Hasar firmalarının vekaletname ve temlikname almalarını yasaklayan kanun çıktı

Hasar firmalarının vekaletname ve temlikname almalarını yasaklayan kanun çıktı

Hasar firmalarının vekaletname ve temlikname almalarını yasaklayan kanun çıktı

Hasar danışmanlık şirketi adı altında hem vatandaşları hem de avukatları zarara uğratan şirketlere, Meclis’te çıkan kanunla sigortalının alacağını devretmesi yasaklandı. Takip yetkisinin de avukatlara verildiği kanun hakkında Trafik Kaza Avukatı Selim Ünal, hasar şirketleri çerçevesinde, “Hasar tespit firmaları peşinen vatandaşa 5 bin 10 bin lira veriyorlardı. Sonrasında telefonu bile açmıyorlardı çünkü temlikname almışlardı. Yeri geliyordu bu hasar firmaları alacağın tamamını bile kendilerine alabiliyorlardı. Şimdi bunun önüne geçildi” dedi.
Meclis’te çıkan kanunla, Hasar danışmanlık şirketi adı altında hizmet vererek, başta haklı vatandaşı ve avukatları alacakları konusunda mağdur eden şirketlerin dava takibi yapması yasaklandı. Böylece takip yetkisinin de avukatlara verildiği kanunla haksız ve yüksek kazançlar elde eden hasar tespit firmalarının iş takibi yapması, avukatların işlerini yapması ve vatandaşları mağdur etmesinin önüne geçildi. Trafik Kazası Avukatı Selim Ünal, hasar şirketlerine yönelik yaptığı açıklamada, “Yeni çıkan yasa ile birlikte hem vatandaşların hem de avukatların hakkı korunacak. Neden, avukatın yapması gereken işleri bu hasar tespit firmaları yapıyordu, avukat vekaleti neden alamıyordu? Vatandaşa öyle vaatlerde bulunuyorlardı ki, 1 ay içinde ödemenizi alırız, tazminatını alırız, 500 Bin lira çıkar, 1 Milyon lira çıkar gibi olmayacak rakamlar söylüyorlardı. Artık vatandaşlarımız hakkı ne ise hem maddi tazminat yönünden sigorta şirketine dava açılacak, hem de manevi tazminat davası açılabilecek. Cezai boyutunu ise sadece avukat takip edecek” diye konuştu.

Temlikname ile haksız kazanç elde ediliyordu
Eskiden hasar tespit firmalarının vatandaşlardan temlikname (devretme belgesi) aldıklarını ve sonrasında alınan vakaletleri işleme koyduklarını belirten Ünal, “Vatandaşın eğer ki maddi tazminatı 200 bin lira ise bunlar sigorta şirketinden 50 bin lira alıyorlardı sonrasında dosyayı kapatıyorlardı. Bu şekilde birçok dosya önümüze geldi. Mağdur, hasar tespit firmasına gitmiş, hasar firmasından 50 bin lira almış, karşı tarafta sigorta şirketi ile ibranameyi imzalamışlar sonrasında dosyayı kapatmışlar. Gördük ki vatandaşın asıl alması gereken miktar 200 bin lira, biz bunun davasını açtık, takibi sonucunda 200 bin lira alacaksa vatandaşa bunu alıp verdik. Şimdi olması gereken ne ise o olacak, avukat hakkı ne ise onu alacak, müvekkil hakkı ne ise onu alacak. Hasar firmaları gibi şu kadar alırız bu kadar alırız demiyoruz. Hatta şunu yapan hasar firmaları vardı. Peşinen vatandaşa 5 bin 10 bin lira veriyorlardı. Sonrasında telefonu bile açmıyorlardı, çünkü temlikname almışlardı. Yeri geliyordu bu hasar firmaları alacağın tamamını bile kendilerine alabiliyorlardı. Şimdi bunun önüne geçildi. Temlikname olayı tamamen ortadan kalktı. Bundan sonra avukat sözleşmesi ile yasalar çerçevesinde işleyiş devam edecek” sözlerini kullandı.
Vatandaş avukata ücret vermekten ve dava masrafı vermekten korkuyor
Vatandaşın korktuğu noktanın, avukata peşin olarak avukatlık ücreti verileceği düşüncesi ve yargılama giderlerinin kendilerinin karşılayacağı olduğunu belirten Ünal, “O yüzden vatandaşlar avukata para vermemek için hasar tespit firmalarına sarılıyorlardı. Aslında vatandaşlardan, avukatlar peşinen para almak zorunda değil, dava sonucunda göre yüzde 25’e varan bir sözleşme çerçevesinde avukatlar bunu alırlar. Eğer avukat masraflarını müvekkilinden alamıyorsa, bunu kendi cebinden karşılar dava sonuçlandığı zaman masrafları da vatandaştan keser. Bu karar avukatlar ve vatandaşlar için oldukça iyi oldu. Vatandaş hasar tespit firması tarafından aranmaktan bıkmıştı” şeklinde konuştu.
Vatandaşların alanında uzman avukatlara ulaşmaları gerekiyor
Bu yeni yasa ile birlikte yeni sorunların ortaya çıkmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Ünal, “Bu da vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesiyle mümkün, kendileri internet üzerinden trafik kazası avukatı, kaza avukatı yazdıkları zaman bu işte uzman avukatlar bulacaklar. Bu yüzden alanında uzaman avukatlara ulaşmalılar biz bunun üstesinden de geleceğimizi düşünüyoruz. Bu yasa çıkarken emeği geçen sayın Bakanımız Abdülhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na teşekkür etmemiz gerekiyor. Yıllardır hasar firmalarının üzerine gidildi, en sonunda çözüme kavuşturuldu. Vatandaşlarımızın böyle bir mağduriyetten kurtarılması büyük bir başarıdır” ifadelerini kullandı.


Yurt Dünya 25.07.2020 10:18:19 2
Ali rıza demir
14.08.2020 14:14:52
Slm Öncelikle çıkan bu yasanın hayırlı olması nı dileyerek görüşlerimi açıklayacağım İsmim alirıza demir 1987 den beri oto kaporta ustası olarak iş yerim var vede çalışmaktayım Vergi mükelefiyim usta lık belgem ve usta eğitici belgem mevcut olup esnaf ve zanaatkarlar odasınada kayıtlıyım Ve buna benzer binlerce hatta 10 binlerce esnaf arkadaşım var Zaten şu aşamada maddi zorluk içerisindeki kazaya uğramış Aracını bana yaptırmak isteyen müşterilerim Çıkmış olan bu yasa ile birlikte bir o kadar daha mağdur olacklardır atrıca zaten sigorta şirketlerinin tedarik parça iletişimi tamamen bizleri ve araç sahiolerini zaman ve parça kalitesizliği ile mağdur etmektedir Örneğin gelen tedarik parça kırık olma ezik olma yada muadil olmama olsalığı çok vazla bu durum biz esnaf gurubunu oldukça olumsuz etkilemekte Araç sahibi araç hasar bedelini almamız için verilen vekaletle kim haksız kazanç sağlayabilir bunu anlayamıyorum dosya takibini bile yapmamı engeleyen bu yasa hangi hukuk birosu parçanın aslına uygun olup olmayacağına kanat getirebilir yada hasar ihbarı yapılan bi araç için eksper geldiğinde araç sahibi veya hukuk birosunda bu işten anlayan bi kişi o anda eksperle hasar tespiti yapabilirmi neye göre hasar tespiti yapılacak bizlere hasar bedeli alma vekaleti verilmeyecek kadar güven hasıl oluşmamışsa neden bize bu çalışma belgeleri verildi biz sadece bize verilen vekaletle yaptığımız işçliğin bedelini talep ediyoruz kapsamlı bi vekalet zaten istemiyoruz Bence yeniden düzenlenmesi gereken bir yasa çok acilen çıkması gerekliliği zorunludur başka mağduriyetler doğurur Saygılarımı sunarım DEMİR OTO ADINA Alirıza demir

Habil taştan
6.12.2020 13:48:14
Bende bir esnaf olarak oto kaporta ustası olarak bu işe bir anlam veremedim.aracı ben yapacaksam zahmetine pisligine ben katlanacaksın a dan z ye kadar benim elimden gecek ise kaza yapmış araç. Sigorta eksper de gelip hasar tespitinin yaptiktan sonra araç sahibi hasar odemeşin icin vekalet name veriyorsa burda kimı ne rahatsiz ediyor anlayamıyorum. Bunun neresinde sıkıntı bi aklı keser biri çıksın bize anlatsın .birdefa bu surecte avukatin ne işi var avukatlık ne var.vatandaş kaza yaptimi govenecegi istedigi yerde aracını yaptırır.bence bu işleri sıkıntıya sokan her konuda olduğu gibi aç kalan avukatlar.

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da devrilen otomobildeki 5 kişi yaralandı

2

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu Burdur'da konuştu:

3

Burdur'daki trafik kazasında 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

4

Kahramanmaraş'ta İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi

5

Burdur'da trafik kazasında 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

6

Adana'da kamyonla çarpışan otomobilin sürücüsü yaralandı

7

Hatay'da freni arızalanan kamyonun 3 araca çarpması sonucu 4 kişi yaralandı

8

Hatay'da depremler nedeniyle açılışı ertelenen su altı müzesi ziyaretçi kabulüne başladı

9

Antalya'da "Kırgız Göçünün Kadın Yüzü" konulu toplantı düzenlendi

10

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonunda yakalanan 10 zanlıdan 4'ü tutuklandı