Görme kaybı ve geçmeyen baş ağrısı hipofiz tümörünün habercisi olabilir

Görme kaybı ve geçmeyen baş ağrısı hipofiz tümörünün habercisi olabilir

Görme kaybı ve geçmeyen baş ağrısı hipofiz tümörünün habercisi olabilir

ISTANBUL (AA) - Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Burak Kinali, "Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarina verilen addir. Bu tümörler hormon salgilayabilir veya hormon salgilamayan tümörler olabilmektedir. Hipofiz tümörlerinde belirtiler; bas agrisi, halsizlik ve görme alani bozukluklaridir." dedi.

Kinali, AA muhabirine hipofiz tümörü hakkinda açiklamalarda bulunarak tedavi yöntemlerini siraladi.

Hipofiz bezinin beynin taban bölgesinde, Türk egeri adi verilen kemik yapinin içinde bulunan bezelye büyüklügünde, hormon salgilayici bir organ oldugunu aktaran Kinali, bu organin salgiladigi hormonlarla diger organlar ve dokular üzerinde etkilerde bulundugunu söyledi.

Büyüme, gelisme ve üreme fonksiyonlarini da kontrol eden hipofiz bezinin vücudun ana salgi bezi oldugunu, diger hormonlarin salinmasini baska organlar üzerinden düzenledigini anlatan Kinali, sunlari kaydetti:

"Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarina verilen addir. Bu tümörler hormon salgilayabilir veya hormon salgilamayan tümörler olabilmektedir. Büyük çogunlugu yavas büyüyen iyi huylu kitleler olmakla birlikte vücudun diger bölümlerine siçramazlar, ancak yerel olarak büyüme göstererek komsu anatomik yapilara uyguladiklari basi etkisiyle bazi belirtiler olusturabilirler.

Hipofiz tümörlerinde belirtiler nelerdir? Bas agrisi, halsizlik, görme alani bozukluklari, görme netliginde bozulma, göz hareketlerinde kisitlilik, çift görme, göz kapaginda düsüklük, burundan sivi gelisi, açiklanamayan kilo kaybi veya asiri kilo alimi.

Hormonlarin asiri salgisina bagli ikincil bulgular ise; kadinlarda meme basindan süt gelmesi, memelerin büyümesi ve hassaslasmasi, erkeklerde cinsel problemler, jinekomasti (meme basinda büyüme), boyun asiri uzamasi (gigantizm - devlik), vücut sekillerinde bozulma (karin çevresinde mor renkli çizgiler, el-ayak çene gibi uzuvlarin büyümesi, sirt üst bölümünde siskinlik ve kilo artisi) ve adet düzensizligi, erken menopoz, adet kesintisi ve kisirlik olarak siralanabilir."

- "Iyi huylu tedavi gerektirmeyen doku bozukluklari mevcut"

Kinali, hipofiz tümörlerinin tanisinin; hormonal testler, bilgisayarli tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MrG) ile konulabildigini ifade ederek, su bilgileri verdi:

"Hipofiz tümörü tedavisinde birçok tedavi seçenegi bulunmakla birlikte tedavi seçenekleri, hipofiz tümörünun yerine, türüne, büyüme sekline ve büyüklügüne göre degisir. Ilaç tedavisi, endoskopik cerrahi tedavi, mikroskopik cerrahi tedavi ve Gamma-Knife tedavi ile tedaviler mümkündür.
Hipofiz bezinden kaynaklanabilecek çesitli iyi huylu tedavi gerektirmeyen doku bozukluklari mevcut olup bunlar genellikle gelisimsel olarak olusan kistik kalintilar olmaktadir. Bu doku bozukluklarinin takipleri daha uygun olacaktir."

- Çesitli tedaviler mümkün

Kinali, hipofiz tümörlerinin burun deliklerinden girilerek kafa tabanina yani hipofiz bölgesine ulasilarak, kafatasinda herhangi bir insizyon yapmaksizin uygulanan cerrahi yöntemi oldugunu söyleyerek, tümör fazla büyümeden müdahale edilmesi halinde, burundan girilerek, kamera esliginde daha yakin ve genis açilarla gözlemleme sagladigini kaydetti.

Op.Dr. Burak Kinali söyle devam etti:

"Burun deliklerinden girilerek hipofiz bölgesine ulasma tedavisi, cerrahi sonrasinda genellikle buruna tampon bile koymaya gerek kalmadigi için hastalar açisindan büyük kolaylik saglayan cerrahi yaklasimdir. Hastane yatis sürelerini de kisaltmaktadir. Her cerrahide oldugu gibi bu cerrahiye özgü de bir takim riskler bulunmaktadir, ancak cerrahi deneyim bu noktada en önemli rolü oynamaktadir.

Kitlenin büyüklügüne ve yerine göre kombine (ikili) yaklasimlar ve ya mikroskobik cerrahi (kafatasini açarak) yaklasimlar gerekli olabilmektedir. Cerrahi sonrasinda hastalar hormonal yetmezliklere bagli olarak ve ya tümörün baskilanmasi adina ömür boyu tedaviler alabilmektedirler."



Yurt Dünya 8.10.2020 14:37:45 0