Göğüs kafesi açılmadan kalp ameliyatı mümkün

Göğüs kafesi açılmadan kalp ameliyatı mümkün

Göğüs kafesi açılmadan kalp ameliyatı mümkün

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren, son yıllardaki önemli gelişmeler sayesinde birçok kalp ameliyatını göğüs kemiğini açmadan yapıldığını belirterek küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarına artık koroner bypass ameliyatları da eklendiğini bildirdi.
Koroner bypass ameliyatları erişkinlerde en sık yapılan kalp ameliyatları arasında yer aldığını açıklayan Medicana Internetional Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren, koroner bypass ameliyatları genellikle göğüs kemiğinin önden kesilmesi şeklinde yapıldığını açıkladı ancak son yıllarda teknolojideki önemli gelişmeler sayesinde birçok kalp ameliyatını göğüs kemiğini açmadan yapılabileceğini vurguladı.
Küçük kesi ameliyatlarına Bypass’ta eklendi
Kalp kapağı ameliyatları, kalp içindeki delikler gibi birçok patoloji göğüs yan duvarlarında yapılan küçük kesiler ile gerçekleştirilirken, küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarına artık koroner bypass ameliyatlarının da eklendiğini bildiren Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren, “Bypass ameliyatı ihtiyacı olan hastaların yüzde 70 inde ameliyat meme üzerinden yapılan küçük bir kesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Bypass ameliyatlarında önemli bir konu da greft olarak bacak damarları kullanılmak zorunluluğu olduğunda bacağın damar uzunluğunda bir kesi ile açılması zorunluluğu idi. Küçük kesili ameliyatlarda bacaktan damar almak gerektiğinde bunu endoskopik olarak bir iki santimetrelik kesilerle yapmak mümkün olmaktadır. Özellikle kilolu hastalarda bazen bacaktaki kesiler iyileşme süresi çok uzun süren sorunlar halini alabilmekteydi. Halbuki endoskopik olarak bacaktan damar alındığında sadece 2 cm.lik bir kesi olmaktadır ve yine iyileşme süresi birkaç gündür” dedi.
Küçük kesi ameliyatların avantajları
Küçük kesi ile yapılan ameliyatlarda göğüs kemiği kesilmediği için iyileşme çok hızlı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Eren, “Normalde göğüs kemiği kesildikten sonra kemiğin iyileşme süresi ortalama 45-60 gündür. Bu süre zarfında hastanın kemiğe yük bindirici hareketlerden kaçınması gerekir. Yatarken sağa sola dönmemeye dikkat etmelidir. Halbuki bir çok insan sırt üstü yatmaya alışkın olmadığından bu süreçte bazı sıkıntılar yaşayabilmektedir. Küçük kesilerle yapılan ameliyatlarda hasta ortalama ameliyattan 4-5 gün içinde taburcu edilir. Yan yatabilir. Genellikle 10 gün içinde normal yaşantısına döner.” açıklamalarına bulundu.


Güncel 29.08.2020 12:50:13 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da tarihi binada çıkan yangının nedeni araştırılıyor

2

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

3

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi

4

Antalya'da denizde mahsur kalan genç, insansız cankurtaran ile kurtarıldı

5

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

6

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

7

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

8

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

9

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

10

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak