Tarih: 14.10.2020 16:27

"Grip ve zatürre aşıları, öncellikle risk altındakilere yapılmalı" uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (AA) - Medicana International Istanbul Hastanesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Cengiz Uzun, yaklasan kis mevsimi ile mevsimsel grip asisinin her zaman oldugundan daha çok konusuldugunu kaydederek, grip ve zatürre asilarinin, öncellikle risk altindaki kisilere yapilmasi gerektigini bildirdi.

Medicana'dan yapilan açiklamaya göre, önceki yillarda asilara karsi olan tutumun yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkisiyle son günlerde tamamen tersine döndü. Önceki yillarda asi yapacak kimse bulunmaz iken bu günlerde asilara yogun bir talep yasaniyor.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen, Medicana International Istanbul Hastanesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Uzun, yaklasan kis mevsimi ile mevsimsel grip asisinin her zaman oldugundan daha çok konusulduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Asi piyasaya sürülmeden insanlar isim yazdirarak siraya girmeye basladi. Bu bir taraftan iyi, ancak madalyonun diger yüzünde herkese yetecek asi var mi? Bundan dolayi öncelikle asi risk altindaki kisilere yapilmalidir. "


- "Her iki asida güvenli ve ciddi yan etkileri olmayan asilar"


Grip hastaliginin her yil tüm dünyada 2-5 milyon agir enfeksiyona ve yaklasik 290 bin ile 650 bin arasinda ölüme neden oldugunu kaydeden Dr. Ögr. Üyesi Uzun, su sekilde devam etti:

"Pnömokok bakterisi de toplum kaynakli zatürreye ve ölümlere neden olan mikroorganizmalarin basinda gelir. Grip ve zatürre asilari hastaliklari önlemekle birlikte, çok daha önemlisi hastaneye ve yogun bakima yatislari azaltir. Bu sayede ölümler azalmis olacaktir. Ayrica Kovid-19 pandemisi nedeniyle artmis saglik sistemi ve hastanelerin yüküne ek yük getirilmesinin de önüne geçilecektir."

Dr. Ögr. Üyesi Uzun, Kovid-19 hastalarinda söz konusu mikroorganizmalar ile ikincil enfeksiyonlar engellenip hastaligin daha da agirlasmasinin engellenmis olacagina dikkati çekerek, "Her iki asida güvenli ve ciddi yan etkileri olmayan asilardir. Asi sonrasi enjeksiyonun yapildigi yerde agri, kizariklik ve sislik, ayrica hafif ates¸, yorgunluk, bas¸ agrisi, titreme veya kas agrisi olabilir. " ifadesini kullandi.


- "Grip asisi 6 aydan büyük herkese yapilabilir"


Grip asisinin 6 aydan büyük herkese yapilabilecegini belirten Dr. Ögr. Üyesi Uzun, su sekilde devam etti:

"Grip asisi için yumurta alerjisi önemlidir. Sadece vücutta kizariklik ile seyreden yumurta alerjisi olanlara grip asisi yapilabilir. Allerjik sok (Anafilaksi) ile seyreden yumurta alerjisi olanlarda grip asi önerilmemektedir. Grip asisi öncelikle risk grubundakiler ve saglik çalisanlari olmak üzere 6 aydan büyük herkese, pnömokok asisi ise risk grubunda olan kisilere önerilmektedir."

Uzun, grip asisi için risk grubu olanlari ve pnömokok infeksiyonlari açisindan risk grubunda olanlari ise su sekilde siraladi:

"Grip açisindan risk grubunda olanlar; 5 yas alti ve 50 yas üzerindekiler, Kronik akciger (astim dahil), kalp, karaciger, böbrek, kan hastaliklari ve seker hastaligi olanlar, obez kisiler, Uzun sureli aspirin veya salisilik asit türevi ilaç kullanan 19 yas altindakiler, Bagisiklik sistemi zayiflamasina yol açan hastaliklar (HIV/AIDS, lösemi gibi kanser türleri) veya ilaç kullananlar, organ nakli yapilmis olanlar, Gebeler ve lohusalar (gebelikten 2 hafta sonrasina kadarki dönem), Bakim evlerinde kalanlar.

Pnömokok enfeksiyonlari açisindan risk grubunda olanlar; Bagisiklik sistemini baskilayan hastaliklari (Örnegin; hematolojik kanserler, HIV enfeksiyonu vb.) veya ilaç kullanimi olanlar, Dalagi olmayanlar veya fonksiyonel dalak bozuklugu olanlar, Kronik akciger (astim dahil), kalp, karaciger, böbrek, kan hastaliklari ve seker hastaligi olanlar, Kohlear implant ameliyati olanlar, Beyin omurilik sivisi (BOS) kaçagi olanlar, Sigara kullananlar, 65 yas üzerindekiler."





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —