Germanicia Antik Kenti'nde sergilenen mozaik alanları artıyor

Germanicia Antik Kenti

Germanicia Antik Kenti'nde sergilenen mozaik alanları artıyor

KAHRAMANMARAS (AA) - FIRAT ÖZDEMIR - Kahramanmaras'taki Germanicia Antik Kentin'de sürdürülen kazi çalismalarinin ardindan gün yüzüne çikartilan iki yeni mozaik alan ziyaretçilerin begenisine sunuldu.

Dulkadiroglu ilçesindeki Seyhadil, Baglarbasi, Namik Kemal ve Dulkadiroglu mahallelerinde 140 hektarlik alani kapsayan Germanicia Antik Kenti'nin 2010'da 3. derecede arkeolojik sit olarak kabul edilmesinin ardindan baslatilan kazi çalismalari sürdürülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Valilik ile Kültür ve Turizm Il Müdürlügü is birliginde yürütülen kamulastirma, kazi, tesislesme çalismalari sonrasinda 2018'de Baglarbasi Mahallesi'ndeki 140 metrekare mozaik bulunan tesise ek olarak iki alanda daha tesislestirme yapildi.

Baglarbasi Mahallesi'nde 100 metrekare ile Dulkadiroglu Mahallesi'nde ise 45 metrekare mozaik alanin restorasyonu gerçeklestirildi, alanlara çati örtü sistemi, yürüme yolu ve seyir platformunun yer aldigi tesisler yapilarak, buralar da ücretsiz olarak ziyarete açildi.

Üç tesiste yaklasik 300 metrekarelik, dönemin din, sosyal yasam, günlük hayat betimlemelerinin yani sira bitkisel ve geometrik sekillerin de yer aldigi mozaikler, ziyaretçilerini bekliyor.

- "Turizme kazandirilmasi devam edecektir"

Il Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdagli, AA muhabirine, Germanicia Antik Kenti'ndeki taban mozaiklerinin ziyaretçilere açilmasinin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Bölgenin yerlesim yeri olmasi sebebiyle kazi, tespit ve kamulastirmanin titizlikle yapildigini ifade eden Küçükdagli, sunlari kaydetti:

"2019'da Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ile Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi (YIKOP) is birliginde ve Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansindan alinan destekle iki ayri alanda mozaik tabakalari için gerekli çalismalar tamamlandi. Çati örtü sistemi, kamera sistemleri, yürüyüs yollari ve seyir platformlari, restorasyon çalismalari ve çevre düzenlemeleri yapilmak suretiyle agustos ayinda, bakanligimizin ve valiligimizin onaylariyla hazir hale getirilip ilk açilan yere ilaveten iki ören yeri daha ücretsiz sekilde açildi."

Su an 3 ören yerinin ziyaretçi kabul ettigini aktaran Küçükdagli, söyle devam etti:

"Su an 3 ayri alanda yaklasik 300 metrekareye yakin açiga çikarilan mozaik tabakalari neredeyse tamami da yapilan çalismalarla ören yeri olarak yerli ve yabanci ziyaretçilerin begenisine sunuldu. Her ortaya çikarilan mozaik tabakasinin su anki formatla turizme kazandirilmasi devam edecektir. Milattan sonra 5. ve 6. yüzyilin Roma sehri Germanicia'da yer alan mozaikler hummali çalismalarla ortaya çikariliyor. Çalismalarin çok önemli oldugunu düsünüyoruz. Çünkü mozaikler dünya kültür mirasi ve sahip çikmak gerekiyor. Mozaikler, Kahramanmaras'in kültür turizmine ve bilim insanlarin akademik çalismalarina katki sunacaktir."

Küçükdagli, bölgedeki çalismalarin devam ettigini sözlerine ekledi.



Güncel 11.09.2020 11:58:55 0

İlginizi Çekebilir

1

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

2

Hatay'da iki motosikletin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

3

Adana'da evinde ruhsatsız 3 silah ele geçirilen zanlı tutuklandı

4

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması

5

Kahramanmaraş'ta lise öğrencileri de havacılık ve savunma sanayine dahil edildi

6

Antalya'da toptancı halinde çıkan yangında, 4 ardiye kullanılamaz hale geldi

7

Maviyemişin "kültür elçisi" profesör, 24 yılda üretimi şehir şehir yaydı

8

Kahramanmaraş'ta sabun imalathanesinde çıkan yangın söndürüldü

9

Huawei Radyolink Endüstri Forumu'nda 5.5G'nin temelleri müzakere edildi

10

Mersin'de iki meslek liseli, enkazda titreşim algılayan taşınabilir cihaz tasarladı