Gökyüzü fotoğrafçılarının yeni adresi: Melikler Yaylası

Gökyüzü fotoğrafçılarının yeni adresi: Melikler Yaylası

Gökyüzü fotoğrafçılarının yeni adresi: Melikler Yaylası

ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Isparta'nin Yenisarbademli ilçesinde Dedegöl Dagi eteklerindeki Kizildag Milli Parki sinirlari içinde yer alan Melikler Yaylasi, karanlik bölge özelligiyle gökyüzü gözlemcilerinin ilgisini çekiyor.

Etrafi çam agaçlariyla çevrili, Dedegöl Dagi manzarasi sunan 1735 metre rakimdaki yayla, dogal güzelligiyle hem kampçilari hem de gökyüzü gözlemcilerini agirliyor.

Isparta'ya 95, Antalya'ya 184, Yenisarbademli ilçe merkezine 15 kilometre uzakliktaki Melikler Yaylasi'na ulasan doga ve fotograf tutkunlari, yayladaki manzara karsisinda saskinlik yasiyor.

Bu yil Melikler Yaylasi'nda "Perseid meteor yagmuru" döneminde 4'üncüsü düzenlenen gökyüzü söleninde, Türkiye'nin dört bir yanindan gelen ögretmenlere doga egitimi verildi.

- Yaylaya ilgi her geçen gün artiyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Çakmak, AA muhabirine, yapilan ölçümlerde, Melikler Yaylasi'ni milli parklar arasinda "en karanlik bölge" olarak tespit etiklerini söyledi.

Yaylanin "uluslararasi karanlik gökyüzü parki" olmaya aday oldugunu belirten Çakmak, yaylaya ilginin her geçen gün arttigini dile getirdi.

Çakmak, yaylada her yil gökyüzü söleni düzenlendigini belirterek, "Bu yil sosyal mesafeyi korumak için sinirli sayida katilimciyla etkinligimizi gerçeklestiriyoruz. Melikler Yaylasi, astrofotografçilari (gökyüzü fotografçilari) için bulunmaz bir yer. Buraya gelen gökyüzü asiklari, gece astrofotografçilik çalismasiyla gökyüzünün güzelliklerini fotografliyor." dedi.

Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Yasin Ünal da TÜBITAK 4006 projesi kapsaminda yayladaki gökyüzü senligine katilanlara egitim verdiklerini söyledi.

Yenisarbademli Belediye Baskani Mehmet Akif Özata ise Melikler Yaylasi'ni turizme kazandirmak istediklerini, yaylanin özellik ve potansiyelini degerlendirerek uzun soluklu gelisim plani çalismalari yaptiklarini kaydetti.





Yurt Dünya 16.08.2020 11:59:50 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da otomobil ile motosikletin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

2

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başladı

3

Antalyaspor, Fenerbahçe karşılaşmasının hazırlıklarına başladı

4

Antalya'da yaşayan Rus kadın, Müslüman oldu

5

Hatay'da eşini bıçakla yaralayan sanık hakim karşısında

6

Antalya İl Sağlık Müdürlüğüne atanan Behzat Özkan görevine başladı

7

Antalya'da vatandaşlar minimum karbon için pedal çevirdi

8

İnsansız Hava Aracı Yarışmaları'nın Kahramanmaraş'taki finali tamamlandı

9

Adalet Bakanı Tunç, Kemer Adalet Sarayı'nın temel atma töreninde konuştu:

10

Osmaniye'de durdurulan 3 araçta 1300 kilogram kaçak tütün ele geçirildi