Global şirket P&G Türkiye'de 30 milyon dolarlık "yerlileşme" adımına hazırlanıyor

Global şirket P&G Türkiye

Global şirket P&G Türkiye'de 30 milyon dolarlık "yerlileşme" adımına hazırlanıyor

KOCAELI (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, dünyada temizlik ve kisisel bakim ürünleri alaninda önde gelen ve 33 yildir Türkiye'de faaliyet gösteren Procter&Gamble (P&G) firmasinin önümüzdeki dönemde Türkiye'de yeni yatirimlari ve yerlilesme adimlari olacagini bildirdi.

Türkiye'de 33 yildir faaliyet gösteren ve her 10 evin 9'unda ürünleriyle yer alan dünyanin önde gelen temizlik ve kisisel bakim ürünleri sirketi P&G, Gebze'deki üretim tesislerinde gerçeklestirdigi "Yerli Üretim Yatirimlari Toplantisi'nda" ülke ekonomisine verdigi katkiyi kamuoyuyla paylasti.

Toplantiya katilan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, firmanin ülke ekonomisine katkisi, üretim faaliyetleri, Ar-Ge çalismalari ve yatirim planlariyla ilgili bilgi aldiktan sonra tesisleri gezdi. Bakan Varank'a Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da eslik etti.

Bakan Varank, Procter&Gamble'in 33 yildir Türkiye'de hem üretim hem de satis yaptigina isaret ederek, firmanin özellikle kisisel hijyen ve deterjan alaninda Türkiye'deki önemli firmalardan biri olduguna, Gebze'nin ardindan Sekerpinar'daki yeni yatirimini da tamamlandigina dikkati çekti.

P&G'nin Türkiye'deki tedarik zinciri ve yerlilesme adimlarina da deginen Varank, "Özellikle pandemi döneminde kisisel hijyen ve temizlik ürünleri çok daha fazla gündeme geldi. O günlerde, Türkiye'de yerlilesme hususunda global tedarikçilerin Türkiye'deki tedarikçileri nasil degerlendirmeye basladiklariyla ilgili bir örnek vermistim. O örnek Procter&Gamble ile ilgiliydi. Procter&Gamble deterjanda kullandigi bazi kimyasallari o dönemde Çin'den ithal edemeyince Türkiye'deki üreticilerle anlasip bu ürünleri yerli olarak üretmeye basladi." diye konustu.

- "Firmanin 2023'e kadar yeni bir 'yerlilesme' hedefi var"

Varank, Türkiye'de büyük bir pazar payina sahip olan P&G'nin bu sene 120 milyon dolar ihracat yapmayi planladigini aktararak, "Bu firmaya tedarikçi olan Türk sirketleri dünyadaki diger Procter&Gamble fabrikalarina 170 milyon dolar ihracat yapiyor. Burada bir deger zincirinden bahsediyoruz. Firmanin önümüzdeki döneme iliskin yeni yatirim planlari var, Türkiye'deki planlarini görüstük." ifadelerini kullandi.

Bakan Varank, Türkiye'nin üretimde çok güçlü ve rekabetçi bir ülke oldugunu vurgulayarak, "Global firmalarin Türkiye'deki fabrikalari, dünyayla kiyaslandiginda oldukça verimli bir sekilde çalisabiliyor. Bugün yaptigimiz ziyarette deterjan, çocuk bezi ve birçok kisisel hijyen alaninda firmanin yeni gelistirdigi ürünleri gördük. Bunlari nasil ihraç edecekleriyle ilgili planlarini dinledik ve önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yapmak istedikleri yatirimlari beraberce degerlendirdik." diye konustu.

Firmanin 2023'e kadar yeni bir yerlilesme hedefi olduguna dikkati çeken Varank, "30 milyon dolarlik ürünü, yani su anda ithal ettigi ürünü yerli tedarikçilerden almak üzere bir plan yapmislar. 2023'e kadar o plan uygulamaya geçerse cari açigin azaltilmasina da katki saglamis olacaklar." dedi.

- Son 10 yilda çeyrek milyar dolarlik yatirim

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Baskani Tankut Turnaoglu da P&G'nin dünyanin en büyük temizlik ve kisisel bakim sirketi oldugunu belirterek, sirketin Türkiye'de 33 yildir faaliyet gösterdigini söyledi.

Bakan Varank'in P&G'nin Gebze üretim tesisini ziyaret etmesinden dolayi mutluluk duyduklarini ifade eden Turnaoglu, Türkiye'deki operasyonlarini gelistirmek adina kendisinin görüslerini aldiklarini söyledi.

Turnaoglu, sirket olarak önemli bir ihracat performanslari bulundugunu dile getirerek, "Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, kagit kategorisinde 9 yildir, deterjan kategorisinde de 5 yildir ihracat lideriyiz. Bu ihracat gücümüzü arttirmak için son 10 yilda 238 milyon dolar yatirim yaptik. Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki 2020'nin ilk 7 ayi itibariyla da ihracatimizi yüzde 20 artirdik. Hatta mart-nisan aylarinda yakaladigimiz ihracat oranlari, 33 yillik tarihimizin en yüksek rakami oldu. Buradaki üretimin yaklasik yüzde 40'ini ihraç edebildik." degerlendirmesinde bulundu.

- "Küresel tedarik zincirine yerli oyuncular katiyoruz"

Sirket olarak öz yeterlilik, yerlilestirme faaliyetleri ile küresel tedarik zincirine yerli oyuncular kattiklarini belirten Turnaoglu, söyle devam etti:

"Türkiye'de P&G olarak yaklasik 450 tedarikçiden 175 milyon dolar degerinde ürün ve hizmet alimi yaparak ekonomiye katki sunuyoruz. Türk tedarikçilerin sayisi, yabanci tedarikçilerimizin üstünde. Türkiye'de 89 farkli sirket bize tedarik sagliyor. Bunlar ayni zamanda diger P&G yönetim merkezlerine de ürün veya hizmet ihracati yapiyor. Bu 89 firmadan 42 tanesi de yüzde 100 yerli üretici konumunda. Bu firmalar, P&G'nin bölgedeki diger üretim ve operasyon merkezlerine sadece geçen sene yaklasik 170 milyon dolar degerinde ürün ve hizmet ihracati gerçeklestirdiler. Bundan büyük gurur duyuyoruz ve bunu gelistirmek istiyoruz."

Turnaoglu, yeni yerli Ar-Ge merkezinin Gebze üretim tesisinde 2018 yilinda faaliyete geçtigini animsatarak, buranin Avrupa'nin en yeni Ar-Ge merkezi, P&G'nin Avrupa'yla Asya arasindaki tek Ar-Ge merkezi olduguna dikkati çekti.

Ayrica söz konusu merkezin Orta Asya, Afrika bölgesinde önemli bir yerel ihtiyaca cevap verme amaciyla kurulan bir gelistirme merkezi oldugunu vurgulayan Turnaoglu, sunlari kaydetti:

"Su anda 30'dan fazla teknisyen, arastirmaci ve yüksek mühendis çalisiyor ve yerli is ortaklarimizla bu öz yeterliligi, yerlilestirmeyi daha da arttirmak için çalismalar gerçeklestiriyor. 5 üniversite, 25 Ar-Ge sanayi is birligiyle 18 aktif proje var. TÜBITAK'la beraber de çalisiyoruz. Simdiden bu çalismalar meyvelerini vermeye basladi. Türkiye'deki tüketicilerin ihtiyaçlari ve beklentileri dogrultusunda gelistirdigimiz ürünleri Türkiye'de üretmeye basladik. Bunlarin kisa zamanda Türkiye'den bölgeye ihracatini da saglayacagiz. Bu vesileyle P&G ailesi adina, Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Sayin Mustafa Varank'a ve degerli ekibine bu ziyaretleri ve bize vermis olduklari, P&G'ye vermis olduklari bu güzel destekleri için çok tesekkür ediyorum."




Politika 11.09.2020 10:41:55 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı