BURDUR (AA) - IBRAHIM ERBAY - Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan ve "Gladyatörler sehri" olarak bilinen devasa anitsal yapilarin yer aldigi Kibyra Antik Kenti, ziyaretçilerini bekliyor.
Gölhisar Ovasi'nin bati yamacina hakim 2 bin 300 yillik Kibyra Antik Kenti'nin ardiç ve sedir ormanlari arasinda bin 350 metre yükseklige kurulmus anitsal yapilari, 2006'da baslatilan arkeolojik kazilarla ortaya çikarildi.
Devasa anitsal yapilar arasinda gezinenleri kendisine hayran birakan kent, Roma ve Bizans mimari gelenegiyle yapilmis görkemli 10 bin 400 kisilik stadyumu, orkestra bölümü dünyada bir benzerinin daha olmadigi Medusa mozaigiyle kapli odeionu (müzik evi), Geç Roma hamami, agoralari, ana caddesi, 9 bin kisilik devasa tiyatrosu, yer alti oda mezarlariyla göz aliyor.
2016'da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Kibyra, yeni dönemde hijyen kurallari, maske ve sosyal mesafe korunarak ziyaretçilerini agirlayacak.
Kibyra Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sükrü Özüdogru, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde diger antik kentler gibi Kibyra'nin da kapali kaldigini söyledi.
Saglik tedbirleri kapsaminda antik kenttin karsilama merkezinin dezenfekte edildigini aktaran Özüdogru, alanda ziyaretler için tedbirleri anlatan bilgilendirme levhalari astiklarini bildirdi.
Özüdogru, misafirlerin gönül rahatligiyla kenti gezebileceklerini belirterek, "Bozulmamis dogal ortami ve görkemli anitsal yapilariyla misafirlerini tarih yolculuguna çikaran Kibyra Antik Kenti'ni herkesin ziyaret etmesini öneriyorum." dedi.
- "Türkiye'deki ilk bes anitsal stadyum içinde yer aliyor"
Kibyra'nin Roma Imparatorlugu döneminde gladyatörleriyle ünlü bir kent olarak tanindigini vurgulayan Özüdogru, kentte yasamin bin yil sürdügünü kaydetti.
Kente gelen misafirleri ilk karsilayan yapinin görkemli stadyum olduguna deginen Özüdogru, arkeolojik kaynaklara göre stadyumun gladyatör dövüslerine sahne oldugunu söyledi.
Özüdogru, stadyumun 215 metre uzunluga ve 52 metre genislige sahip olduguna dikkati çekerek, söyle konustu:
"Portiko denilen bir yürüyüs alani ve buna kemerli bir cephe giydirilerek ihtisamli hale getirilen stadyumun izleyici yerleri bati tarafinda dogal bir tepeye yaslanarak 21 basamak ve dogu tarafi ise suni bir yükseltme üzerinde 7 basamak seklinde yapilmis. Gladyatörlere ev sahipligi yapan stadyum, 10 bin 400 kisilik kapasitesiyle Türkiye'deki ilk bes anitsal stadyum içinde yer aliyor. Bakanligin hazirladigi projenin tamamlanmasiyla stadyum uluslararasi faaliyetlere ev sahipligi yapacak."