"Hartlap" bıçağı Kurban Bayramı için üretiliyor

"Hartlap" bıçağı Kurban Bayramı için üretiliyor

KAHRAMANMARAS (AA) - ISMAIL HAKKI DEMIR - Kahramanmaras'ta cografi isaret belgesine sahip Hartlap biçaginin üreticileri, Kurban Bayrami siparislerini yetistirmeye çalisiyor.

Valilik ile Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasinin katkilariyla Büyüksehir Belediyesince yapilan basvuru üzerine 2017'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret tescil belgesi verilen Hartlap biçagi, keskinligi, saglamligi ve uzun ömrüyle biliniyor.

Kentte tarihi çok eskilere dayanan Hartlap biçagi, merkez Onikisubat ilçesine bagli Hartlap Mahallesi'nde üretiliyor. Babadan ogula aktarilarak usta çirak iliskisi içinde ustalarin kendilerine has teknikleriyle üretilen biçaklar, Çelik ailesince 6 kusaktir üretiliyor.

Biçagin sap kisminda geleneksel olarak islenen manda, koç ve keçi boynuzu ile simsir agaci, fiber veya plastik malzemeler kullaniliyor. Biçaklar, kullanim alanlarina göre meyve, cep, kasap, döner ve mutfak biçagi olarak üretiliyor.

Özellikle tescil belgesinin alinmasindan sonra gelen taleplere yetismekte güçlük çeken üreticiler, mahallede dünyanin en büyük biçagini yaparak, Guinnes'e girmek için de çalisma yürütüyor.

Hartlap Mahallesi'nde 6 kusaktir biçakçilik yaptiklarini belirten Bahattin Çelik, AA muhabirine, yaklasik 2 asir önce baslayan meslegi 3 kardes olarak devam ettirdiklerini söyledi.

Dövme çelikten yüzde 100 el yapimi, paslanmaz çelik olarak üretimlerin sürdürdügünü anlatan Çelik, burada yapilan biçaklari kent merkezi basta olmak üzere Türkiye'nin her yerine ulastirdiklarini ifade etti.

Kurban Bayrami'na sayili günler kalmasi nedeniyle talebin de arttigini aktaran Çelik, sunlari kaydetti:

"Son 3 aydir çok hizli sekilde Kurban Bayrami hazirliklarimiz devam ediyor. Koronavirüs nedeniyle bir süre ara verdigimiz üretimi simdi daha hizli sekilde çalisarak vatandaslarimizin talep etmis oldugu biçaklari üretmeye gayret gösteriyoruz. Bunu yaparken en kaliteli biçagi nasil üretiriz onun ugrasini veriyoruz."

Ürettikleri biçaklari internetten de sattiklarini belirten Çelik, Hartlap biçaklarinin keskinligi ve saglamligiyla ön plana çiktigini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 19.07.2020 11:46:31 0

İlginizi Çekebilir

1

Hataylı Arda Köker, planlı çalışarak LGS sınavından tam puan aldı

2

Adana'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

3

GÜNCELLEME - Mersin'de 2 servis aracı ve otomobilin karıştığı kazada 2 kişi öldü, 35 kişi yaralandı

4

28. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı'nda Türkiye birinci oldu

5

Hatay'da St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlanıyor

6

LGS sınavı birincilerinden Mehmet İlvan "stres"ten uzak kalarak başarıya uzandı

7

Hatay'da otluk alanda çıkan yangın söndürüldü

8

Adana'da eşini öldüren, bacanağı ve yoldan geçen 2 kişiyi yaralayan zanlı yakalandı

9

Koruyucu aileliğini üstlendiği minik Ela'nın "süt annesi" oldu

10

Hava sıcaklığından bunalanlar Kahramanmaraş'ın mesire alanlarında serinliyor