Grip Aşınızı Yaptırdınız mı?

Grip Aşınızı Yaptırdınız mı?

    Osmaniye Özel Yeni Hayat Hastanesi Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı  Dr. Şitai Çığ, bulaşıcı grip hastalığına karşı alınması gereken önlemleri açıklayarak,grip aşısının önemine de değindi.

    Uzman Dr. Çığ,: grip özellikle burun, boğaz ve bronşları bazen de akciğerleri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun  yaklaşık bir hafta sürdüğünü ve ani başlayan yüksek ateş, kas ağrıları baş ağrısı, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve rinit ile ortaya çıktığını belirtti.Grip benzeri belirtiler soğuk algınlığında ve yorgunlukta da görülür ve genellikle grip ile karıştırılr. Bununla birlikte insanlar yüksek ateş belirtisi olmadan da gribe yakalanabilir. Virüs, enfekte kişiler tarafından öksürme veya hapşırma sırasında havaya yayılan damlacıklar ve küçük partiküller aracılığı ile insandan insana kolayca bulaşır ve  hızla yayılır. Mevsimsel grip virüslerinin A, B ve C olmak üzere 3 tipi vardır. Daha çok A ve B virüsleri insanlarda gribe neden olurlar. Çoğu enfekte kişi tedavi gerektirmeden bir iki hafta içinde iyileşir. Ancak; çok genç, yaşlı, ve diğer ciddi sağlık sorunları olanlarda, enfeksiyon, altta yatan hastalığın ciddi komplikasyonlarına, pnömoni ve ölüme yol açabilir? diye belirtti.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı gribi önlemenin yollarını şöyle belirtti;

   Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Şitai ÇığDünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl grip aşısı olunması önerilmektedir. Aşılama gribe yakalanmayı, grip nedeni ile doktora gitme sıklığını, iş veya okuldan ayrı kalmayı ve gribe bağlı hastaneye yatma ve ölüm oranlarını azaltır. Her sezon yeni grip aşısı çıkar çıkmaz 6 aylıktan büyük olan herkesin aşılanması önerilmektedir. Özellikle ağır grip geçirme riski taşıyan ve aşı için öncelikli grup olarak tanımlanan kişilerde hastalık oluşumunu önlemek için grip aşısı çok önemlidir. DSÖ tarafından öncelikle mevsimsel grip aşısı önerilen kişiler hamile bayanlar, çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, astım, diyabet, kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları ve yüksek risk taşıyan kişilerle birlikte oturan ya da onlara bakım hizmeti veren kişilerdir. 6 aylıktan küçük çocuklar da ciddi grip geçirme riski yüksek gruba dâhil olmalarına rağmen aşı için çok küçüktürler, bu nedenle onlara bakım veren kişilerin aşılanmaları önerilmektedir. Grip virüslerinin yapısı sürekli değiştiği için her yıl yeni grip aşısı geliştirilmektedir. Aşılar bir önceki senenin virüslerine göre hazırlandığı için koruyuculuğu yüzde % 80 oranındadır. Yaşla birlikte bu oran azalmakla birlikte yüksek koruyuculuk devam etmektedir. Aşı her yıl Eylül ayında piyasaya çıkarılır. Kasım-Mart ayları arasında grip virüsi yaygın olduğundan Kasım ayından önce aşı yaptırılmadır.

   Grip kolayn bulaşan bir hastalık olduğundan  grip olan insanlarla yakın mesafede bulunmayın. Hasta iken diğer insanları korumak için onlar ile temastan mümkün olduğunca kaçının. Grip benzeri bir hastalığa yakalandıysanız ateşiniz düştükten en az 24 saat sonrasına kadar ilaç almayın ve mümkünse bir süre evinizden dışarı çıkmayın. Öksürürken, hapşırırken burun ve ağzınızı tıkamicak şekilde bir mendille kapatın. Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın ve alkol bazlı el dezenfektanı ile dezenfekte edin. Gözlerinize, burun ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.Virüs ile kontamine olabilecek yüzey ve objeleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Osmaniye Özel Yeni hayat hastanesi Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Şitai Çığ, gribin tedavisinde ciddi komplikasyon ve ölüm oranlarını azaltan antiviral ilaçlar kullanıldığını belirtti.Bu ilaçların daha etkili olabilmesi için grip belirtileri başladıktan sonraki 48 saat içinde kullanmaya başlamaları gerekir ,özellikle riskli grupta iseniz veya ağır grip geçiriyorsanız bile  48 saat sonra başlanan tedavi de etkilidir. Grip tedavisinde antibiyotikler etkili değildir,antibiyotik kullanmaktan kaçının diyerek sözlerini bitirdi.



Güncel 25.10.2016 04:50:14 0

İlginizi Çekebilir

1

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

2

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi

3

Antalya'da denizde mahsur kalan genç, insansız cankurtaran ile kurtarıldı

4

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

5

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

6

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

7

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

8

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

9

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

10

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi