

4

RoofStacks yerli teknolojiyle ödeme sistemleri altyapısını geliştirdi

5

Kahramanmaraş'ta engelli vatandaşlara akülü sandalye ve elektrikli motor desteği

6

Kadirli ilçesinde üreticilere 10 bin 500 zeytin fidanı dağıtıldı

7

Adana'da yükümlülerin istihdamına yönelik toplantı yapıldı

8

TFI TAB Gıda Yatırımları sürdürülebilirlik için sektör paydaşlarını buluşturdu

9

Mersin'de Akdeniz Belediyesi 6 yaşa kadar ücretsiz gelişim taraması hizmeti veriyor

10

Akdeniz Üniversitesi'nden Bakım Hizmetlerinde Dijital ve Yeşil Dönüşüm Projesi