Gübretaş ve Gebze Teknik Üniversitesi Ar-Ge serası açıldı

Gübretaş ve Gebze Teknik Üniversitesi Ar-Ge serası açıldı

Gübretaş ve Gebze Teknik Üniversitesi Ar-Ge serası açıldı

ISTANBUL (AA) - Gübretas Ar-Ge Merkezi ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyoteknoloji Enstitüsü'nün koordinasyonuyla 2019 yilinda iki kurum arasinda imzalanan isbirligi protokolü kapsaminda Gebze'de Ar-Ge Serasi kuruldu.

Gübretas'tan yapilan açiklamaya göre, sera tarim sektörünün gelecegine katma deger saglayacak önemli arastirma gelistirme faaliyetlerinin merkezi olmayi hedefliyor.

Gübretas, 69 yila yaklasan kurumsal tecrübesiyle, bir yandan çiftçiler için bilinçli tarima yönelik ürünler üretirken, bir yandan da iyi tarim uygulamalarinin yayginlasmasi ve Türkiye'ye katma deger yaratacak yenilikçi Ar-Ge projeleri için çalisiyor. Tüm faaliyetlerinde tarimda bilginin gücünü kullanmaya dikkati çeken Gübretas, bu çabalarini özellikle son yillarda yogunlastirdigi Ar-Ge faaliyetleriyle de destekliyor.

Türkiye Toprak Verimliligi Haritasi Projesi ve TAGEM destegiyle 2018'den bu yana yürütülen tarimda iklim degisikliklerinin etkisini azaltmaya yönelik proje gibi önemli tarimsal Ar-Ge çalismalarinin mimari olan sirket, son yillarda bu amaçla akademik ve kurumsal isbirlikleri gelistirmeye öncelik veriyor. Gübretas Ar-Ge Merkezi tarafindan farkli kurumlarla isbirligine girilerek gelistirilen inovatif tarim projeleri; bitki besleme sektörüne yeni bakis açilari, yöntemler ve ürünler kazandirmayi hedefliyor.

Özellikle 2017'den itibaren hizlandirdigi Ar-Ge çalismalari kapsaminda Gübretas, Türkiye'nin en hizli gelisen arastirma üniversitelerinden biri olan GTÜ ile 2019'da 10 yillik bir isbirligi protokolü imzalamisti. Gübretas ile GTÜ arasindaki bu anlasmanin ilk adimlarindan biri, üniversite yerleskesine kurulan venlo tipi cam Ar-Ge Serasi ile ortaya konuldu. 3 ay gibi kisa bir sürede insasi tamamlanan toplam 500 metrekarelik seranin kurulumu da ortaklasa karsilandi.

Biyoteknoloji Enstitüsü bünyesinde kurulan Ar-Ge Serasi, tarim sektöründe yenilikçi fikirlerin merkezlerinden biri olmayi amaçliyor. Gübretas ile GTÜ arasinda imzalanan protokol kapsaminda, Biyoteknoloji Enstitüsü ile gelistirilecek projeler ve prototip ürünler için Ar-Ge Serasi ile birlikte üniversite içinde protokol kapsaminda tahsis edilen 10 dekarlik bir arazide tarimsal denemeler yapilmasi planlaniyor.

Üniversitenin akademik birikimi özel sektörün girisimciligiyle bulusturmak amaciyla kurulan Ar-Ge Serasi, hammadde açisindan büyük oranda disa bagimli gübre sektörüne yerli üretimle ortaya konabilecek besleme ürünleri kazandirmayi hedefliyor. Özellikle çikti odakli Ar-Ge projeleri için bir çekim merkezi haline gelmesi amaçlanan sera, yenilikçi ürünlerle Türkiye'de sürdürülebilir ve rekabetçi tarim arastirmalarina yön vererek, ulusal gida güvenligi açisindan önemli katkilar saglayabilecek arastirmalara ev sahipligi yapacak.

Serada yapilacak çalismalar ve projeler sayesinde sektörde yeni yerli ürünlerin sayisinin artirilmasi ve yeni nesil çevre dostu gübrelerin gelistirilmesinin yani sira mikrobiyal gübre, biyostimülant ve agrokimyasal alanlarinda arastirmalarin yapilmasi planlaniyor.


- Seranin insan kaynagi için ortak TÜBITAK projesi onaylandi


Ar-Ge Serasi, Gübretas ile GTÜ isbirligi dahilinde bu yil Haziran ayinda basvurusu onaylanan TÜBITAK 2244 Sanayi Doktora Programi için de çalisma alani olacak. Gübretas ve GTÜ'nün birlikte yürütecegi TÜBITAK projesiyle de sektörün doktorali Ar-Ge personeli ihtiyacina cevap verebilecek nitelikli insan kaynagini yetistirilmesi amaçlaniyor.

Söz konusu program kapsaminda GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü'nden 4 doktora ögrencisi akademik ögrenimleri boyunca yari zamanli olarak Gübretas Ar-Ge Merkezi'nde çalisacak. Bu süreçte TÜBITAK tarafindan egitim bursu verilecek doktora ögrencileri, mezuniyet sonrasinda en az 3 yil boyunca Gübretas'ta istihdam edilecek.





Politika 27.10.2020 12:04:10 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye’de deprem sonrası 13 bin 573 bağımsız bölümün ihalesi yapıldı

2

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay'da ziyaretlerde bulundu

3

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremlerden etkilenen Hatay, 2027'de tamamen yenilenmiş altyapıya kavuşacak

4

IC İçtaş İnşaat King Khalid Uluslararası Havalimanı terminallerinin yapımını tamamladı

5

Hatay'da minibüsle çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

6

Beyaz örtü içinde Salda Gölü manzaralı kayak keyfi

7

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Deprem, vefat, tedavi zorluklarını sporla aştı, milli takımla gururlandı

8

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremde 14 sporcusunu kaybeden İstiklalspor, sahadaki başarısıyla kente umut oluyor

9

Kolon kanserinde düzenli tarama erken tanı için belirleyici rol oynuyor

10

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremzede aşçı, kendisini hayata bağlayan AFAD arama kurtarma ekibiyle buluştu