"Gül diyarı"nda bereketli hasat

"Gül diyarı"nda bereketli hasat

ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Türkiye'nin "gül bahçesi" olarak nitelendirilen Isparta'da tamamlanmak üzere olan hasadin bereketli geçtigi belirtildi.

Müftüzade Gülcü Ismail Efendi'nin 1888'de Bulgaristan'in Kizanlik kentinden bastonunun içinde getirerek Isparta'ya ekmesiyle çogaldigi rivayet edilen askin ve sevgisinin sembol çiçegi gül, sonradan binlerce dönüm arazide üretilerek yüzlerce ailenin geçim kaynagi oldu.

Dünya gül yagi üretiminin yüzde 65'ini karsilayan Isparta'nin gül kokulu köylerinden elde edilen ürünler, fabrikalara getirilerek sicak su kazanlarinda kaynatilmasinin ardindan gül yagina dönüstürülüyor.

"Güller diyari" olarak adlandirilan Isparta'da, her yil binlerce yerli ve yabanci turisti agirlayan gül bahçelerinde, bu yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle sessiz bir hasat dönemi yasandi.

Sabahin ilk isiklarinda pembenin degisik tonlariyla süslenmis bahçelere gelerek büyük emek ve özveriyle çalisan isçiler, bu yilki gül toplama mesaisinde sona yaklasti.

- "Bereketli bir sezon geçti"

Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentte gül hasadinin rakima göre basladigini söyledi.

Rakimi yüksek olan yerlerde hasadin en son yapildigini belirten Selçuk, "Rakimi düsük olan bölgelerimizde gül hasadimiz sona erdi. Bereketli bir sezon geçti. Gül fiyatlari henüz açiklanmadi. Fiyatlar, fabrikalarimizin yurt disi baglantilarini yaptiktan sonra belli oluyor." diye konustu.

Kentteki 15 bin dönüm gül bahçesinde hasadin yüzde 95 oraninda tamamlandigini aktaran Selçuk, yaklasik 25 bin ton ürün elde edildigini bildirdi.

Üreticilerin günün ilk isiklariyla gül bahçelerine gelerek hasat yaptigina dikkati çeken Selçuk, "Insanlar o saatte uykunun yarisindayken bizim çiftçimiz, Anadolu kadinimiz kalkiyor, gülünü toplamaya basliyor. Evine geldikten sonra da hayvanlarina bakiyor, çocuklarina bakiyor." ifadelerini kullandi.

- "Bu kokuyu hissetmeye davet ediyoruz"

Gül hasadini görmek için her yil yerli ve yabanci binlerce turistin kente geldigini hatirlatan Selçuk, "Koronavirüs salgini nedeniyle bu yil misafir agirlayamadik. Gelecek yillarda herkesi bu güzelligi görmeye, bu kokuyu hissetmeye davet ediyoruz." diye konustu.

Üreticilerden 66 yasindaki Ayse Dello ise gül toplamaya 10 yasinda basladigini anlatti.

Günes dogmadan bahçeye gelerek hasada basladiklarini belirten Dello, "Gülü ne kadar erken toplayabilirsen o kadar verim elde edersin. Öglene kadar topladigimiz gülleri aliciya teslim ediyoruz." dedi.



Yurt Dünya 24.06.2020 11:48:42 0
Anahtar Kelimeler: "gül diyarı"nda bereketli hasat

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da sulama kanalına giren çocuk boğuldu

2

Serik'te ambulansla otomobil çarpıştı

3

Osmaniye'den kalp kasında kalınlaşma teşhisiyle gelen hasta Diyarbakır'da sağlığına kavuştu

4

Adana merkezli "Ayar-3" operasyonlarında yakalanan 10 şüpheli tutuklandı

5

Adana ve çevre illerde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

6

Züccaciye sektörü, ihracatta dünyada ilk 5'e girmeyi hedefliyor

7

"Antik Perge"nin stadyum arenasındaki çalışmalar tamamlandı

8

Kemer Halk Eğitim Merkezi aşçıları uluslararası yarışmada 3. oldu

9

Kumluca Belediyespor, Beymelek Belediyespor'u mağlup etti

10

Adana merkezli dolandırıcılık operasyonunda 18 zanlı tutuklandı